560
Η δοκιμή της πρώτης βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ το 1952 | Three Lions/Getty Images

Τι θα συμβεί αν τα πυρηνικά του Κιμ χτυπήσουν τη Σεούλ;

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 13:56
Η δοκιμή της πρώτης βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ το 1952
|Three Lions/Getty Images

Τι θα συμβεί αν τα πυρηνικά του Κιμ χτυπήσουν τη Σεούλ;

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 13:56

Τώρα που σε όλον τον πλανήτη λίγο ως πολύ μπήκαμε στον χορό της ανησυχίας μετά και την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και την πιθανότητα το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν να είναι σε θέση να τα ενσωματώσει σε πύραυλο, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο τρομακτικά.

Στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, έχουν λόγους να είναι περισσότερο ανήσυχοι από άλλους.

Απέχουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που τους χωρίζει από τον επιθετικό βόρειο γείτονα και τις ορέξεις του. Αν δεν φτάνει το ότι μπορεί να βρεθούν μέσα στο βεληνεκές του βορειοκορεατικού πυροβολικού, με την βόμβα υδρογόνου στα χέρια του Κιμ έχουν περισσότερους λόγους ανησυχίας.

Τι θα συμβεί αν κάποιος βορειοκορεατικός πύραυλος καταφέρει με κάποιο τρόπο να ξεπεράσει την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και μια βόμβα υδρογόνου εκραγεί πάνω από την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας;

Οι απαντήσεις που δίνει ο Telegraph περιλαμβάνουν μια σειρά από εφιαλτικούς αριθμούς, τον ένα πιο ανησυχητικό από τον άλλο, όλους με μια συνισταμένη: την απόλυτη καταστροφή.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα μοντέλο που ανέπτυξαν εδώ και μια εικοσαετία, από το 1998, οι ΗΠΑ και προσομοίωνε την έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου σαν αυτό της Χιροσίμα πάνω από τη Σεούλ.

Σε ακτίνα 150-200 μέτρων από το επίκεντρο κάθε κτίριο θα καταστρέφονταν ολοκληρωτικά. Κάθε άνθρωπος που θα βρισκόταν σε απόσταση 1.500 μέτρων θα είχε υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού – αν φυσικά είχε επιζήσει από την έκρηξη.

Οι θάνατοι, είτε άμεσοι είτε τους επόμενους μήνες λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια, θα έφταναν τους 620.000, σύμφωνα με το μοντέλο.

Αν τώρα η Βόρεια Κορέα επιλέξει να χτυπήσει με μια βόμβα σαν και αυτή που δοκίμασε την Κυριακή, η οποία ήταν γύρω στους 50 κιλοτόνους (3-4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Χιροσίμα), οι νεκροί στη Σεούλ υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια.

Σε ακτίνα 500 μέτρων η ισχυρότερη βόμβα θα εξαέρωνε κάθε κτίριο ενώ όσα είναι μέχρι και τρία χιλιόμετρα «θα έλιωναν ή θα καίγονταν». Η ακτίνα της ζώνης μέσα στην οποία κτίσματα και άνθρωποι θα απειλούνταν με τις φωτιές φτάνει τα 20 χιλιόμετρα.

nuke-seoul
(nuclearsecrecy.com)

Η εφαρμογή προσομοίωσης του nuclearsecrecy.com να επιτρέπει να «χτυπήσουμε» τη Σεούλ με μια βόμβα υδρογόνου 50 κιλοτόνων πάνω από το κέντρο της πόλης. Η περιοχή που πλήττεται εκ πρώτης όψης μοιάζει μικρή, αλλά η σφοδρότητα των φαινομένων είναι τέτοια ώστε ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης και οι άνθρωποι της κινδυνεύουν με θάνατο.

Οι ομόκεντροι κύκλοι από μέσα προς τα έξω δείχνουν πρώτα από όλα την σφαίρα φωτιάς που θα έχει θερμοκρασία –αν όχι εκατομμυρίων βαθμών- τότε πολλών χιλιάδων (κύκλος με κίτρινο χρώμα). Αυτή έχει ακτίνα περίπου 380 μέτρα.

Ακολουθεί μια περιοχή με ακτίνα 800 μέτρα όπου το ωστικό κύμα έχει τη δυνατότητα να ισοπεδώσει σχεδόν κάθε κτίριο (κόκκινο).

Επειτα σε ακτίνα 1,6 χιλιομέτρων η ραδιενέργεια είναι τόσο μεγάλη ώστε η πιθανότητα θανάτου είναι 50%-90% (πράσινο). Περίπου αντίστοιχη είναι και η ακτίνα όπου το ωστικό κύμα θα προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές (γκρι). Ο εξωτερικός κύκλος είναι η ακτίνα στην οποία οι επιζώντες της έκρηξης απειλούνται με εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Για λόγους πληρότητας και μόνο, αυτός είναι ένας χάρτης των επιπτώσεων για μα αντίστοιχη έκρηξη πάνω από την Αθήνα και συγκεκριμένα την πλατεία Ομονοίας. Η περιοχή που θα υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή εκτείνεται από την Κυψέλη στους Αμπελόκηπους, τον Νέο Κόσμο, τα Πετράλωνα, το Ρουφ ως τα Πατήσια.

nuke-athens
(nuclearsecrecy.com)

Αλλά εμείς απέχουμε αρκετά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...