415
O Κουίνσι Τζόουνς το περασμένο καλοκαίρι στο φεστιβάλ του Μοντρό | EPA/CYRIL ZINGARO

Κουίνσι Τζόουνς: Ο Μάικλ Τζάκσον έκλεψε το «Billy Jean»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 13:03
O Κουίνσι Τζόουνς το περασμένο καλοκαίρι στο φεστιβάλ του Μοντρό
|EPA/CYRIL ZINGARO

Κουίνσι Τζόουνς: Ο Μάικλ Τζάκσον έκλεψε το «Billy Jean»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 13:03

Ο Κουίνσι Τζόουνς είναι ένας θρύλος. Ενας γίγαντας της μουσικής βιομηχανίας και ένας χείμαρρος των λέξεων. Ετσι η συνέντευξή του στο περιοδικό New York, αρκεί για να προκαλέσει τα πάντα στις ΗΠΑ. Ο Τζόουνς που κλείνει τα 85 του τον προσεχή Μάρτιο έχει πει πρόσφατα ότι θα ζήσει έως τα 110. Οτι είχε 22 συντρόφους και ότι ξέρει 26 γλώσσες. Τώρα λέει ότι οι Beatles ήταν οι χειρότεροι μουσικοί που γνώρισε ποτέ. Οτι ο Μάρλον Μπράντο πηδούσε ότι έβρισκε μπροστά του. Και ότι ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένας μουσικός που έκλεβε τις δουλειές των άλλων.

Ως ο σημαντικότερος μουσικός παραγωγός όλων των εποχών, ο Τζόουνς μπορεί να είναι σε θέση να ξέρει, τουλάχιστον για τον Τζάκσον καθώς αυτός υπέγραψε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του «βασιλιά της ποπ». Μεταξύ των τραγουδιών που φέρονται να είναι προϊόν λογοκλοπής είναι και το περίφημο «Billie Jean».

«Δεν θέλω να το λέω δημόσια αλλά ο Μάικλ έκλεψε πολλά πράγματα. Εκλεψε πολλά τραγούδια», δήλωσε ο Τζόονς που μετείχε στη δημιουργία των θρυλικών άλμπουμ «Thriller» και «Bad».

«Ηταν τόσο μακιαβελικός που μπορούσε να το κάνει», πρόσθεσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό New York.

Ο Τζόουνς έδειξε με το δάκτυλο ομοιότητες μεταξύ του κλασικού «Billie Jean», κομματιού του οποίου έκανε την παραγωγή, και του «State of Independence», τραγουδιού που έκανε επιτυχία το 1982 η βασίλισσα της ντίσκο Ντόνα Σάμερ. Παραγωγός στο τραγούδι της Σάμερ ήταν και πάλι ο Τζόουνς.

Πρέπει ωστόσο να έχεις ιδιαίτερα εκπαιδευμένο αυτί για να εντοπίσεις ομοιότητες μεταξύ του εμβληματικού «Billy Jean» του Τζάκσον και του πιο νευρικού «State of Intependence» της Σάμερ.

Σε ένα πρώτο άκουσμα οι ομοιότητες μεταξύ των δύο τραγουδιών δεν είναι ευδιάκριτες πέρα από το γεγονός ότι και τα δύο όντως βασίζονται σε όμοιες γραμμές μπάσου –πιο γρήγορη η εκδοχή του τραγουδιού της Ντόνα Σάμερ.

To ενδιαφέρον είναι ότι το «State of Independence» είχε γράψει αρχικά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Ο Κουίνσι Τζόουνς κατηγόρησε επίσης τον Μάικλ Τζάκσον που πέθανε τον Ιούνιο2009, ότι ήταν «άπληστος». Και περιγράφει τι είχε συμβεί στην πρώτη μεγάλη επιτυχία του Μάικλ Τζάκσον όταν αυτός εγκατέλειψε τους Jacksons 5, το οποίο ήταν το θρυλικό «Don’t Stop Til You Get Enough» (1979).

Σύμφωνα με τον Κουίνσι Τζόουνς ο Τζάκσον είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει στον κιμπορντίστα του, τον Γκρεγκ Φίλινγκεϊνς, τη σύνθεση ενός μέρους του τραγουδιού. «Ο Μάικλ έπρεπε να του δώσει το 10% του τραγουδιού. Δεν το έκανε όμως», είπε ο Τζόουνς.

Έχοντας κερδίσει 28 μουσικά βραβεία Grammy σε σχεδόν 70 χρόνια καριέρας στη μουσική βιομηχανία, ο Κουίνσι Τζόουνς συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο της μουσικής και πρόσφατα δημιούργησε μια υπηρεσία streaming video που ειδικεύεται στην τζαζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...