604
H κοινοβουλευτική ομάδα των Βορειοϊρλανδών. Θα συνταχθούν με τους Συντηρητικούς στο Κοινοβούλιο | REUTERS

Σύγχυση με τη συμφωνία που (δεν) επιτεύχθηκε ανάμεσα σε Μέι και Βορειοϊρλανδούς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2017, 09:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/06/17 17:33
H κοινοβουλευτική ομάδα των Βορειοϊρλανδών. Θα συνταχθούν με τους Συντηρητικούς στο Κοινοβούλιο
|REUTERS

Σύγχυση με τη συμφωνία που (δεν) επιτεύχθηκε ανάμεσα σε Μέι και Βορειοϊρλανδούς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2017, 09:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/06/17 17:33

Οι πρώτες προσπάθειες της Τερέζα Μέι να συγκροτήσει κυβέρνηση κατέληξαν σε ένα μικρό φιάσκο, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου ότι κατέληξε σε συμφωνία επί της αρχής με το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) , εξαναγκάστηκε σε δεύτερη ανακοίνωση με την οποία διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν.

Η σύγχυση προκλήθηκε όταν η πρώτη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης διαψεύστηκε από το ίδιο το DUP! Οι Βορειοϊρλανδοί έσπευσαν να τονίσουν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν και ότι δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να διευκρινίσουμε κάποιες λεπτομέρειες», τόνισε η αρχηγός του κόμματος, Αρλίν Φόστερ, κάνοντας παρ’ όλα αυτά λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες.

Τότε ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ όπου διασαφηνίστηκε ότι «η κυρία Μέι συζήτησε με το DUP ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία σε μία βάση “confidence and supplies” την επόμενη εβδομάδα». 

Ο όρος «confidence and supplies» χρησιμοποιείται για να δείξει μια συμφωνία που είναι λιγότερο επίσημη και προβλέπει ότι ένα κόμμα ή κόμματα μικρότερης κοινοβουλευτικής δύναμης συμφωνεί να στηρίξει ένα μεγαλύτερο κόμμα για τον προϋπολογισμό και άλλα νομοθετήματα που προτείνουν κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο να χάσει τη δεδηλωμένη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία- οι Συντηρητικοί θα σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας καθώς οι 10 βουλευτές του DUP θα τους στηρίζουν σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Το συντηρητικό DUP τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βρετανίας και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κόμμα θεωρείτο το πιο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στην βρετανική πολιτική πριν την άνοδο του UKIP.

Οπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Συντηρητικό Κόμμα, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, σκληρό και υπερσυντηρητικό σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, φαίνεται να ζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσουν -τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περιοχή- ζητήματα που ήδη έχουν ψηφιστεί από Βουλή όπως η επέκταση των αμβλώσεων ή οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών.

Φαίνεται επίσης να ζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας και ότι δεν θα επιβληθούν σκληροί συνοριακοί έλεγχοι -τα σύνορα μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι τα μόνα χερσαία σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ηδη, όμως, οι διαβουλεύσεις της Μέι με τους Βορειοϊρλανδούς έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Ιρλανδίας.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Εντα Κένι, εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με τη συνεργασία, ενώ μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος, θα τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το Sky News, η Φόστερ θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για να συναντήσει από κοντά την Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ την Τρίτη.

«Μπορώ ακόμη να γίνω πρωθυπουργός. Ακόμη είναι πιθανό. Απολύτως», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι  Κόρμπιν κλιμακώνοντας τις πιέσεις κατά της Μέι.

«Η Τερέζα Μέι πήγε στο παλάτι. Επιχειρεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση. Μετά θα πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα στο κοινοβούλιο. Θα καταψηφίσουμε -προφανώς- το κυβερνητικό πρόγραμμα. Υπάρχει μια πιθανότητα απόρριψής του και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το τέλος. Εχουμε λάβει την εντολή να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φτώχειας, της δικαιοσύνης και των ανισοτήτων στην Βρετανία…Σχεδόν 13 εκατομμύρια πολίτες μας ψήφισαν για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέμα. Για αυτό το λόγο είμαι εδώ», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο αριστερός πολιτικός αρχηγός εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό εντός του έτους, ή στις αρχές του επόμενου, να γίνουν ξανά εκλογές.

«Και αυτό ίσως να είναι καλό επειδή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια περίοδο μεγάλης αστάθειας» τόνισε.

«Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε στήριξη και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε σε άλλη μια προεκλογική εκστρατεία όσο γρήγορα και αν γίνει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...