394
O Λαβρόφ κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο 2016. Εκτοτε άλλαξαν πολλά | Nikos Libertas / SOOC

Αναβάλλεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα – στο ναδίρ οι σχέσεις με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2018, 15:15
O Λαβρόφ κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο 2016. Εκτοτε άλλαξαν πολλά
|Nikos Libertas / SOOC

Αναβάλλεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα – στο ναδίρ οι σχέσεις με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2018, 15:15

Ηταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Μετά τη δραματική όξυνση στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας, με φόντο την απέλαση των ρώσων διπλωματών εξαιτίας του υπονομευτικού ρόλου τους στη συμφωνία των Πρεσπών, διαμηνύθηκε και επισήμως την Πέμπτη ότι η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ αναβάλεται.

Ο ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, τόνισε ότι η επίσκεψη Λαβρόφ στη χώρα μας «στην παρούσα κατάσταση, χάνει τη σημασία της». Προσέθεσε δε ότι θα υπάρξουν απελάσεις ελλήνων διπλωματών, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό ούτε πόσοι θα απελαθούν ούτε πότε.

Οι δηλώσεις του Μασλόφ, που μεταδόθηκαν από το TASS, ακολούθησαν την τοποθέτηση, την Τετάρτη, της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

«Στην παρούσα κατάσταση, χάνει τη σημασία της, τουλάχιστον με τους προγενέστερους προγραμματισμένους όρους», είπε για την επίσκεψη Λαβρόφ ο Μασλόφ, επιβεβαιώνοντας το προφανές, ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.

Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, μια ανταλλαγή δηλώσεων σε οξύτατους τόνους μεταξύ Μόσχας και Αθήνας.

Η Ζαχάροβα είχε προεξοφλήσει τα αντίποινα και είχε μιλήσει για απόφαση της Αθήνας που ελήφθη κατόπιν πιέσεων, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει ποιοι ήταν εκείνοι που προχώρησαν σε αυτές τις πιέσεις.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει, ωστόσο, πως η μόνη χώρα που επικρότησε την ελληνική ενέργεια κατά της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ, «πράγμα που αποτελεί έμμεση, αλλά σαφή απόδειξη ότι έχουν ανάμειξη στο θέμα».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για ασέβεια και ανυπόστατους ισχυρισμούς. «Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική» ανέφερε συγκεκριμένα το ελληνικό υπουργείο.

«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες» κατέληγε η χθεσινή ελληνική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...