681
Ο Αλ. Τσίπρας και οι άλλοι υπουργοί λίγο μετά τη σύσκεψη-παρωδία της 23ης Ιουλίου | INTIMENEWS

Το Μάτι, η νέα γραμμή άμυνας και οι φιέστες

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 2 Αυγούστου 2018, 12:00
Ο Αλ. Τσίπρας και οι άλλοι υπουργοί λίγο μετά τη σύσκεψη-παρωδία της 23ης Ιουλίου
|INTIMENEWS

Το Μάτι, η νέα γραμμή άμυνας και οι φιέστες

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 2 Αυγούστου 2018, 12:00

«Μην χτυπάτε τον Τσίπρα είναι μόνο 44 ετών» είπε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης και η δήλωση του έγινε άμεσα viral. Σχολιάστηκε τόσο πολύ που πέρασε στα ψιλά γράμματα μια άλλη δήλωση, αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Η εθνική τραγωδία δεν θα αλλάξει τους σχεδιασμούς μας για την έξοδο του Αυγούστου» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο «νεαρός» Πρωθυπουργός λοιπόν, είναι αυτός που διόρισε: Υπουργό Υποδομών και Δικτύων τον Χρήστο Σπίρτζη που έδινε οδηγίες για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, υπουργό Περιβάλλοντος τον Γιώργο Σταθάκη που υπέγραφε ένταξη στο σχέδιο οικοδομικών τετραγώνων στις καμένες περιοχές στο Μάτι, υπουργό Ναυτιλίας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που έχει συνδράμει ώστε να γίνει πιο ελαστικό το πλαίσιο για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Αυτά προς ενημέρωση του κ. Βερναρδάκη. Ο 44χρονος κ. Τσίπρας πρόλαβε να έχει ευθύνες και μάλιστα σημαντικές.

Η πρώτη δήλωση αποδομείται εύκολα από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα. Η δεύτερη, αυτή του κ. Χαρίτση, έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης λέει ουσιαστικά ότι θα προχωρήσουν ακάθεκτοι στις επικοινωνιακές φιέστες για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο, μολονότι κάτι τέτοιο είναι εξωφρενικό όταν μια εθνική τραγωδία είναι τόσο νωπή, όταν ακόμα αναζητούνται αγνοούμενοι. Σε κάθε περίπτωση η δήλωση του κ. Χαρίτση δείχνει το πνεύμα που επικρατεί στην ομάδα γύρω από τον Πρωθυπουργό: Τις τελευταίες μέρες στο Μαξίμου ψάχνουν ένα σχέδιο «φυγής προς τα εμπρός» με ό,τι και αν σημαίνει αυτό σε μια χώρα που μετρά πτώματα, χωρίς να έχει βρεθεί ο υπεύθυνος πέρα από τον… άνεμο και τα αυθαίρετα.

Στην πρωθυπουργική βίλα της Ηρώδου Αττικού γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων, με τον κ. Τσίπρα να δέχεται πολλές όμως αντικρουόμενες εισηγήσεις, με αποτέλεσμα η «γραμμή άμυνας» να μετατοπίζεται συνεχώς.

Οι επιθετικές τάσεις των πρώτων ημερών όταν κυβερνητικά στελέχη τα έβαζαν με το παλιό πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και περιέγραφαν ακόμα και σενάρια συνωμοσίας αποσταθεροποίησης όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά αντίθετα έκαναν το κλίμα ακόμα πιο βαρύ, αποπνέοντας κυβερνητική αλαζονεία ακόμα και για τους ίδιους τους νεκρούς και τους συγγγενείς τους.

Ετσι, υιοθετήθηκε το σχέδιο της «επόμενης μέρας», το βάρος έπεσε, σε πρώτη φάση, στους πυρόπληκτους και στην γρήγορη απόδοση των μέτρων για την ενίσχυση τους και σε δεύτερη φάση στην επικοινωνιακή εκστρατεία για τα αυθαίρετα – «μπαίνουν κανόνες» το σημερινό (Πέμπτη) χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της κομματικής «Αυγής».

Παράλληλα αναμένεται πολύ σύντομα να αντικατασταθεί η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από ένα υπερσυντονιστικό με όλους τους αρμόδιους, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό κέντρο λήψης αποφάσεων, μετά την τραγωδία. Δεν είναι τυχαία δε, η χθεσινή παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι «έγιναν λάθη»· μια αντίστιξη σε σύγκριση με το κραυγαλέο «όλα έγιναν σωστά» των πρώτων ημερών.

ΠΡΑΤΤΩ και δεν πράττω για τον Καπάκη

Ακόμα και εδώ όμως τα πράγματα είναι σύνθετα. Η θέση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ο οποίος μόλις στις 19 Ιουλίου δήλωνε πανέτοιμος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι όντως πολύ δύσκολη – όσο και η καρατόμηση του όμως.

kapakis
Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Εκ του αποτελέσματος απέτυχε

Πέρα από την αντιπολίτευση και αρκετοί εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου ζητούν την παραίτηση του.

Ο κ. Καπάκης όμως δεν βρέθηκε τυχαία στην θέση αυτή. Τοποθετήθηκε με εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, έπειτα από την παραίνεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Αλλωστε ο κ. Καπάκης ήταν μέλος της κίνησης ιδεών και δράσης ΠΡΑΤΤΩ της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών. Με τα δεδομένα αυτά η εκκαθάρισή του άμεσα και χωρίς συνεννόηση θα προκαλούσε την αντίδραση του κ. Κοτζιά. Εδώ βρίσκεται και η πραγματική απάντηση για τις καθυστερήσεις που παίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που όλο και περισσότεροι στρέφουν τα πυρά τους κατά του Γραμματέα.

Η σκιά των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές πέφτει βαριά πάνω από τα σχέδια για πανηγυρικές εκδηλώσεις που θα σηματοδοτούν την έξοδο από τα μνημόνια. Την ίδια ώρα όμως οι ισορροπίες στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης που ακροβατεί στο λεπτό σκοινί που δημιουργεί η πλειοψηφία των 152 κάνει ακόμα και τον καταλογισμό ευθυνών ανέφικτη.

Ας μην απορούν λοιπόν όσοι αναρωτιούνται γιατί δεν ζητά παραιτήσεις ο Πρωθυπουργός. Η περίπτωση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είναι χαρακτηριστική και η επιβίωση της κυβέρνησης είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News