517
Ο σταρ του μπάσκετ Μαρκ Γκαζόλ με τη φανέλα των Γκρίζλις του Μέμφις. Οταν δεν έχει αγώνες, σώζει πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου | EPA/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK OUT

Μαρκ Γκαζόλ, ο μπασκετμπολίστας που έγινε η συνείδηση της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2018, 13:58
Ο σταρ του μπάσκετ Μαρκ Γκαζόλ με τη φανέλα των Γκρίζλις του Μέμφις. Οταν δεν έχει αγώνες, σώζει πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου
|EPA/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK OUT

Μαρκ Γκαζόλ, ο μπασκετμπολίστας που έγινε η συνείδηση της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2018, 13:58

Ο Μαρκ Γκαζόλ είναι ένας αθλητής που μοιάζει να είναι στην κορυφή του κόσμου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του NBA, με ετήσια συμβόλαια στους Μέμφις Γκρίζλις που φτάνουν τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Τι άλλο λοιπόν θα μπορούσε να ζητήσει ο κορυφαίος Καταλανός; Η απάντηση που ο ίδιος δίνει, είναι «αλληλεγγύη και ανθρωπιά». Μαζί με τον επίσης πολύ ταλαντούχο μπασκετμπολίστα αδερφό του, τον Πάου, έχουν ιδρύσει τον οργανισμό Gasol Foundation και χρηματοδοτούν διάφορες αποστολές ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, κυρίως για ό,τι έχει να κάνει με άπορα παιδιά.

Αυτή τη φορά ο Μαρκ Γκαζόλ, πολύ μακριά από τα φλας των φωτογράφων και τις ζητωκραυγές των fans, επιβιβάστηκε ως εθελοντής σε μία λέμβο μαζί με το υπόλοιπο «πλήρωμα» της ισπανικής ΜΚΟ «Proactiva Open Arms» και όλοι μαζί, κατάφεραν να εντοπίσουν και να σώσουν μία γυναίκα από το Καμερούν, την Ζοζέφα, η οποία παρέμεινε στα ανοιχτά της Μεσογείου επί δύο ημέρες, αφού οι αρχές της Λιβύης είχαν καταστρέψει τη λέμβο στην οποία επέβαινε μαζί με άλλη μία γυναίκα κι ένα μικρό παιδάκι-οι οποίοι δεν τα κατάφεραν και πέθαναν.

Οταν η είδηση έγινε γνωστή, παρά τις προσπάθειες του ακροδεξιού ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να πείσει την κοινή γνώμη ότι πρόκειται για fake news, μαθεύτηκε ότι ανάμεσα στους διασώστες ήταν και ο ίδιος ο Μαρκ Γκαζόλ. Αυτή τη φορά, φορώντας τα χρώματα της καταλανικής ανθρωπιστικής ομάδας, βρισκόταν στο πλευρό της έντρομης γυναίκας, η οποία, όπως κατάφερε να πει αργότερα, έφυγε από το Καμερούν επειδή ο άντρας της την χτυπούσε αλύπητα. Ο λόγος; Επειδή δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.

Ο ισπανός σταρ του μπάσκετ μίλησε στην ιταλική Corriere della Sera και έδωσε τον δικό του ορισμό για την ευγενή άμιλλα.

Η στιγμή που εντόπισαν τη γυναίκα και τα δύο πτώματα

«Γύρω τους υπήρχε πολλή βενζίνη στην επιφάνεια της θάλασσας, απόδειξη ότι κάποιος είχε καταστρέψει τη λέμβο τους. Μία γυναίκα νεκρή κι ένα νεκρό μωράκι και λίγο πιο πέρα η Ζοζέφα, να κρατιέται με όλη της τη δύναμη από ένα κομμάτι ξύλο. Θα πέθαινε και η ίδια αν δεν την εντοπίζαμε εγκαίρως. Οι εθελοντές της Open Arms είναι οι πραγματικοί συμπαίκτες μου. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε στην Ιταλία περί ψευδών ειδήσεων. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ούτε τι χρώμα είναι το δέρμα αυτών των αθρώπων, ούτε από πού έρχονται. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να τους σώσουμε τη ζωή. Τελεία και παύλα».

Αθλητισμός και εθελοντισμός

«Οσα συνέβησαν στη Μεσόγειο έφτασαν ως τις ΗΠΑ. Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Το ζήτημα δεν είναι αν είσαι αθλητής, γνωστός ή λιγότερο γνωστός, ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να είσαι άνθρωπος. Ο καθένας, μπροστά σε όσα φριχτά συμβαίνουν, καλείται να αποφασίσει ποια θέση θα πάρει. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σκεφτούν τους ανθρώπους ως ανθρώπους και όχι ως αριθμούς. Ο σκοπός είναι ιερός».

Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν

«Αυτό που έζησα είναι κάτι που κάποια στιγμή θα ήθελα να μοιραστώ με τα παιδιά μου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Η Ζοζέφα έφυγε κατατρεγμένη από τον άντρα της και ονειρευόταν ένα φιλόξενο ιταλικό λιμάνι. Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ πιο σκληρή. Προς το παρόν βρίσκεται ασφαλής στην Ισπανία. Είναι μία πολύ δυνατή γυναίκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...