221
Απομένει αρκετός δρόμος μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης | REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν για την επανένωση οικογενειών προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 13:52
Απομένει αρκετός δρόμος μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν για την επανένωση οικογενειών προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 13:52

Είναι ίσως μια πρώτη πρόβα ενόψει του κυβερνητικού συνασπισμού, που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε πρόταση νόμου για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, οι οποίοι απολαμβάνουν μόνο προσωρινής ή μερικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel» συμφωνήθηκε η παράταση της αναστολής της επανένωσης οικογενειών προσφύγων μέχρι την 31η Ιουλίου. Η ισχύουσα ρύθμιση λήγει στα μέσα Μαρτίου και επομένως πρέπει σύντομα να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο.

Από την 1η Αυγούστου θα επιτραπεί σε περιορισμένο αριθμό μελών οικογενειών προσφύγων, που θα φτάνει τους χίλιους κάθε μήνα, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία.

Η συμφωνία για τον νόμο συμπληρώνεται από μια -ήδη διατυπωμένη στη συμφωνία των διερευνητικών συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού- «ρήτρα επιείκειας», ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των μελών οικογενειών προσφύγων τα οποία θα επιτρέπεται να επανενώνονται με αυτές αναλόγως περιπτώσεως.

Η σχετική συζήτηση για το εύρος της «ρήτρας επιείκειας» θα συνεχιστεί στις διαπραγματεύσεις των δύο εταίρων.

Η καταρχάς συμφωνία για το αμφιλεγόμενο αυτό θέμα αναμένεται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU/CSU και SPD, όπως σημειώνει το «Spiegel», ώστε να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού μέχρι την Παρασκευή.

Αυτή θα τεθεί στην κρίση των μελών του SPD, μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...