563
Μια συνηθισμένη ημέρα μπροστά στη βορειοκορεατική τηλεόραση με την κυρία με τα ροζ που προαναγγέλλει πυρηνικά μανιτάρια | Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images/Ideal Images

Η παρουσιάστρια που θα ανακοινώσει το τέλος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 13:45
Μια συνηθισμένη ημέρα μπροστά στη βορειοκορεατική τηλεόραση με την κυρία με τα ροζ που προαναγγέλλει πυρηνικά μανιτάρια
|Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images/Ideal Images

Η παρουσιάστρια που θα ανακοινώσει το τέλος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 13:45

Η επανάσταση, όπως λένε, δεν θα μεταδοθεί από την τηλεόραση – σήμερα θα λέγαμε ούτε και από το Internet. Σύμφωνοι, αν πρέπει να περιμένουμε να δούμε από τις τηλεοπτικές οθόνες ένα μείζον γεγονός, αυτό δύσκολα θα είναι μια επανάσταση, το πιθανότερο θα είναι ένας (πυρηνικός) πόλεμος.

Το πρόσωπο που θα μας ενημερώσει για αυτό δεν θα είναι κάποιος αγχωμένος ρεπόρτερ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μια ενθουσιασμένη κυρία από τη Βόρεια Κορέα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία και την απαραίτητη θεατρικότητα.

Είναι η Ρι Τσουν-χι, η εμβληματική παρουσιάστρια της τηλεόρασης της Βορείου Κορέας που αναλαμβάνει κάθε φορά να ενημερώσει τους συμπατριώτες της (όσους έχουν τηλεόραση) και όλο τον υπόλοιπο κόσμο για άλλο ένα μεγάλο επίτευγμα της δυναστείας των Κιμ.

Η δοκιμή της Κυριακής με μια βόμβα υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα βαλλιστικό πύραυλο ήταν «τέλεια επιτυχία» θριαμβολόγησε η Ρι. Δεν χρειάζεται να την αμφισβητήσουμε, πολύ πιθανόν ούτε και ή ίδια να μην έχει ενημερωθεί αν η δοκιμή ήταν όντως επιτυχημένη. Αρκεί η αναγγελία που πείθει. Ο,τι πει η Ρι.

Η 74χρονη Ρι έχει γίνει το πρόσωπο που έχει συνδεθεί όσο τίποτε άλλο με το καθεστώς τυ Κιμ Γιονγκ-Ουν, γράφει ο Guardian. Είναι το τηλεοπτικό alter ego του δικτάτορα, ο οποίος σπανίως εμφανίζεται δημοσίως, ούτε φυσικά στην τηλεόραση. Εχει τη Ρι να κάνει τη δουλειά, να ανακοινώσει τις πυρηνικές δοκιμές, να κατακεραυνώσει τους εχθρούς, να εξάρει τον ηρωισμό του ηγέτη.

Η εμφάνισή της εναλλάσσεται ανάμεσα στο παραδοσιακό τοπικό στιλ και τα δυτικά ταγέρ με βάτες, ίσως γιατί οι μόδες φτάνουν αργά και φεύγουν ακόμη πιο αργά από την Πιονγιάνγκ. Το ροζ πάντως, είναι το αγαπημένο της χρώμα.

Γεννήθηκε το 1943 στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας και είχε κάνει θεατρικές σπουδές, κάτι παραπάνω από εμφανές από την τηλεοπτική παρουσία της. Σε μια χώρα που είναι σταθερά στην τελευταία θέση στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα οι δημοσιογραφικές σπουδές δεν έχουν και ιδιαίτερη χρησιμότητα, οπότε ας της συγχωρέσουμε το ότι δεν έχει τέτοιες γνώσεις. Αρκεί το θεατράλε που ταιριάζει με το εκρηκτικό περιεχόμενο της επικαιρότητας.

Η θεατρική της παιδεία έχει φανεί πολύ χρήσιμη στον τρόπο που μεταδίδει τις ειδήσεις. Αυτές ήταν και οι συμβουλές της στους νεότερους συναδέλφους της. Θα έπρεπε να έχουν το δικό τους στυλ για να εντυπωσιάσουν τους θεατές τους και να χρησιμοποιούν διαφορετικές αποχρώσεις στον τόνο της φωνής τους ανάλογα με το θέμα, είχε πει το 2011 στην κινεζική τηλεόραση.

Η Ρι από το 1971 άρχισε να εργάζεται στην βορειοκορεατική τηλεόραση και κατά κάποιο τρόπο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της, αποφεύγοντας τις εκκαθαρίσεις και τη δυσμένεια που απειλεί πολλούς στην εργασία της.

Έχει αναγγείλει τον θάνατο του Κιμ Ιλ-σουνγκ το 1994.

Το 2011 ανακοίνωσε  τον θάνατο του γιου του Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Aν και αποσύρθηκε από το 2012, επανέρχεται για να μεταφέρει όλα τα σπουδαία νέα, όπως τα επιτεύγματα του Κιμ Γιονγκ-ουν, που της έχει ιδιαίτερη συμπάθεια. «Οποτε μιλά στις ειδήσεις, οι θεατές συγκινούνται και οι εχθροί τρέμουν από φόβο», έγραφε για την Ρι άρθρο σε βορειοκορεατικό περιοδικό το 2009.

Ζει πλέον στην πρωτεύουσα με τον σύζυγό της και κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια της. «Πολλές εκφωνήτριες τώρα είναι πολύ νέες και όμορφες και πιο κατάλληλες για να εμφανιστούν ενώπιον των θεατών», είχε παραδεχτεί στην κινεζική τηλεόραση το 2011, αν και η συνέχεια τη διέψευσε.

Πώς θα εμφανιστεί αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα; Ποια δικαιολογία θα κληθεί να αποδώσει θεατρικά στην μικρή οθόνη; Ισως να έχει προβάρει από τώρα την μεγάλη αναγγελία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...