1315
Οταν η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση στο Κατάρ, δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συμβεί. Ή μήπως μπορούσε; | Reuters

Το «καταραμένο» Μουντιάλ του 2022

Sportscaster Sportscaster 7 Ιουνίου 2017, 07:27
Οταν η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση στο Κατάρ, δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συμβεί. Ή μήπως μπορούσε;
|Reuters

Το «καταραμένο» Μουντιάλ του 2022

Sportscaster Sportscaster 7 Ιουνίου 2017, 07:27

Πρώτα χρειάστηκε να αλλάξουν οι ημερομηνίες των αγώνων. Χειμερινό Μουντιάλ, το ποδόσφαιρο δεν έχει ξαναδεί. Επειτα ξέσπασε το μέγα σκάνδαλο χρηματισμού μελών της FIFA, προκειμένου η διοργάνωση να ανατεθεί σε αυτή την πάμπλουτη (και πάντα πρόθυμη να ανταμείψει γενναιόδωρα όσους την υπηρετούν) χώρα. Οι έρευνες περί διαφθοράς συνεχίζονται. Ακολούθησε ο παγκόσμιος σάλος για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των χιλιάδων μεταναστών στα εργοτάξια των γηπέδων και των έργων υποδομής. Και τώρα, αυτό… Με όλα όσα έχουν συμβεί από την ημέρα που το Κατάρ κέρδισε την ψηφοφορία (2010), θα είναι «θαύμα» αν, τελικώς, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 καταφέρει να φτάσει στο εμιράτο.

Η νέα απειλή είναι πιο σοβαρή από κάθε προηγούμενη. Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Ανατολική Λιβύη και Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, και οι γειτονικές του χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους. Ζήτημα πρώτον: Ενας από τους λόγους για τους οποίους το Κατάρ επελέγη ως οικοδεσπότης της κορυφαίας διοργάνωσης (υποτίθεται πως) ήταν ότι αποτελεί μια από τις πιο σταθερές χώρες στην περιοχή. Πλέον, αυτή η συνθήκη δεν υπάρχει. Επιπλέον, το μποϊκοτάζ του καταριανού Μουντιάλ από τις χώρες αυτές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Εάν δεν ακολουθήσουν κι άλλες…

Qatar Foundation Stadium, μακέτα
Qatar Foundation Stadium, μακέτα

Αυτό, ακριβώς, είναι το δεύτερο ζήτημα – και το έθεσε πρώτος ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Ράινχαρντ Γκρίντελ, που είναι και μέλος του Συμβουλίου της FIFA: «Η ποδοσφαιρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο πρέπει να συμφωνήσει ότι τα μεγάλα τουρνουά δεν πρέπει να διεξάγονται σε χώρες οι οποίες υποστηρίζουν ενεργά την τρομοκρατία». Σύντομα θα το πουν και οι Βρετανοί, οι οποίοι ήταν εξ’ αρχής αντίθετοι με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αλλά και όσοι έχουν έτοιμες τις υποδομές που απαιτεί η διοργάνωση, και θα ήθελαν να πάρουν τη θέση του οικοδεσπότη. Σύμφωνα με το FOX Sports, ήδη συζητείται από πολλούς η ιδέα να αναλάβουν το Μουντιάλ οι ΗΠΑ, μία από τις χώρες που ήταν υποψήφιες (για το 2018 και για το 2022), και έχασαν από τη Ρωσία και το Κατάρ.

2017-05-20T063730Z_1995480786_RC140C5F2F90_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-QATAR-STADIUM
To στάδιο «Χαλίφα» του Κατάρ. Ετοιμο να φιλοξενήσει αγώνες του Μουντιάλ 2022. Αλλά θα γίνει εκεί τελικά η διοργάνωση; (Reuters)

