459
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές (αριστερά) μαζί με την υποψήφια κυβερνήτη Σίνθια Νίξον, περισσότερο γνωστή παγκοσμίως από τη σειρά Sex and the City | Scott Heins/Getty Images

Πώς μια 28χρονη κέρδισε έναν βετεράνο βουλευτή των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2018, 16:24
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές (αριστερά) μαζί με την υποψήφια κυβερνήτη Σίνθια Νίξον, περισσότερο γνωστή παγκοσμίως από τη σειρά Sex and the City
|Scott Heins/Getty Images

Πώς μια 28χρονη κέρδισε έναν βετεράνο βουλευτή των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2018, 16:24

Μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές εκπλήξεις των τελευταίων ετών επιφύλασσε η κάλπη για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Πολιτεία Νέας Υόρκης όταν ένας βετεράνος του Κογκρέσου έχασε από μια 28χρονη.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, που προέρχεται από τη νέα γενιά και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, κατάφερε να επικρατήσει του Τζο Κράουλι και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, γράφει ο Guardian.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων η Οκάσιο-Κορτές συγκεντρώνει το 57,5% και ο αντίπαλός της το 42,5%. Η περιφέρεια στην οποία εκλέγονται, η 14η της Πολιτείας, περιλαμβάνει υποβαθμισμένες περιοχές μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπως το Μπρονξ και το Κουίνς.

Η περιφέρεια της Οκάσιο-Κορτές καλύπτει ακόμη πολλές περιοχές όπου ζουν Ελληνοαμερικανοί, μεταξύ αυτών και μεγάλο μέρος της Αστόρια. Θα έχει μάλιστα αντίπαλο τον προσεχή Νοέμβριο τον ελληνικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνο Αντονι Πάπας.

Ο Κράουλι ήταν ένα από τα σημαντικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο – έχει εξάλλου και δέκα θητείες (από το 1998) στο ενεργητικό του συν κάποιες στην πολιτειακή Βουλή. Είναι τέταρτος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και ένα από τα πρόσωπα που εθεωρείτο ότι θα διαδεχτούν τη Νάνσι Πελόζι, την επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, αν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν την πλειοψηφία τον Νοέμβριο.

Από μητέρα Πορτορικανή και πατέρα από το Μπρονξ, η ισπανόφωνη Οκάσιο-Κορτές το 2016 ήταν εθελόντρια στο πλευρό του Μπέρνι Σάντερς – η εκστρατεία της είχε εξάλλου τα χαρακτηριστικά ενός συνεργατικού κινήματος.

Προεκλογικά επιτέθηκε κατά του Κράουλι για τις σχέσεις του με τη Γουόλ Στριτ και το ότι δεν είναι πια σε επαφή με τους πολίτες στην περιφέρεια.

Μία ημέρα πριν από την αναμέτρηση, η υποψήφια είχε επισκεφθεί τα σύνορα με το Μεξικό για να ζητήσει τη διάλυση της υπηρεσίας ICE, της υπηρεσίας ελέγχου στα σύνορα. Ο αντίπαλός της περιορίστηκε σε λεκτικές επιθέσεις κατά της «φασιστικής» υπηρεσίας.

Τελικά, η (υπερβολική όπως αποδείχτηκε) σιγουριά του Κράουλι και της καμπάνιας του έφερε την ήττα. Ηταν η πρώτη φορά που είχε να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο στα προκριματικά από το 2004. Τα χρήματα που συγκέντρωσε ήταν περί τα 3 εκατομμύρια, την ώρα που η Οκάσιο-Κορτές είχε μόλις το 10%. Η Κορτές κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνοντας μεγάλο αριθμό νέων ψηφοφόρων.

Μετά από αυτά δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει από το να συγχαρεί την υποψήφια και να τη στηρίξει στον αγώνα του Νοεμβρίου για την έδρα. «Αν δεν κερδίσουμε τη Βουλή αυτόν τον Νοέμβριο, θα χάσουμε το έθνος που αγαπάμε» είπε.

Η εκλογή δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τον Ντόναλντ Τραμπ, που την «διάβασε» σαν δημοψήφισμα για τον ίδιο.

Στο Twitter σχολίασε: «Γουάου! Ο βουλευτής Τζο Κράουλι, που μισεί τόσο τον Τραμπ και τον οποίο πολλοί περίμεναν να πάρει τη θέση της Νάνσι Πελόζι, μόλις ΕΧΑΣΕ στις προκριματικές. Με άλλα λόγια, είναι εκτός! Μεγάλο θέμα, που κανένας δεν προέβλεψε. Ισως θα έπρεπε να είναι πιο καλός και να δείχνει περισσότερο σεβασμό στον πρόεδρο του!».

Για τη νικήτρια ούτε κουβέντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...