523
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια ιστορική συνάντηση | REUTERS/Steffen Kugler/Courtesy of Bundesregierung/Handout via REUTERS

Εκεχειρία στη Συρία αποφάσισαν Πούτιν-Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 16:16
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια ιστορική συνάντηση
|REUTERS/Steffen Kugler/Courtesy of Bundesregierung/Handout via REUTERS

Εκεχειρία στη Συρία αποφάσισαν Πούτιν-Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 16:16

Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Αμβούργο, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το τετ-α-τετ των δύο προέδρων ξεκίνησε με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν -σύμφωνα με τον κ. Πούτιν- η Ουκρανία, η Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Οπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο, ο οποίος έχει γνώση της συζήτησης ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης των δύο προέδρων κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων ωρών. Το Reuters σημειώνει πως τη συγκεκριμένη ανακοίνωση από την πλευρά των ΗΠΑ αναμένεται να κάνει ο Ρεξ Τίλερσον. Ο οποίος πρόλαβε να δηλώσει ότι ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τον κ. Πούτιν να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της Μόσχας.

«Επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε ο ρώσος ηγέτης, προτού προχωρήσει στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της ημέρας, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό. Μάλιστα, φρόντισε να ζητήσει συγγνώμη που τον άφησε να περιμένει, παρατείνοντας την συζήτησή του με τον αμερικανό πρόεδρο μια ώρα πάνω από την προβλεπόμενη διάρκεια.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον κ. Πούτιν, είπε ότι είναι τιμή του που τον συναντά ενώ ο ρώσος ηγέτης απάντησε «χαίρομαι που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα φέρει αποτελέσματα».

Ο κ. Τραμπ -ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές- σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι θα συμβούν πολλά «θετικά πράγματα» για τη Ρωσία και για τις ΗΠΑ.

«Ο Πούτιν και εγώ έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά», είπε ο κ. Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ποτέ δεν αρκούν.

Οποια και αν ήταν η ατζέντα της συνόδου των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, ένα γεγονός ήταν αυτό που θα επισκίαζε τα πάντα: Η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόνλαντ Τραμπ ήταν απλώς μια χειραψία.

Η επίσημη γνωριμία τους έγινε στον χώρο ανάπαυσης, στα παρασκήνια της συνόδου, όπου οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να χαιρετήσουν ο ένας τον άλλο και να πουν δυο λόγια.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ηγετών -με τη συμμετοχή και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ- ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 40 λεπτά. Τελικά οι δύο άνδρες και οι υπουργοί τους συζητούσαν για δύο ώρες και 15 λεπτά!

#G20-Retreat

Exklusive Perspektive! Nicht stören – aber alles im Blick haben, das ist die Arbeit der offiziellen Fotografen. Wir haben unserem Kollegen eine Videokamera auf seine Fotokamera gesetzt. Ganz besondere Einblicke in das informelle Treffen der #G20-Chefs, das so genannte „Retreat“: Exclusive perspective! We put a video camera on our foto colleague’s camera showing you very special insights into the informal meeting of G20, the so-called "retreat":

Geplaatst door Bundesregierung op Vrijdag 7 juli 2017

Προτού αρχίσει η συνάντηση, ο Πούτιν δήλωσε «ενθουσιασμένος» που γνωρίζει τον Τραμπ και τόνισε ότι παρότι έχουν συζητήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά για σημαντικά διμερή και διεθνή ζητήματα, «χρειάζονται τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις». Σε αυτό έσπευσε να συμφωνήσει και ο αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι είναι τιμή του που βρίσκεται με τον κ. Πούτιν, ότι «η συνάντηση πάει πολύ καλά» και ότι «συμβαίνουν θετικά πράγματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...