Η FIFA, που θα λάβει την απόφαση, έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, να πάρει θέση. Είναι λογικό να… ζορίζεται. Από τη μία, η Qatar Airways είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς της. Από την άλλη, εάν οι Αμερικανοί επιθυμούν, πράγματι, να εκμεταλλευθούν αυτή την κρίση, ο νέος πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν το πώς ο προκάτοχός του έχασε τον «θρόνο» του. Είχε υποσχεθεί -αναφέρει ο αστικός μύθος- τη διοργάνωση στις ΗΠΑ, όμως θαμπώθηκε από το χρυσάφι του εμίρη. Το FBI, που του έβγαλε τα… άπλυτα στη φόρα, δεν είχε κανέναν άλλο λόγο να ασχοληθεί με τις οικονομκές αταξίες του. Περίπου τα ίδια έπαθε, από σπόντα, και ο Μισέλ Πλατινί. Ο πρόεδρος της UEFA ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να προωθήσει την καταριανή υποψηφιότητα, στο περιβόητο δείπνο με τον Νικολά Σαρκοζί, με αφορμή το ενδιαφέρον του Νασέρ αλ Κελαΐφι (σήμερα είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022) για την αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν. Πάει κι αυτός…

«Είμαστε σε διαρκή επαφή με την Οργανωτική Επιτροπή και την Ανώτατη Επιτροπή σχετικά με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022», αρκέστηκε να δηλώσει αξιωματούχος της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αλλά, σύμφωνα με τον Guardian, η τύχη της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και εκτός του αρχηγείου της FIFA: στα μεγάλα σαλόνια της πολιτικής και της διπλωματίας.

Ενα τεράστιο εργοτάξιο για το Μουντιάλ
Ενα τεράστιο εργοτάξιο για το Μουντιάλ

Το τρίτο ζήτημα είναι πρακτικό: με τα σύνορα Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας να έχουν κλείσει (από εκεί περνάει η μοναδική οδική αρτηρία που συνδέει το εμιράτο με τον έξω κόσμο), όπως και ο εναέριος χώρος των γειτονικών του χωρών, το Κατάρ δεν έχει, πλέον, τρόπο να προμηθεύεται από ξηράς ή από αέρος τα υλικά που απαιτούνται για τις κατασκευές οι οποίες συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα, βρίσκονται σε απόγνωση και δηλώνουν, η μία μετά την άλλη, την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα, κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αν και μεσολαβούν σχεδόν πέντε χρόνια μέχρι το Μουντιάλ 2022, εάν η κρίση δεν ξεπεραστεί πολύ σύντομα, οι διοργανωτές δεν θα προλάβουν να είναι έτοιμοι στην ώρα τους. Διότι, πέρα από την ανέγερση των εννέα σταδίων, βρίσκονται σε εξέλιξη τεράστια έργα υποδομών: αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία. Το 90% των συμβάσεων έχουν ήδη ανατεθεί και, σύμφωνα με την ιταλική ιστοδελίδα calcioefibnanza, κάθε εβδομάδα που περνά, το εμιράτο εκταμιεύει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για τις κατασκευές που αφορούν το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Προσπαθούμε να τελειώσουν τα πάντα στην ώρα τους, δεν θέλουμε οι άνθρωποι να αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα μας, ενώ εμείς ακόμα θα φτιάχνουμε τοίχους», είχε εξηγήσει προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, αλ Σαρίφ-αλ Εμαντί. Πού να φανταστεί, τι θα συνέβαινε…

Κάποιοι έχουν σοβαρούς λόγους -και πέρα από το Μουντιάλ- να ανησυχούν για τις εξελίξεις. Η Παρί Σεν Ζερμέν και όλοι οι γαλλικοί σύλλογοι της Α’ Κατηγορίας, η Μπαρτσελόνα και η Μάλαγα, ευρωπαϊκοί σύλλογοι κι άλλων σπορ (κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία), πόλεις και χώρες ολόκληρες. Ολοι όσοι περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο της «γενναιοδωρίας» των Καταριανών, που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ως όχημα για τα ιμπεριαλιστικά επιχειρηματικά τους σχέδια – με αποκορύφωμα το ταλαίπωρο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Οι σείχηδες και το τρόπαιο. Θα συνυπάρξουν στο Κατάρ;
Οι σείχηδες και το τρόπαιο. Θα συνυπάρξουν στο Κατάρ;

