277
Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ ανακοινώνουν το κλείσιμο των τουρκικών τζαμιών | REUTERS / Leonhard Foeger

Ο Κουρτς κλείνει επτά τουρκικά τζαμιά και απελαύνει 60 ιμάμηδες από την Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2018, 16:55
Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ ανακοινώνουν το κλείσιμο των τουρκικών τζαμιών
|REUTERS / Leonhard Foeger

Ο Κουρτς κλείνει επτά τουρκικά τζαμιά και απελαύνει 60 ιμάμηδες από την Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2018, 16:55

Τη ρητορεία Ερντογάν, με τον ιδιαίτερα πατερναλιστικό όσον αφορά το Ισλάμ χαρακτήρα της, τροφοδοτεί μέσα στην τουρκική προεκλογική περίοδο η κίνηση της Αυστρίας να ανακοινώσει, την Παρασκευή, την αναστολή λειτουργίας επτά τεμενών τουρκικού ενδιαφέροντος τα οποία βρίσκονται στο έδαφός της, καθώς ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου έσπευσε αμέσως να καταγγείλει «ισλαμοφοβία και ρατσισμό».

Αυτά τα 7 τζαμιά, που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, η δεξιά κυβέρνηση της Βιέννης θέλει να τα κλείσει και ταυτόχρονα να απελάσει περί τους εξήντα ιμάμηδες μαζί με τις οικογένειές τους –συνολικά περί τα 150 άτομα- στο πλαίσιο μιας εκστρατείας καταπολέμησης του «πολιτικού Ισλάμ», όπως σημειώνει και ο Guardian.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, παρουσία του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και του αντικαγκελαρίου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα ο ίδιος ο καγκελάριος τοποθετήθηκε ως εξής: «Οι λεγόμενες παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό Ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίησή του δεν έχουν θέση εντός της Αυστρίας».

«Η απόφασή μας» επεξήγησε ο αυστριακός καγκελάριος «συνδέεται με την αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιέννης που σχετίζεται με την τουρκική κοινότητα».

Η όλη ιστορία αφορά την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης μέσα στο τέμενος της Βιέννης – σε αυτήν οι πρωταγωνιστές ήταν νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής, βάδιζαν σε στρατιωτική παράταξη και χαιρετούσαν στρατιωτικά κρατώντας τουρκικές σημαίες. Οταν, στις αρχές του μήνα, είχε γνωστοποιηθεί αυτό το περιστατικό από ένα δημοσίευμα του κεντροαριστερού περιοδικού Falter, είχαν προκληθεί αντιδράσεις και τότε ο κ. Κουρτς είχε πει: «θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή, θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση». (Σημειωτέον ότι η Αυστρία των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων φιλοξενεί περί τις 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι.)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...