362
Συμπλήρωση κενών -όπως του κ. Παπαδημητρίου (δεύτερος από τα αριστερά στη φωτογραφία)- και «θεραπεία» δυσλειτουργιών ή ανασύνταξη ευρείας κλίμακας; Την απάντηση θα δώσει ο Πρωθυπουργός | ΙΝΤΙΜΕnews

Ωρα ανασχηματισμού για τον Αλέξη Τσίπρα – Τι σήμα θα εκπέμψει ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 12:26
Συμπλήρωση κενών -όπως του κ. Παπαδημητρίου (δεύτερος από τα αριστερά στη φωτογραφία)- και «θεραπεία» δυσλειτουργιών ή ανασύνταξη ευρείας κλίμακας; Την απάντηση θα δώσει ο Πρωθυπουργός
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ωρα ανασχηματισμού για τον Αλέξη Τσίπρα – Τι σήμα θα εκπέμψει ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 12:26

Αν και δεν λείπουν οι εισηγήσεις και για ευρείας κλίμακας ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας προκρίνει τη λύση των διορθωτικών κινήσεων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά μετά τις παραιτήσεις Αντωνοπούλου, Παπαδημητρίου και Ζουράρι. Η πλήρωση ωστόσο των κενών θέσεων ενδέχεται να προκαλέσει ένα ντόμινο αλλαγών με την τελική εικόνα να μην αντιστοιχεί σε περιορισμένης κλίμακας αλλαγές, όπως είναι η πρόθεση του Μαξίμου.

Στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού υπαρχουν ωστόσο και αυτοί που τάσσονται υπέρ μίας ευρείας και ριζικής αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της εξόδου από την εποχή των μνημονίων, αλλά και της συστράτευσης με ανανεωμένη ομάδα κρούσης ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, ελογχεύει ο κίνδυνος να ανοίξουν νέα μέτωπα στην κυβέρνηση, σε μία δύσκολη περίοδο μετά τις αποκαλύψεις για τους επιδοματούχους υπουργούς της.

Και μπορεί από την Τρίπολη ο κ. Τσίπρας να διεμήνυσε ότι  «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο» ακόμα και αν μοιάζει για κάποιους άδικο, η ουσία όμως είναι ότι θέμα ανασχηματισμού δεν πρόκειται να είχε τέθει τόσο επιτακτικά αν δεν υπήρχαν οι αποκαλύψεις για τη χρήση της επίμαχης διάταξης που ψήφισαν και πέρασαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αποκαλύψεις που οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου τόσο την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, όσο και τον σύζυγό της (τέως πια υπουργό Οικονομίας) Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Με δεδομένο ότι ο κ. Παπαδημητρίου ήταν ένας εκ των βασικών συνομιλητών των θεσμών για το θέμα της μεταμνημονιακής εποχής της χώρας, οι πρώτες επαφές του Πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό ήταν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αντικείμενο τον διάδοχο του κ. Παπαδημητρίου. Ως φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομίας προβάλλουν ο συνονόματος του Πρωθυπουργού, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτηρης Λιάκος, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη που ακούει στο όνομα Νίκος Παππάς.

Δεδομένη τέλος, θα πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση -για λόγους υγείας- του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όπως και της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται επίσης εισηγήσεις για αντικατάσταση και του Παναγιώτη Κουρουμπλή, κάτι όμως που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο υπό το βάρος των επιθέσεων που δέχεται ο υπουργός Ναυτιλίας από την αντιπολίτευση για την υπόθεση Novartis, καθώς ενδεχόμενη αλλαγή του – ή και μετακίνησή του- θα έδινε ενδεχομένως σήμα κυβερνητικής υποχώρησης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...