454
Οι εποχές αλλάζουν και ο Ντένις εμφανίζεται με κράνος και φίλη σε αναπηρικό αμαξίδιο | CBBC

Ο Ντένις ο Τρομερός έγινε καλό παιδί και είναι απλά ο Ντένις

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2017, 15:57
Οι εποχές αλλάζουν και ο Ντένις εμφανίζεται με κράνος και φίλη σε αναπηρικό αμαξίδιο
|CBBC

Ο Ντένις ο Τρομερός έγινε καλό παιδί και είναι απλά ο Ντένις

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2017, 15:57

Αλλάζουν οι άνθρωποι. Αλλάζουν. Και αν συμβαίνει με αυτούς γιατί να μη συμβαίνει και με τις καρικατούρες τους. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια εντυπωσιακή μετάλλαξη: από φόβος και τρόμος να γίνεσαι καθώς πρέπει (λέμε τώρα).

Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς «παρατηρήθηκε» και με τον Ντένις τον Τρομερό, τον θρυλικό και αγαπητό ήρωα κόμικ που μετρά 66 χρόνια ζωής (οι ιστορίες του πρωτοεκδόθηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία τον Μάρτιο του 1951).

Στο όνομα όμως των εποχών που αλλάζουν, οι εκδότες του Ντένις τον έκαναν με το έτσι θέλω, καλό παιδί. Ετσι στο τελευταίο τεύχος του βρετανικού παιδικού κόμικ Beano, ο Ντένις δεν είναι πια «ο Τρομερός», αλλά απλά ο Ντένις. Σκέτο.

Από την ημέρα που «γεννήθηκε», μέσα από τα σχέδια του σκωτσέζου καρτουνίστα Ντέιβιντ Λόου, ο Ντένις ήταν το κακό παιδί: μόνιμα άτακτος, αχτένιστος και ανυπάκουος, ήταν ο φόβος και ο τρόμος της γειτονιάς και του καλού παιδιού του σχολείου, του Γουόλτερ.

Ο συμμαθητής του ήταν το αντίθετο του Ντένις, καλοντυμένος με τα γυαλάκια του και καλός μαθητής.

Η εταιρεία που εκδίδει το Beano, η DC Thomson, σχεδόν αντιμετωπίζει τον μικρό σαν έναν αμαρτωλό που συνειδητοποίησε το λάθος του και τώρα πήρε άλλο δρόμο.

Μαζί του έχει αλλάξει και ο Γουόλτερ που από φοβισμένο παιδί έχει πονηρέψει «και νομίζει ότι οι περιπέτειες της παιδικής ηλικίας είναι εντελώς υπερτιμημένες». Το μπούλινγκ στον συμμαθητή του απλά δεν γίνεται αποδεκτό στις εποχές μας.

DennisMenace
Εικόνα από τα παλιά, ο Ντένις με σφεντόνα και βλέμμα ταραξία

Η μεταμόρφωση δεν σταματά εδώ.

Η νέα σειρά του τηλεοπτικού σταθμού CBBC με τίτλο «Dennis & Gnasher Unleashed» κάνει κάποιες δραστικές αλλαγές στην παρέα του Ντένις.

Αντί για τα άτακτα αγόρια που συνήθως τον συνόδευαν, τώρα μαζί του είναι η Τζέι Τζέι που παίζει ντραμς και η Ρούμπι που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Αλλά πάντως, γράφουν οι Times του Λονδίνου, δεν δέχεται ότι οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την πολιτική ορθότητα. Εξηγούν ότι το προφίλ του Ντένις εξελίσσεται από το 1951 όταν εμφανίστηκε η σειρά. Εδώ και πολλά χρόνια ο Ντένις έπαψε να είναι Τρομερός.

Οι αναγνώστες όμως -και ειδικά τα παιδιά που είναι σκληροί κριτές- δεν φαίνονται πολύ ενθουσιασμένοι με τις αλλαγές. Στην τηλεοπτική σειρά τον βλέπουν να τρώει ακόμη και λαχανικά – αυτό και αν είναι έκπληξη για ένα κακό παιδί!

«Ο Ντένις ο Τρομερός πρέπει να παραμείνει τρομερό παιδί» λέει στους Times ένας 10χρονος αναγνώστης.

Το ίδιο επιφυλακτικοί είναι και κάποιοι μεγαλύτεροι που βλέπουν στο Ντένις τη συνέχεια μιας βρετανικής παράδοσης  με ήρωα το «κακό παιδί» που είναι λίγο αναρχικό και επαναστάτης. Αν αλλάξει για λόγους πολιτικής ορθότητας, τι θα μείνει από τον Ντένις, αναρωτιούνται.

Τουλάχιστον, παρά την νέα εικόνα και το νέο στιλ του Ντένις, υπάρχει μια λεπτομέρεια αναλλοίωτη: Παραμένει για πάντα 10 χρονών με το ριγέ μπλουζάκι, όπως τότε που εμφανίστηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...