476
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του «Λεπτού Δούκα» έγιναν την Κυριακή | Twitter

Νέο άγαλμα και μια μετονομασία(;) κωμόπολης προς τιμήν του Μπάουι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2018, 08:10
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του «Λεπτού Δούκα» έγιναν την Κυριακή
|Twitter

Νέο άγαλμα και μια μετονομασία(;) κωμόπολης προς τιμήν του Μπάουι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2018, 08:10

Καιρό είχαμε να μάθουμε κάποιο νέο για τον «Χαμαιλέοντα της Ροκ», ενώ δεν σταματήσαμε -από τη στιγμή του θανάτου του, μέχρι σήμερα- να συζητάμε για εκείνον και την απουσία του.

Στο ίδιο διάστημα έγιναν διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του Ντέιβιντ Μπάουι και αρκετά πάρτι με σφηνάκια νοσταλγίας, αφού η απουσία του καλλιτέχνη είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

Τώρα, ανήμερα 25ης Μαρτίου, όπως προανήγγειλε και ρεπορτάζ των λονδρέζικων Times, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματός του στη Μάρκετ Σκουέαρ της κωμόπολης Αϊλέσμπερι της κομητείας του Μπάκιγχαμ –φημισμένης για τις ιστορικές της παμπ– στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης πήρε την απόφαση αυτή για να τιμήσει τη μνήμη του εκλιπόντος σταρ, ο οποίος είχε αναφέρει την πλατεία όπου θα στηθεί το άγαλμά του στους στίχους τού «Five Years», τραγούδι που άνοιγε το αριστουργηματικό του άλμπουμ «The Rise Αnd Fall Οf Ziggy Stardust Αnd Τhe Spiders From Mars», του 1972.

Το άγαλμα θα λέγεται «Earthly Messenger» και είναι έργο του γλύπτη Αντριου Σινκλέρ. Στόχος του, να αναπαριστά διάφορα πρόσωπα, διάφορες περσόνες που δημιούργησε ο Μπάουι μέσα στα χρόνια και αποτυπώθηκαν για πάντα στην καριέρα του, αλλά και στις ζωές μας.

Παράλληλα, τρέχει και μια ιντερνετική καμπάνια στο Change.org, η οποία ζητά τη μετονομασία του Αϊλέσμπερι σε… ΑϊλεσΜπάουι. Εντάξει, για τους περισσότερους, εύηχο δεν είναι. Βέβαιο είναι ότι την όλη προσπάθεια την έχουν ξεκινήσει ορισμένοι κάτοικοι της πόλης συνασπισμένοι γύρω από τον Ντέιβιντ Στοπς – ο οποίος είχε, αρχικά, την ιδέα και για το άγαλμα.

Οπως δήλωσε ο Στοπς, δηλωμένος φαν του Μπάουι εδώ και μια ζωή, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορική αξία στο Αϊλέσμπερι, καθώς είναι απλά μία από τις συνολικά 57 παραλλαγές του ονόματος της περιοχής, που σώζονται στα τοπικά αρχεία. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι σύχναζε σε ένα από τα πιο ιστορικά μουσικά κλαμπ που είχε η κωμόπολη τη δεκαετία του ‘70 (το Friars), εκεί όπου ο Μπάουι παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό τη Ziggy περσόνα του.

Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε με εκείνο το διπλωματικό και εξόχως βρετανικό «είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα», που μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Αλλά και τίποτα.

Ο υπεύθυνος της καμπάνιας, όμως, ο Στοπς, επιμένει: «Ο Μπάουι παρουσίασε για πρώτη φορά στο Friars, το 1971 και το 1972, δυο από τους σημαντικότερους δίσκους του 20ού αιώνα. Το ‘Hunky Dory’ και το ‘The Rise Αnd Fall Οf Ziggy Stardust Αnd Τhe Spiders From Mars’. Δημιούργησε τους Spiders From Mars στο καμαρίνι τού Friars και αναφέρθηκε στη Μάρκετ Σκουέρ στους στίχους τού ‘Five Years’. Το άγαλμα του Μπάουι θα δώσει φήμη στην περιοχή, ανεβάζοντας τον τουρισμό. Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλώ να συμμετάσχετε και στην καμπάνια της μετονομασίας της πόλης σε ΑϊλεσΜπάουι. Αλλωστε και το Νέο Αμστερνταμ μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη».

Σε αυτό, δεν έχει άδικο. Βέβαια, μένει να δούμε το εάν, τελικά, θα γίνει αυτό το «rename», αφού την ημέρα που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος Μπάουι θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μα, ΑϊλεσΜπάουι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...