392
Η νυν και η επόμενη καγκελάριος; Η Ανγκελα Μέρκελ με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ποια είναι η «μίνι Μέρκελ» που θέλει το δαχτυλίδι της διαδοχής

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 19:29
Η νυν και η επόμενη καγκελάριος; Η Ανγκελα Μέρκελ με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ποια είναι η «μίνι Μέρκελ» που θέλει το δαχτυλίδι της διαδοχής

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 19:29

Η πολύμηνη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία έχει αναζωπυρώσει τα σενάρια ότι η Ανγκελα Μέρκελ ενδέχεται να μην ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της. Μαζί με αυτή τη συζήτηση έρχεται και η παράλληλη -και ίσως πιο σημαντική- για το «δαχτυλίδι» της διαδοχής.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να ακούγεται πιο δυνατά το όνομα της πρωθυπουργού του κρατιδίου Ζάαρλαντ Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία θα είναι η νέα γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών.

Ως σήμερα σχετικά άγνωστη έξω από το κρατίδιο του οποίου ηγείται από το 2011, η Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται «ήρεμη δύναμη».

Τον περασμένο Μάρτιο, κατάφερε να ρίξει το παραδοσιακό κάστρο των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο κρατίδιο Ζάαρλαντ. Με τη βοήθειά της, οι Χριστιανοδημοκράτες εκτοξεύτηκαν πάνω από 40% εξού και ο χαρακτηρισμός «μίνι Μέρκελ» που της απέδωσε ο διεθνής Τύπος.

Το προφίλ της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Γεννήθηκε τις 9 Αυγούστου 1962 και προέρχεται από συντηρητική καθολική οικογένεια.

Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και Νομική. Είναι παντρεμένη με μηχανικό εξορύξεων, είναι μητέρα τριών παιδιών και όταν έχει ελεύθερο χρόνο «ρουφάει» βιβλία λογοτεχνίας.

Από το 2000 ως το 2004 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ζάαρλαντ ενώ, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009 συμμετείχε σε ομάδα εργασίας Χριστανοδημοκρατών-Χριστιακοινωνιστών (CDU/CSU) για την προγραμματική συμφωνία με το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες), στο πλαίσιο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Από το 2011 βρίσκεται στο τιμόνι του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, αφού αποχώρησε ο τότε πρόεδρος Πέτερ Μίλερ.

Τον επόμενο χρόνο διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό με το FDP και τους Πράσινους ενώ επικράτησε στις εκλογές του 2012, τις πρώτες στη Γερμανία μετά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με ποσοστό 35,2%.

Η επιτυχημένη παρουσία της στο κρατίδιο της άνοιξε τον δρόμο για το κόμμα.

Στις 26 Φεβρουαρίου, στο συνέδριο του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, η Ανεγκρέτ αναμένεται να αναλάβει επισήμως το αξίωμα της γενικής γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατών.

Καθώς ο Πέτερ Τάουμπερ αποχωρεί από το αξίωμα του γραμματέα επικαλούμενος λόγους υγείας, η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ παίρνει τη θέση του και νομιμοποιείται ίσως να κοιτάζει και προς την καγκελαρία.

2018-02-19T103809Z_2089950574_RC188625D1A0_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
Η καγκελάριος με την νέα γραμματέα του CDU και τον απερχόμενο Πέτερ Τάουμπερ (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Ενώ συμβαίνουν αυτά, μια δημοσκόπηση έρχεται να προκαλέσει ανησυχία στο έτερο μέλος του νέου, υπό διαμόρφωση Μεγάλου Συνασπισμού.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AFD κατέλαβε για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση σε δημοσκόπηση εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι Χριστιανοδημοκράτες αποσπούν ποσοστό 32%, το AFD 16% και το SPD με 15,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...