749
O Γιώργος Βασιλειάδης βγαίνει από το Μαξίμου αποφασισμένος να μην ξεκινήσει ποτέ το πρωτάθλημα. Ηταν 12 Μαρτίου. Αντεξε δύο εβδομάδες... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πλάκα μας κάνεις, υπουργέ μου;

Sportscaster Sportscaster 28 Μαρτίου 2018, 08:53
O Γιώργος Βασιλειάδης βγαίνει από το Μαξίμου αποφασισμένος να μην ξεκινήσει ποτέ το πρωτάθλημα. Ηταν 12 Μαρτίου. Αντεξε δύο εβδομάδες...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πλάκα μας κάνεις, υπουργέ μου;

Sportscaster Sportscaster 28 Μαρτίου 2018, 08:53

Να, λοιπόν, τι είχε το έρμο και ψοφούσε: του έλειπαν 16 υπογραφές και μερικές ωραίες ιδέες της ΕΠΟ. Τώρα που τις εξασφάλισε, το ελληνικό ποδόσφαιρο -αυτό που στις 12 Μαρτίου ήταν για λουκέτο και Grexit- μπορεί, άφοβα, να ξαναπαίξει Πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Το είπε, απόγευμα Τρίτης, με δικά του λόγια ο αρμόδιος υπουργός: «Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης λαμβάνοντας υπόψη την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Super League για αποδοχή των δεσμεύσεων που είχαν ζητηθεί, σχετικά με την τροποποίηση πειθαρχικών κανόνων, με γνώμονα την πρόοδο του ποδοσφαίρου και την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, καθώς και τις σχετικές προτάσεις της ΕΠΟ, αποφάσισε την άρση της διακοπής του πρωταθλήματος της Super League 2017-18 και του Κυπέλλου Ελλάδας 2017-18».

Οι αλλαγές -τις οποίες δεν γνωρίζει επακριβώς ούτε ο ίδιος ο υπουργός που τις ζήτησε- αφορούν, βεβαίως, στο επόμενο Πρωτάθλημα. Αλλά, ποτέ μην αφήνεις μια λεπτομέρεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Τέτοιες «λεπτομέρειες» υπάρχουν κι άλλες:

– Την ώρα που οι 16 ΠΑΕ αποφάσιζαν, στο Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, να αποδεχθούν τα προαπαιτούμενα Βασιλειάδη για να επαναρχίσει η αγωνιστική δραστηριότητα, ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, πρωταγωνιστούσαν σε έναν καβγά πεζοδρομίου που αποκάλυπτε την υποκριτική σύμπνοια της στιγμής:

Καραπαπάς: «Εδώ κάνεις τον κυριλέ με τον μπαμπά σου μαζί, αλλά στην Τούμπα απειλούσες, τσουτσέκι, και έλεγες ότι θα μας σπάσετε το πούλμαν αν φύγουμε. Πες τα εδώ, να γραφτούν, για να ξέρουν ποιος είσαι. Τσουτσέκι. Και αν δεν τα πεις και δεν τα παραδεχθείς, θα σε ξεβρακώσω εδώ μπροστά σε όλους, λαθρεμποράκι».

Γκαγκάτσης: «Εσύ με ποιο δικαίωμα είσαι εδώ; Κάνετε τη διαδικασία μπορντέλο με επτά άτομα».

Καραπαπάς: «Σήκω και πάμε έξω, ρε τσουτσέκι».

Γκαγκάτσης: «Ερχομαι, ρε σαπιοκοιλιά».

Το… ωραίο είναι πως μια από τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν οι ομάδες τους, ήταν η μεταφορά της αρμοδιότητας επιβολής κυρώσεων για εμπρηστικές δηλώσεις και συμπεριφορές που καλλιεργούν τον φανατισμό, από την Επιτροπή Δεοντολογίας -που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου- στις Πειθαρχικές Επιτροπές.

