397
| SOOC

Βενιζέλος: Γιατί δεν έχουν γίνει συλλαλητήρια για το Κυπριακό;

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 14:01

Βενιζέλος: Γιατί δεν έχουν γίνει συλλαλητήρια για το Κυπριακό;

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 14:01

Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίλυση του Σκοπιανού με βάση τη διαμορφωμένη εδώ και 25 χρόνια εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes για όλες τις χρήσεις ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι συμφέρει την Ελλάδα να εισέλθουν τα Σκόπια στους ευρωατλαντικούς θεσμούς γιατί – όπως είπε – θα είναι πιο ελέγξιμα ενώ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συγκυρία στη γειτονική χώρα για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση στο Σκοπιανό πήγε να κάνει ένα πολιτικό τέχνασμα και να εκθέσει την αντιπολίτευση ενώ η ΝΔ κινήθηκε αυτοπροστατευτικά.

Υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας επειδή συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ που είναι ένα κόμμα εθνικο-λαικιστικό, προσπαθεί να κάνει τις ίδιες ταχυ-δακτυλολογίες που έκανε το καλοκαίρι το 2015 που χρησιμοποίησε την αντιπολίτευση για να περάσει τη συμφωνία.

Ανέφερε ακόμη πως τα συλλαλητήρια πυροδοτήθηκαν από την επιπολαιότητα της κυβέρνησης αλλά τα χαρακτήρισε εκ του ασφαλούς.

Διερωτήθηκε δε γιατί δεν έχουν γίνει συλλαλητήρια για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό γιατί αυτά είναι τα μεγάλα θέματα για τη χώρα. Είπε πάντως ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ενστάσεις όσων πηγαίνουν στα συλλαλητήρια γιατί όλοι οι Eλληνες είναι πατριώτες.

«Υπάρχει μια αντίδραση, η οποία είναι και μία αντίδραση εκ του ασφαλούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. «Δεν είχαμε τέτοια συλλαλητήρια για το Κυπριακό, δεν είχαμε τέτοια συλλαλητήρια για τις κρίσιμες στιγμές των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και πώς να έχεις συλλαλητήριο ή αντίδραση ή ρητορεία πατριωτική –με την καλή έννοια του όρου– αλλά βεβαίως πολύ συχνά και εθνικιστική – με την κάκιστη έννοια του όρου– όταν έχεις ένα αεροναυτικό επεισόδιο σε εξέλιξη και πρέπει να το αποφύγεις, όταν ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Αιγαίο, όταν μπορεί να έχεις ένα «γκριζάρισμα» της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, την οποία ως κόρην οφθαλμού πρέπει να προστατεύουμε. Εκεί είναι τα δύσκολα. Τα δύσκολα στον πατριωτισμό τον ενσυνείδητο, τον σύγχρονο, τον λειτουργικό, που θέλει γνώση, που θέλει ετοιμότητα. Αυτά δεν υπάρχουν όταν συζητάμε μεταξύ μας στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε μία εκδήλωση, στα συλλαλητήρια. Πατριώτης είσαι όταν χειρίζεσαι τα θέματα στο εξωτερικό έναντι τρίτων, έναντι ξένων, έναντι των συνομιλητών σου, οι οποίοι έχουν διαφορετική αντίληψη, όταν επικαλείσαι το Διεθνές Δίκαιο, όχι για εσωτερική χρήση όπου όλοι συμφωνούμε, αλλά όταν θα σε κρίνει ένα δικαστήριο ή όταν θα αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, εκεί που παίζονται τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα και κυρίως εκεί που υπάρχει πραγματικό ζήτημα ασφάλειας για τη χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...