543
Ο Μπουγιάρ Οσμάνι με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εξωτερικών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Νέα Μακεδονία»: Ξέρουν οι Αλβανοί την ονομασία της ΠΓΔΜ;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 13:03
Ο Μπουγιάρ Οσμάνι με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εξωτερικών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Νέα Μακεδονία»: Ξέρουν οι Αλβανοί την ονομασία της ΠΓΔΜ;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 13:03

Επισήμως λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν υπάρχει, όμως οι διεργασίες είναι πλέον πυρετώδεις και οι δηλώσεις, απόψεις και αποκαλύψεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Την ώρα λοιπόν που ο αλβανόφωνος κυβερνητικός εταίρος του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, επισκέπτεται την Αθήνα για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αν. υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, αλβανικά μέσα ενημέρωσης δηλώνουν ότι η προτεινόμενη ονομασία είναι«Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» το οποίο εν συντομία θα είναι το «Νέα Μακεδονία».

Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα infosqip.al αυτό είναι το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Αθήνα και Σκόπια.

Μάλιστα στις πληροφορίες που επικαλείται το αλβανικό μέσο υπάρχουν και λεπτομέρειες ακόμη και για την ονομασία της εθνικότητας ή της εκκλησίας των Σκοπίων, όπως και το πως θα αποκαλούνται οι μακεδόνες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το αλβανικό μέσο η επίσημη ονομασία θα είναι Република Нова Македонија στη γλώσσα του κράτους, στα αγγλικά Republic of New Macedonia και στα ελληνικά «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Η συντομογραφία θα είναι αντίστοιχα στις τρεις γλώσσες Нова Македонија, New Macedonia και «Νέα Μακεδονία».

Η γλώσσα θα είναι Sovremen Makedonski jazik που στα αγγλικά «μεταφράζεται» ως Modern Macedonian/Makedonski και στα ελληνικά ως «Σλαβομακεδονική γλώσσα».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εθνικότητα και η ιθαγένεια είναι στα σλαβικά Македонско και ο νεο μπαίνει μονάχα στα αγγλικά New Macedonian και στα ελληνικά «Νεομακεδονική».

Η εκκλησία του κρατιδίου θα αποκαλείται ουσιαστικά σε όλες τις γλώσσες «Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Μια τέτοια λύση, «Νέα Μακεδονία», πρότεινε προ ημερών, με συνέντευξή του στο Protagon, o δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ωστόσο η επίσημη θέση της Ελλάδας, όπως αυτή διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, είναι ονομασία με «γεωγραφικό» προσδιορισμό.

«Εκ του πονηρού το αλβανικό δημοσίευμα», λέει η Αθήνα

Πηγές του ΥΠΕΞ πάντως, θεωρούν εκ του πονηρού το  ρεπορτάζ του του αλβανικού ιστότοπου, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται να επικαλείται «αξιόπιστες ελληνικές πηγές».

Σχολιάζοντας το αλβανικό δημοσίευμα, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν ότι πρόκειται για έναν «περίεργο» και απολύτως άγνωστο ιστότοπο, ενώ θεωρούν εκ του πονηρού ότι ένας αλβανικός ιστότοπος αναπαράει σενάρεια  που έχουν γραφτεί κατά καιρούς και στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, σε ισχυρή θέση είναι η Ελλάδα, καθώς η γείτονα χώρα επιθυμεί διακαώς την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, αλλά και την προοπτική της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στα Σκόπια είναι ότι ναι μεν επιθυμεί ειλικρινά τη λύση, «αλλά δεν είμαστε εμείς που ‘καιγόμαστε’». «Εσείς ‘καίγεστε’ για τη λύση βρείτε τα (Σλάβοι και Αλβανοί) για το ονοματολογικό».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι, που βρίσκεται στην Αθήνα, προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI και έχει δηλώσει αντίθετος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ονομασία της χώρας του, καθώς όπως εκτιμά, ο εθνικός διχασμός δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος.

Το πρωί της Τρίτης, μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΥΠΕΞ στη Βασ. Σοφίας, κατά την προσέλευση του κ. Οσμάνι για τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Σε κάποια στιγμή ο υπουργός των Εξωτερικών εξήλθε της κύριας εισόδου του υπουργείου και πέρασε λίγα μόλις μέτρα μακριά από την ομάδα των χρυσαυγιτών που με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη φώναζαν το σύνθημα «αλήτες, προδότες, πολιτικοί». Με μία χαρακτηριστική χειρονομία μάλιστα (βάζοντας τον δείκτη του χεριού του μπροστά στο στόμα) τους ζήτησε να σωπάσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...