594
Ο θερμός εναγκαλισμός τα λέει όλα για τη σχέση του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μπασάρ αλ-Ασαντ | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Το «ευχαριστώ» του Ασαντ στον Πούτιν ανοίγει τον δρόμο για πολιτική λύση

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 11:27
Ο θερμός εναγκαλισμός τα λέει όλα για τη σχέση του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μπασάρ αλ-Ασαντ
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Το «ευχαριστώ» του Ασαντ στον Πούτιν ανοίγει τον δρόμο για πολιτική λύση

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 11:27

Ηταν ένα από τα σπάνια ταξίδια του Μπασάρ αλ-Ασαντ που τα τελευταία επτά χρόνια, από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία, επιλέγει την ασφάλεια της Δαμασκού.

Είναι ωστόσο και ένα ταξίδι με βαρύνουσα σημασία για τον πρόεδρο της Συρίας που άφησε την πρωτεύουσα της χώρας του για να μεταβεί στην έδρα του ισχυρού του συμμάχου, του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χθες Δευτέρα, ο Πούτιν δέχθηκε στο Σότσι τον σύρο ομόλογό του. Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιτυχίες των συριακών δυνάμεων επί του πεδίου.

Οπώς μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η επίσκεψη του Ασαντ διήρκησε τέσσερις ώρες. Το Κρεμλίνο δεν είχε δώσει καμιά πληροφορία για την επίσκεψη αυτή μέχρι νωρίς το πρωί της Τρίτης.

2017-11-21T055703Z_1756257283_UP1EDBL0GBGRK_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-PUTIN-ASSAD
Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Σότσι (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνομιλίας των δυο προέδρων που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε στον Σύρο ηγέτη ότι ήθελε να τον συναντήσει πριν από τη σύνοδο κορυφής που προγραμματίζεται για την Τετάρτη, στη Ρωσία, με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν, δυο άλλων δυνάμεων που έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση στη Συρία.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης στον Ασαντ ότι μετά τη συνάντησή τους θα τηλεφωνούσε στον Εμίρη του Κατάρ χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως και σε ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας πριν καταγάγουμε οριστική νίκη επί των τρομοκρατών», δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι «τώρα, το πιο σημαντικό θέμα είναι, ασφαλώς, να κινηθούμε προς τα πολιτικά θέματα και σημειώνω με ικανοποίηση την ετοιμότητά σας να συνεργαστείτε με όλους όσοι θέλουν την ειρήνη και την επίλυσης της κρίσης».

Σε αυτό συμφώνησε και Ασαντ που τόνισε ότι «σε αυτό το στάδιο, ειδικά μετά τη νίκη που πετύχαμε κατά των τρομοκρατών, είναι προς το συμφέρον μας να προχωρήσουμε στην πολιτική διαδικασία».

Ο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη στρατιωτική και την πολιτική στήριξη της Ρωσίας, όπως και τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου για το ρόλο τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ εξήρε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες είχαν θύματα στις τάξεις τους «για τη σωτηρία της χώρας μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν στις 20 Οκτωβρίου 2015 στη Μόσχα, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Διπλωματική κινητικότητα

Η Μόσχα, ούτως ή άλλως, προσπαθεί να οικοδομήσει διεθνή συναίνεση για την ειρηνευτική διευθέτηση στη Συρία, δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης που αντέστρεψε τον ρου του πολέμου υπέρ του Ασαντ.

Την Τετάρτη πρόκειται να συναντηθούν οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Χασάν Ροχανί, στην πρώτη από μια σειρά διεθνών συναντήσεων με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας ειρήνευσης στη Συρία.

Η τριμερής έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένος για τις 28 Νοεμβρίου στη Γενεύη

Η Μόσχα και η Τεχεράνη, που είναι σύμμαχοι της Δαμασκού, και η Αγκυρα, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, έχουν καλέσει επτά φορές φέτος σε διαπραγματεύσεις το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν «ζώνες αποκλιμάκωσης» στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς, στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό καθώς και στη νότια Συρία.

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης και πλέον η Μόσχα επιζητεί οι συζητήσεις να στραφούν στο πολιτικό σκέλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...