424
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα | EPA/MALTON DIBRA

Λύστε τα ζητήματά σας με την Ελλάδα, προτρέπει ο Γιούνκερ (και) τους Αλβανούς

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2018, 08:01
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα
|EPA/MALTON DIBRA

Λύστε τα ζητήματά σας με την Ελλάδα, προτρέπει ο Γιούνκερ (και) τους Αλβανούς

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2018, 08:01

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Κυριακής στα Τίρανα.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, χωρίς πάντως να δώσει μια σαφή απάντηση, πρέπει να αξιοποιηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας «για να επιτρέψουμε στις χώρες της περιοχής να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».

Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ φωτογράφισε με τον τρόπο αυτό και την ανοιχτή ακόμη διευθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την νέα συμφωνία όσον αφορά την ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Μέτα ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εντολής. Ο Ράμα είπε ακόμα ότι υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας και την επίλυση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που προέρχονται, όπως είπε, από βάθος χρόνου 70 ετών.

Επισήμανε ακόμη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ότι «η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας». Το αλβανικό ΣΔ είχε κρίνει αντισυνταγματική την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.

Την Κυριακή άρχισε η περιοδεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο στόχο διεύρυνσης της ΕΕ. Πρώτος σταθμός ήταν η ΠΓΔΜ με το Σκοπιανό να είναι και αυτό κεντρικό ζήτημα των συζητήσεων.

Κορυφαίο ερώτημα όλων των κυβερνήσεων της περιοχής είναι πότε θα έλθει η ένταξη.

Ως προς αυτό ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η εισδοχή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, με προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να εκπληρώνουν τα κριτήρια γι’ αυτή, πιθανόν θα γίνει το 2025.

«Αντίθετα με ό,τι διαβάζουμε παντού, ούτε η Κομισιόν ούτε εγώ είπαμε πως η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα είναι οπωσδήποτε μέλη της ΕΕ το 2025. Η ημερομηνία αυτή, το 2025, είναι ανοικτή για όλες τις υποψήφιες (προς ένταξη) χώρες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...