Η Qatar Sports Investment -θυγατρική του κρατικού επενδυτικού fund Qatar Investment Authority που αξιοποιεί τα ιλιγγιώδη πλεονάσματα του προϋπολογισμού του εμιράτου- έχει αγοράσει το 70% της Παρί Σεν Ζερμέν, το Ολυμπιακό Χωριό του Λονδίνου, τη Μάλαγα, δεκάδες ομάδες σε διάφορα σπορ, όχι μόνο στην Ευρώπη, «ντύνει» την εθνική ομάδα του Βελγίου (μία εταιρεία αθλητικών ειδών που του ανήκει κατά 50%), και είναι χορηγός διαφόρων τουρνουά και αθλητικών συλλόγων. Το 2011 η QSI έβαλε τέλος στη ρομαντική παράδοση της Μπαρτσελόνα να μη «λερώνει» τη φανέλα της με διαφημίσεις, καταβάλλοντας 150 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Το… προξενιό το είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος του καταλανικού συλλόγου, Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην αραβική χώρα. Η εταιρεία του, «Αspire Football Dreams», με έδρα το Κατάρ, συγκεντρώνει ταλέντα της μπάλας απ’ όλο τον κόσμο για να τα αναδείξει, υπό τη διεύθυνση του Τζουζέπ Κολομέρ, του ανθρώπου που ανακάλυψε τον Λιονέλ Μέσι.

«Δεν ασχολούμαστε, διότι από τις 30 Ιουνίου διακόπτονται όλες οι συνεργασίες μας με το Κατάρ», δηλώνουν στελέχη της Μπαρτσελόνα. Πράγματι, τότε λήγει η χορηγία των 32 εκατ. ευρώ ετησίως στη φανέλα του συλλόγου, ο οποίος έχει, ήδη, παρουσιάσει τον νέο του χορηγό. Ωστόσο, στον ορίζοντα υπήρχε ένα άλλο, πολύ πιο φιλόδοξο πρότζεκτ. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, η Qatar Sports Investment επρόκειτο να χρηματοδοτήσει με 200 εκατ. ευρώ την κατασκευή του νέου «Καμπ Νου», που θα κοστίσει περίπου 600 εκατομμύρια, με αντάλλαγμα την ονοματοδοσία του γηπέδου. Η κίνηση αυτή θα ήταν η κορωνίδα της καμπάνιας της για το Μουντιάλ του 2022.

Κλειστό στάδιο ποδοσφαίρου στην έρημο
Κλειστό στάδιο ποδοσφαίρου στην έρημο

Στη Γαλλία δεν ανησυχεί μόνον η Παρί, μήπως οι εξελίξεις με το Παγκόσμιο Κύπελλο απογοητεύσουν τον Νασέρ αλ Κελαΐφι. Το τηλεοπτικό δίκτυο beIN Sports, στο οποίο είναι πρόεδρος, έχει αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος, για τα οποία σήμερα (2016-2020) καταβάλλει 726 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ούτε στον ύπνο τους δεν είχαν δει αυτά τα λεφτά οι ομάδες της χώρας. Στην Ισπανία, ο σεΐχης Αμπντουλά -αλ Θάνι κι αυτός, της βασιλικής οικογενείας του Κατάρ, ο οποίος πριν από επτά χρόνια εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Μάλαγα, σχεδίαζε να οικοδομήσει στην Ανδαλουσία μια «αθλητική πόλη», με υπερσύγχρονο στάδιο, ακαδημίες ποδοσφαίρου, μαρίνα και πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Κοινός παρονομαστής αυτής της ευπρόσδεκτης εισβολής των καταριανών κεφαλαίων στην Ευρώπη, για επενδύσεις ή -απλώς- για προβολή, είναι το Μουντιάλ του 2022. Γι’ αυτό, είναι πολλοί αυτοί που έχουν χάσει τον ύπνο τους. Περισσότερο απ’ όλους, τα αξιότιμα μέλη της FIFA που ανέθεσαν τη διοργάνωση στο Κατάρ – και τώρα, ίσως, χρειαστεί να την πάρουν πίσω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...