728
Ο Αντρέι Μπάμπις ποζάρει με μια οπαδό του για ένα ενσταντανέ | REUTERS/David W Cerny/File Photo

Ο «τσέχος Τραμπ» στο κατώφλι της εξουσίας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2017, 07:30
Ο Αντρέι Μπάμπις ποζάρει με μια οπαδό του για ένα ενσταντανέ
|REUTERS/David W Cerny/File Photo

Ο «τσέχος Τραμπ» στο κατώφλι της εξουσίας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2017, 07:30

«Εγώ λαϊκιστής; Είναι ένα προσβλητικό ψέμα! Ή μάλλον είμαι λαϊκιστής με την έννοια ότι θα εκλεγώ από τον λαό και θα υπηρετήσω τα συμφέρονται του λαού». Ετσι απαντά σε όσους τον ρωτούν ο Αντρέι Μπάμπις, ο τσέχος μεγιστάνας επονομαζόμενος και «Μπερλουσκόνι της Τσεχίας», γιατί εδώ και λίγα χρόνια όπως και ο ιταλός κροίσος αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο ίδιος αρνείται κάθε σύγκριση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Στις δημοσκοπήσεις παραμένει ψηλά, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας τον κατηγορεί ότι υπήρξε πληροφοριοδότης της διαβόητης StB, της μυστικής υπηρεσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος. «Ψέματα εκείνων που δεν θέλουν να νικήσω στις εκλογές», ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας που δεν αρκείται πια στην οικονομική επιτυχία: στόχος του είναι να κυβερνήσει την Τσεχία. Ο διεθνής Τύπος τον αποκαλεί λαϊκιστή, «Μπαμπισκόνι» ενώ πιο πρόσφατα η Frankfurter Allgemeine τον χαρακτήρισε «τσέχο Τραμπ». Εχοντας στο πλευρό του πάντα τη ξανθή σύζυγό του Μόνικα βαδίζει προς τη νίκη στις πρόωρες εκλογές στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Η κατηγορία για τις σχέσεις του με το κομμουνιστικό καθεστώς είναι βαριά, καθώς μάλιστα απολάμβανε ενός σπάνιου τότε προνομίου: να ταξιδεύει όπου θέλει ασχολούμενος με το διεθνές εμπόριο. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του ANO (Ανικανοποίητοι Πολίτες) είναι πρώτο με 30%, ενώ ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς, νυν υπουργός Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ ακολουθεί από μακριά με 14,5% . Τρίτη δύναμη φέρεται να είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα που παραμένει ισχυρό. Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, ο Μπάμπις θα είναι θα είναι ο νικητής των εκλογών αν και κάποιοι πιθανολογούν, όπως αναφέρει η Repubblica, ότι για να αποφύγει τον σκόπελο των κατηγοριών θα προτιμήσει να αναθέσει την πρωθυπουργία σε κάποιον δικό του άνθρωπο, ενώ ο ίδιος θα κυβερνά από το παρασκήνιο, κατά το παράδειγμα του Πολωνού Γιαροσλάβ Κατζίνσκι.

«Θέλω να εξασφαλίσω μία σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα αλλά δεν πρόκειται να συγκυβερνήσω με ακραίους, ούτε με τους κομουνιστές ούτε με την Ακροδεξιά», λέει ο Μπάμπις.

Οπως και τα ανομολόγητα πρότυπά του, ο Μπερλουσκόνι και ο Τραμπ, υπόσχεται μείωση φόρων και περισσότερη ελευθερία κινήσεων για τις επιχειρήσεις. Και κατά το παράδειγμα πολλών ευρωπαίων λαϊκιστών λέει όχι, τόσο στους μετανάστες όσο και σε μία μελλοντική ένταξη της Τσεχίας στη ζώνη του ευρώ, παρότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι οικονομολόγοι της χώρας εκτιμούν ότι θα βοηθούσε την οικονομία. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ανέρχεται σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια που τον κατατάσσει ανάμεσα στους 600 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Μπάμπις γεννήθηκε το 1954 στην Μπρατισλάβα, σήμερα πρωτεύουσα της Σλοβακίας και μετά τη σκοτεινή περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να ήταν πράκτορας της «Κόκκινης Γκεστάπο», άρχισε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις. Με εφαλτήριο την πετροχημική βιομηχανία Agrofert επιδόθηκε στη μαζική αγορά εφημερίδων, ιστοσελίδων και τηλεοπτικών σταθμών. Είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία και στη Σλοβακία – πίσω μόνον από τον επενδυτή Πετρ Κέλερ. Αλλά σε αντίθεση με εκείνον οι φιλοδοξίες του Μπάμπις είναι πλέον πολιτικές και όχι επιχειρηματικές.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2013 το κόμμα του ήρθε δεύτερο και εν συνεχεία συμμάχησε με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μπόχουσλαβ Σομπότκα, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας. Υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών ως τον περασμένο Μάιο, όταν ο Σομπότκα τον απέπεμψε από την κυβέρνηση, ύστερα από κατηγορίες ότι το 2012 ως διευθύνων σύμβουλος της Agrofert δεν πλήρωσε φόρους.

Η αμερικανίδα, βραβευμένη με Πούλιτζερ, δημοσιογράφος Αν Απλμπάουμ τον συμπεριέλαβε σε έναν κατάλογο με πολιτικούς της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης που φέρονται να είναι πράκτορες ή να έχουν στενές με τη Μόσχα. Το 2014 υπερασπίστηκε τη προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ διαφώνησε με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ολα ψέματα, κατά τον Μπάμπις που δηλώνει μεταξύ άλλων «φίλος των ΗΠΑ». Το τσεχικό κοινοβούλιο πάντως αποφάσισε τον Σεπτέμβριο την άρση της ασυλίας του για υπόθεση οικονομικών ενισχύσεων ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να έλαβε παρανόμως μία επιχείρησή του από την ΕΕ.

Οπως ο Μπερλουσκόνι και ο Τραμπ έχει καταφέρει να πείσει ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος. Νιώθει τόσο βέβαιος για τη νίκη του που ακύρωσε κάποιες προεκλογικές εμφανίσεις του, ενώ δεν εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Ενας λόγος που δεν αγαπά ιδιαίτερα τις τηλεοπτικές εμφανίσεις είναι ότι μιλάει με σλοβάκικη προφορά, αλλά μολονότι δεν διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα νιώθει να έχει τη νίκη στην τσέπη.

Αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και βρεθεί στο τιμόνι της Τσεχίας, η ομάδα του Visegrad (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία) θα ενισχυθεί με έναν ακόμα λαϊκιστή ηγέτη – μετά τον Καζίνσκι και τον Ορμπάν, ενώ υπάρχει και ο εν δυνάμει νέος σύμμαχος, νικητής των αυστριακών εκλογών, Κουρτς. Και στις Βρυξέλλες καταστρώνουν τα σχέδια αντεπίθεσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...