502
Ο Κιμ και η σύζυγός του Ρι, με την απαραίτητη συνοδεία των στρατηγών | REUTERS

Πώς η Βόρεια Κορέα φορτώνεται και τέταρτη γενιά των Κιμ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 08:00
Ο Κιμ και η σύζυγός του Ρι, με την απαραίτητη συνοδεία των στρατηγών
|REUTERS

Πώς η Βόρεια Κορέα φορτώνεται και τέταρτη γενιά των Κιμ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 08:00

Γύρω από την προσωπική ζωή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας επικρατεί ένα πολύ προσεκτικά στημένο πέπλο μυστηρίου.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, επαγγελματικές και σχετίζονται με τα καθήκοντά του και με πυραυλικό ή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Σχεδόν πάντα περιβάλλεται από στρατηγούς, που ηλικιακά θα μπορούσαν να είναι και πατέρες του.

Από την άλλη, οι ειδήσεις για την προσωπική ζωή και την οικογένεια του έρχονται με το σταγονόμετρο και αποσπασματικά.

Δεν είναι εξακριβωμένο αν ο Κιμ Γιονγκ-ουν γεννήθηκε το 1983 ή το 1984.

Ξαφνικά μάθαμε ότι έχει παντρευτεί μια αρκετά διάσημη στη χώρα της ποπ τραγουδίστρια, την Ρι Σολ-γιου. Τα βορειοκορεατικά μέσα την παρουσίασαν σαν σύντροφο του Κιμ το 2012, αν και πιστεύεται ότι είχαν παντρευτεί τρία χρόνια νωρίτερα. Η ηλικία της Ρι είναι ασαφής – πρέπει να είναι 28 με 32 ετών.

2017-09-02T022912Z_1425020357_RC1996BDED10_RTRMADP_3_NORTHKOREA-POITICS
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν μπροστά σε μια θάλασσα ένστολων νεολαίων του κόμματος (KCNA via REUTERS)

Oσο για τα παιδιά του, που είναι πλέον τρία, ελάχιστα είναι γνωστά. Το δεύτερο είναι κορίτσι και αυτό το μάθαμε μόνο από τον πρώην σταρ του NBA Ντένις Ρόντμαν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι τον Φεβρουάριο ήρθε στον κόσμο το τρίτο παιδί του με την Ρι. Η γέννηση συνέπεσε, όπως γνωρίζουμε τώρα, με ένα μπαράζ πυραυλικών δοκιμών – ήταν άραγε τα «πυροτεχνήματα» ενός περήφανου πατέρα;

Η άλλη πληροφορία που ήρθε τώρα στο φως, γράφουν οι Times, είναι ότι το πρώτο παιδί του, που πρέπει να γεννήθηκε το 2010, είναι αγόρι.

Σε μια χώρα όπου η διαδοχή γίνεται ακριβώς όπως τις παραδοσιακές βασιλικές οικογένειες, η γέννηση ενός πρωτότοκου αγοριού αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο μικρός σχεδόν σίγουρα θα είναι ο διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-ουν. Εξάλλου, μια πρωτότοκη κόρη δεν θα είχε πολλές ελπίδες να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

2017-08-11T163215Z_10328628_RC1C36E65780_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-SWEDEN
Τα πορτρέτα του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή της Β. Κορέας και του Κιμ Γιονγκ-ιλ, διαδόχου του και πατέρα του σημερινού δικτάτορα της χώρας κυριαρχούν στους δημόσιους χώρους της Πιονγιάνγκ (REUTERS/Damir Sagolj/File Photo)

Οι Times θυμίζουν την περίπτωση του Γιανγκ Σονγκ-θαέκ, του θείου του Κιμ, ο οποίος υπήρξε μέντορας και στενός συνεργάτης μετά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας το 2011.

Γρήγορα ο θείος του Κιμ έπεσε σε δυσμένεια γιατί φήμες τον έφεραν να έχει ζητήσει από την Κίνα να υποστηρίξει πραξικόπημα ώστε να έλθει στη εξουσία ο ετεροθαλής -και μεγαλύτερος-  αδελφός του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ-ναμ.

Τελικά ο Γιανγκ εκτελέστηκε το 2013 (αν πιστέψουμε τις φήμες, πέθανε με κάποιον νοσηρά ευφάνταστο τρόπο) και ο ετεροθαλής αδελφός δολοφονήθηκε με χημικό όπλο τον Φεβρουάριο στη Μαλαισία κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, πιθανόν όμως με βορειοκορεατικό δάκτυλο.

Οι θεμελιώδεις θέσεις του Κόμματος των Κορεατών Εργατών, που είναι το μόνο στη χώρα, απαιτούν εξάλλου «το κόμμα και η επανάσταση να συνεχίζονται αιώνια από την γραμμή αίματος του Παεκτού». Πρόκειται για ένα ιερό για τους Κορεάτες βουνό στα βόρεια της χώρας όπου ο παππούς του Κιμ, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ, είχε βάση ανταρτών.

Με ένα γιο, η τέταρτη γενιά των Κιμ μοιάζει από τώρα να είναι εξασφαλισμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...