769
Ο αδικοχαμένος Στέλιος Σκλαβενίτης σε φωτογράφισή του για το Fortune με αφορμή την κατάταξη της «Σκλαβενίτης» στην κορυφή της λίστας Greece’s Most Admired Companies. | Σπύρος Χαμάλης

«Εφυγε» στα 52 του, χτυπημένος από τον ιό της γρίπης Β, ο Στέλιος Σκλαβενίτης

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2018, 13:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2018, 21:01
Ο αδικοχαμένος Στέλιος Σκλαβενίτης σε φωτογράφισή του για το Fortune με αφορμή την κατάταξη της «Σκλαβενίτης» στην κορυφή της λίστας Greece’s Most Admired Companies.
|Σπύρος Χαμάλης

«Εφυγε» στα 52 του, χτυπημένος από τον ιό της γρίπης Β, ο Στέλιος Σκλαβενίτης

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2018, 13:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2018, 21:01

Εφυγε ξαφνικά από τη ζωή το πρωί της Κυριακής ο Στέλιος Σκλαβενίτης, επικεφαλής – μαζί τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο- της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Στέλιος Σκλαβενίτης εξέπνευσε σε ηλικία 52 ετών. Την περασμένη εβδομάδα είχε παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης και τελικά κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Το βράδυ του Σαββάτου η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε περαιτέρω με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Υγεία».

Το πρωί της Κυριακής άφησε την τελευταία του πνοή λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας, σε ηλικία (όπως προαναφέρθηκε) μόλις 52 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Μ. Τετάρτη στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.
Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην αγορά και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος είναι σοκαρισμένος από τον αδόκητο θάνατο του επιτυχημένου επιχειρηματία.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν αυτός που χάρη στην επιμονή του και στις προσεκτικές του κινήσεις κατάφερε να φέρει εις πέρας, μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, τη μεγάλη και ζωτικής σημασίας για την αγορά εργασίας στη χώρα μας, συμφωνία συγχώνευσης με την «Μαρινόπουλος».

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο Σκλαβενίτη (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ/ φωτ. Σπύρος Χαμάλης)

Επρόκειτο για ένα εθνικό και όχι προσωπικό στοίχημα, όπως έλεγαν στην οικογένεια Σκλαβενίτη, καθώς η επιτυχία του έκρινε την τύχη χιλιάδων εργαζομένων. Και αυτό γιατί χάρη στην αίσια έκβασή της οι εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος» δεν οδηγήθηκαν στην ανεργία και παρέμειναν στο δυναμικό της νέας εταιρείας. Σήμερα ο όμιλος αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η « Σκλαβενίτης» – με την τρίτη γενιά της οικογένειας στο τιμόνι της εταιρείας- είχε συνδεθεί και με την εξαγορά της «Βερόπουλος», το deal  ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς συνέπεσε με την ταραχώδη περίοδο της επιβολής των capital controls.

Με το που ολοκληρώθηκε το deal, oι διοικούντες ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων. «Δεν κάναμε και ούτε κάνουμε απολύσεις. Από την στιγμή που αναλάβαμε έχουμε προσλάβει περίπου 1.000 εργαζόμενους στα καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος που ήταν υποστελεχωμένα», σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές της «Σκλαβενίτης» και παρά τη διάχυτη ικανοποίηση από το κλείσμο της συμφωνίας συγχώνευσης, υπογράμμιζαν πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι εφήμερες εντυπώσεις, αλλά η δημιουργία μιας βιώσιμης και κερδοφόρας επιχείρησης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Θα κριθούμε στο τέλος του 2018», έλεγαν οι ίδιες πηγές, η αρχή του έτους ωστόσο επεφύλασσε ένα αναπάντεχο και ισχυρό για την οικογένεια πλήγμα με την ξαφνική απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Συγκλονισμένος ο επιχειρηματικός κόσμος

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια Σκλαβενίτη εξέφρασε η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία.

Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεων του.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τον θυμάται με θαυμασμό για την λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του «φίλου Στέλιου Σκλαβενίτη», δηλώνει ο πρόεδρος της της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.  «Τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει νωρίτερα ο Θεός κοντά του. Η μνήμη του θα είναι αιωνία στον εμπορικό κόσμο για όλα τα καλά που προσέφερε. Καλό ταξίδι στον Παράδεισο», έγραψε στο Twitter o κ. Κορκίδης.

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του επιχειρηματία.

«Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση. Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο», υπογράμμισε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...