339
Ο Νταγκ Τζόουνς εν μέσω των οπαδών του που πανηγυρίζουν τη νίκη | REUTERS/Marvin Gentry

«Χαστούκι» στον Τραμπ η ήττα του Ρόι Μουρ στην Αλαμπάμα

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 07:43
Ο Νταγκ Τζόουνς εν μέσω των οπαδών του που πανηγυρίζουν τη νίκη
|REUTERS/Marvin Gentry

«Χαστούκι» στον Τραμπ η ήττα του Ρόι Μουρ στην Αλαμπάμα

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 07:43

Οριακή νίκη, αλλά με σπουδαία πολιτική και συμβολική αξία, πέτυχε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Νταγκ Τζόουνς ο οποίος κέρδισε τις αναπληρωματικές εκλογές για την Γερουσία στην πολιτεία της Αλαμπάμα, στην καρδιά του συντηρητικού αμερικανικού Νότου.

Ο Τζόουνς, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, επικράτησε με ποσοστό 49,9% έναντι του Ρόι Μουρ που συγκέντρωσε 48,4% (στο 1,7% ήταν άλλα ονόματα που έγραψαν οι ψηφοφόροι). Ο νέος γερουσιαστής αντικαθιστά τον Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την ανάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η νίκη δίνει στους Δημοκρατικούς μία ακόμη έδρα στη Γερουσία και έχουν πλέον 49, έναντι 51 των Ρεπουμπλικάνων.

«Ευχαριστώ την Αλαμπάμα!», έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής πλέον Νταγκ Τζόουνς, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, 63 ετών, που έχτισε τη φήμη του επειδή είχε ασκήσει δίωξη και είχε επιτύχει την καταδίκη μελών της Κου Κλουξ Κλαν, τα οποία είχαν πυρπολήσει μια εκκλησία Αφροαμερικανών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα κορίτσια.

Ο Τζόουνς, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του, χαιρέτισε λίγο αργότερα μια νίκη «του κράτους του δικαίου και της αξιοπρέπειας».

Ενδεικτικό της ιστορικής επιτυχίας του Τζόουνς είναι το γεγονός ότι στην Πολιτεία της Αλαμπάμα είχε να εκλεγεί δημοκρατικός γερουσιαστής από το 1992!

Είχε προηγηθεί πάντως μια εξαιρετικά φορτισμένη προεκλογική εκστρατεία.

Τουλάχιστον έξι γυναίκες είχαν καταγγείλει τον υπερσυντηρητικό ρεπουμπλικανό Μουρ για σεξουαλική παρενόχληση τη δεκαετία του ’70, όταν κάποιες από αυτές ήταν ανήλικες.

Ο Μουρ μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε στην εκστρατεία παρά τις πιέσεις ακόμη και μέσα από τους Ρεπουμπλικάνους να παραιτηθεί ή τα σενάρια ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα τον απέπεμπε η Γερουσία.

Ωστόσο ο Μουρ είχε την ανοιχτή υποστήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ρίξει όλο το πολιτικό του βάρος για την εκλογή του υπερσυντηρητικού δικαστή. Υπέρ του Μουρ είχε ταχθεί το τελευταίο διάστημα και ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής, ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον.

Ο Τραμπ εξέφρασε μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του στον Τζόουνς και πρόσθεσε πως «μια νίκη είναι μια νίκη». Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να διεκδικήσουν αυτή την έδρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», διότι η πολιτική σύγκρουση «δεν τελειώνει ποτέ!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...