531
Μέλη της ΜΚΟ «Save the Children» διασώζουν μετανάστες σε λέμβο ανοιχτά της Λιβύης | REUTERS/Stefano Rellandini

Η Ιταλία πνίγεται από πρόσφυγες – σκληραίνει τη στάση της

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 10:31
Μέλη της ΜΚΟ «Save the Children» διασώζουν μετανάστες σε λέμβο ανοιχτά της Λιβύης
|REUTERS/Stefano Rellandini

Η Ιταλία πνίγεται από πρόσφυγες – σκληραίνει τη στάση της

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 10:31

Η Ιταλία του 2017 είναι η Ελλάδα του 2015. Κατακλύζεται καθημερινά από χιλιάδες πρόσφυγες, νιώθοντας ότι η Ευρώπη την έχει ξεχάσει. Από τη στιγμή που εφαρμόστηκε η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και σταμάτησαν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων έσπευσαν στη διπλανή πόρτα, την Ιταλία. Και τώρα η Ρώμη βρίσκεται σε απελπισία, διαμαρτυρόμενη και για την έλλειψη στήριξης από τις Βρυξέλλες.

Ετσι οι Ιταλοί αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό και απειλούν πλέον να σταματούν κάθε μη ιταλικό σκάφος με πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διασωθεί στη Μεσόγειο από το να δέσει σε ιταλικά λιμάνια.

Τις προθέσεις της Ρώμης μετέφερε στον αρμόδιο επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην ΕΕ Μαουρίτσιο Μασάρι ζητώντας σαφέστερη δράση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ιταλού υπουργού για την ΕΕ Σάντρο Γκόζι, που μιλά για μια χώρα που είναι πια στο όριό της. «Δεν είναι γραμμένο πουθενά ότι εμείς πρέπει να είμαστε οι μόνοι που καλωσορίζουμε όσους διασώζονται στη Μεσόγειο. Πρέπει να υπάρξει μοίρασμα του βάρους, οι μετανάστες πρέπει να μεταφέρονται και σε λιμάνια άλλων χωρών», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να αυξήσει σημαντικά την οικονομική βοήθεια προς την Ιταλία. Προσθέτει δε ότι η Ιταλία έχει δίκιο όταν λέει ότι η κατάσταση στη μεσογειακή οδό δεν είναι αντιμετωπίσιμη.

Η απειλή από τη Ρώμη, σημειώνουν οι Financial Times, φαίνεται να κατευθύνεται κατά των ΜΚΟ, αλλά και των εμπορικών σκαφών, που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Παρά ταύτα, θα είναι δύσκολο να την υπερασπιστεί η χώρα έναντι των υποχρεώσεων που έχει από το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά τους οι ΜΚΟ τονίζουν ότι συνεργάζονται πάντα και ακολουθούν τις οδηγίες της ιταλικής ακτοφυλακής για την αποβίβαση των διασωθέντων.

Η αλλαγή στάσης από τη Ρώμη οφείλεται και στην αλλαγή των συνθηκών. Την περασμένη εβδομάδα περί τα 12.500 άτομα που επέβαιναν σε 22 σκάφη διασώθηκαν ανοιχτά από τις ακτές της Λιβύης, με την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών να πιέζει τις δομές στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των 181.000 αφίξεων που είχε καταγραφεί το 2016 πρόκειται τη φετινή χρονιά να ξεπεραστεί. Ως τώρα οι αφίξεις έχουν φτάσει τις 71.000, είναι με άλλα λόγια αυξημένες κατά 14% από το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Οι μετανάστες έρχονται κυρίως από τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και τη Γουινέα.

Με το βλέμμα (και) στις κάλπες

Το ζήτημα έχει όμως και εσωτερική πολιτική διάσταση καθώς η χώρα κινείται προς τις εκλογές, οι οποίες πρέπει να γίνουν ως τις αρχές του 2018.

Ο τέως πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι έβαλε το μεταναστευτικό στην ατζέντα της άτυπης προεκλογικής περιόδου. «Οι αριθμοί δεν είναι βιώσιμοι και πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη», δήλωνε την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα η Κεντροδεξιά, που είχε σημαντικές επιτυχίες στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αλλά και το Κίνημα Πέντε Αστέρια, που ζήτησε το πάγωμα των αφίξεων,  κλιμακώνουν την αντιμεταναστευτική ρητορική τους για το ζήτημα, γράφουν οι FT.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την πίεση στο PD, πίεση που από πολιτική είναι πιθανό να γίνει και εκλογική. Αν εκτιμήσουμε μάλιστα και τις μέτριες επιδόσεις του PD στις δημοτικές, η πίεση φτάνει και προσωπικά στον Ρέντσι και στην προεδρία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...