Μόνον ο κ. Βασιλειάδης φαίνεται να πιστεύει ότι οι παράγοντες (τουλάχιστον των «μεγάλων» ΠΑΕ) εννοούν όσα συμφώνησαν. Οχι επειδή είναι αφελής, αλλά γιατί έτσι τον βολεύει για να βγει από το αδιέξοδο. Εβαλαν τις υπογραφές τους με την πεποίθηση ότι συμμετέχουν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο ο ίδιος ο υπουργός τους κάλεσε να παίξουν. Με τη βεβαιότητα ότι, στην πραγματική ζωή του ποδοσφαίρου, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Κανείς τους δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα βρεθεί αθλητικός δικαστής, υπουργός ή πρωθυπουργός που θα ρίξει τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ στη Β’ Εθνική, επειδή οπαδοί τους έκαναν «ομορφιές» για τρίτη φορά στην ίδια σεζόν. Θα βρεθεί, λέτε;

– Η ΕΠΟ, που οι προτάσεις της ικανοποίησαν τον κ. Βασιλειάδη, μετά τα γεγονότα της Τούμπας ήταν εξαφανισμένη – με εξαίρεση, βεβαίως, την παρουσία της στις συναντήσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού, τη FIFA και την UEFA. Η αδράνειά της έκανε φοβερή εντύπωση και στους ξένους: στα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της Ομοσπονδίας. Μόνον την τελευταία στιγμή αράδιασε σε λίγες σελίδες κάποια προτεινόμενα μέτρα. Τα οποία, εν πολλοίς, είναι τα ίδια που ο κ. Βασιλειάδης επέβαλε στις ΠΑΕ.

Τι άλλο μεσολάβησε, από τη μέρα που διακόπηκε το πρωτάθλημα, το οποίο μπορεί να έκανε τον υπουργό να διατάξει την επανέναρξή του; Ενα… burger μεταμέλειας από τον Ιβάν Σαββίδη: ένα παχύ «αλλά» ανάμεσα σε δυο λεπτές φέτες προσχηματικής συγγνώμης. Μια συζήτηση στη Βουλή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που απέδειξε ότι οι πολιτικοί είναι χειρότεροι και από τους χειρότερους ποδοσφαιρικούς μας παράγοντες. Ενα φεστιβάλ οπαδικού φανατισμού στα ΜΜΕ. Μια απόρριψη της έφεσης του Ολυμπιακού για τους τρεις βαθμούς που του έχουν αφαιρεθεί. Ο «δικαστής με τις πυτζάμες», αυτός που είχε βολέψει τον ΠΑΟΚ με μια πολύ δημιουργική ετυμηγορία, έκρινε (σωστά) πως δεν είναι ώρα να χαρίζουμε ποινές. Α, ναι. Και δεκάδες συνεντεύξεις του κ. Βασιλειάδη, που διαδήλωνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διακόψει οριστικώς το πρωτάθλημα, εάν δεν… Οπως αποδείχτηκε, εάν δεν υπέγραφαν οι 16 ΠΑΕ ένα φιρμάνι αόριστων μέτρων για ένα επόμενο πρωτάθλημα.

Εδώ που τα λέμε, τι να σου κάνει και ο υπουργός, όταν κοτζάμ FIFA και UEFA παίζουν το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι; Δική τους ήταν η Επιτροπή Εξομάλυνσης, δική τους είναι η Επιτροπή Παρακολούθησης, δικοί τους και οι αρχιδιαιτητές. Τι έκαναν τόσον καιρό; Μια τρύπα στο νερό. Και τώρα απειλούν με Grexit την Ομοσπονδία που, στην ουσία, εκείνες διοικούν.

Μια ιστορία που άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου με ένα χαρτί ταμειακής μηχανής που πέτυχε τον προπονητή του Ολυμπιακού, τελείωσε με ένα άλλο χαρτί, το οποίο φέρει τις υπογραφές μιας αναξιόπιστης Λίγκας. Η πέμπτη διακοπή μετά το 2015 πέρασε στην ιστορία. Και πάμε για την έκτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...