386
Ο Μπένιαμιμ Νετανιάχου έχει ανακριθεί αρκετές φορές από την αστυνομία | REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

«Εγιναν 15 έρευνες εναντίον μου, όλες απέτυχαν» επιμένει ο Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 12:24
Ο Μπένιαμιμ Νετανιάχου έχει ανακριθεί αρκετές φορές από την αστυνομία
|REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

«Εγιναν 15 έρευνες εναντίον μου, όλες απέτυχαν» επιμένει ο Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 12:24

Πιεσμένος στο εσωτερικό της χώρας του, σε μια περίοδο που δεν λείπουν οι εντάσεις στο διεθνές μέτωπο, είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, για τον οποίο η αστυνομία πρότεινε την παραπομπή με τις κατηγορίες της δωροληψίας και της απάτης σε δύο υποθέσεις.

Την Τρίτη, μετά τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, ο Νετανιάχου έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα από το σπίτι του και χαρακτήρισε τις κατηγορίες αβάσιμες, ενώ δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη θητεία του.

«Θα συνεχίσω να κυβερνώ το Ισραήλ υπεύθυνα και πιστά για όσο διάστημα εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, με επιλέγετε για να σας κυβερνώ», επισήμανε. «Είμαι βέβαιος ότι στις επόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, θα κερδίσω και πάλι την εμπιστοσύνη σας, με τη βοήθεια του Θεού», πρόσθεσε.

Η υπόθεση θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο δεξιός ηγέτης για την πολιτική του επιβίωση. Ο ίδιος υπενθύμισε στο διάγγελμα ότι έχει γίνει αντικείμενο «τουλάχιστον 15 ερευνών, όλες όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Νετανιάχου έχει ανακριθεί από την αστυνομία τουλάχιστον επτά φορές.

Είναι σημαντικό αυτό που υπενθύμισε η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ, ότι ο Νετανιάχου δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ακόμη και αν διώκεται.

Τι αφορούν οι υποθέσεις

Νωρίτερα την Τρίτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαθέτει επαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν εναντίον του πρωθυπουργού κατηγορίες για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε δύο υποθέσεις, για τις οποίες διεξάγονται έρευνες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Πλέον εναπόκειται στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

Μία από τις υποθέσεις αφορά τις καταγγελίες ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Άρνον Μόζες, εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της Yediot Ahronot, να τον παρουσιάζει θετικά, με αντάλλαγμα μέτρα για τον περιορισμό της αντίπαλης εφημερίδας Israel Hayom. Σύμφωνα με την αστυνομία, θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και εναντίον του Μόζες.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τα δώρα αξίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου σέκελ (περίπου 230.000 ευρώ) που φέρεται να έλαβε ο ισραηλινός πρωθυπουργός από τον Άρνον Μίλχαν, παραγωγό του Χόλιγουντ (μεταξύ άλλων παραγωγό του «Fight Club») και ισραηλινό πολίτη, και από τον αυστραλό επιχειρηματία Τζέιμς Πέκερ για τουλάχιστον μία δεκαετία από το 2007 ως το 2016.

Μεταξύ των δώρων ήταν πούρα, σαμπάνια αλλά και κοσμήματα για τον Νετανιάχου και την οικογένειά του και δόθηκαν στον ισραηλινό πρωθυπουργό με αντάλλαγμα την παροχή αμερικανικής βίζας στον Μίλχαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...