774
Οι συγκρούσεις ενστόλων με αστυνομικούς ήταν μία από τις «ιδιαίτερες» στιγμές της Τετάρτης | Nikos Libertas / SOOC

Eνταση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2017, 22:19
Οι συγκρούσεις ενστόλων με αστυνομικούς ήταν μία από τις «ιδιαίτερες» στιγμές της Τετάρτης
|Nikos Libertas / SOOC

Eνταση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2017, 22:19

Mε τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και, φυσικά, με ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και το νέο μνημόνιο που υπογράφει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε και τις δύο προηγούμενες ημέρες, αποτυπώνοντας και το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα συνδικάτα και στους επαγγελματικούς φορείς. Νωρίτερα την Τετάρτη ένστολοι επιχείρησαν να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Ωστόσο απωθήθηκαν από συναδέλφους τους που είχαν υπηρεσία και αργότερα αποχώρησαν. Το μεσημέρι, στο κλείσιμο της απεργιακής συγκέντρωσης, σημειώθηκαν και τα αναμενόμενα επεισόδια με συγκρούσεις αστυνομικών και κουκουλοφόρων.

Ενστολοι συγκρούονται με αστυνομικούς έξω από τη Βουλή (Nikos Libertas / SOOC)
Ενστολοι συγκρούονται με αστυνομικούς έξω από τη Βουλή (Nikos Libertas / SOOC)

Οσον αφορά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, δεν προέκυψαν ούτε ειδήσεις, ούτε εκπλήξεις, πέρα από κάποιες, επουσιώδεις, τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε θέματα για το μισθολογικό των αστυνομικών.

Τα κυριότερα στιγμιότυπα της ημέρας:

Οπως ήταν ανεμενόμενο, η Βουλή αποφάσισε τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση (και όχι από την ψηφοφορία) για το πολυνομοσχέδιο. Οι βουλευτές-μέλη της Κ.Ο. δήλωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από την Ολομέλεια.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «κότα και ανθρωπάκο» τον Παύλο Πολάκη επειδή, όπως ισχυρίστηκε, ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του ώστε να προσέλθει ενώπιον της Δικαιοσύνης και να αποδείξει τα όσα έχει πει για τη διαχείριση Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. «Σίχαμα της κοινωνίας» τον αποκάλεσε ο κ. Πολάκης…

Η κυβέρνηση «θα αντέχει με στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για «κραυγές» της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες θα πέσουν στο κενό. «Η Νέα Δημοκρατία ας συμβιβαστεί επιτέλους με τη νέα πραγματικότητα», σημείωσε, τονίζοντας πως «η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωρινοί». «Ό,τι νομοθετήσουμε, εντάσσεται σε μια σφαιρική συμφωνία που θα περιέχει και τα μέτρα για το χρέος», επεσήμανε, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών και των επενδυτών στην οικονομία και η εισροή κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης, είναι κατά τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου η επιδίωξη της συμφωνίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες, όπως είπε, συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τη δημοσιότητα στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) προκηρύξεων και διακηρύξεων στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς με τις τροποποιήσεις που γίνονται απλοποιείται.
Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων. Με το άρθρο 46 κάνουμε ακόμη πιο ευέλικτη τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, διευκολύνοντας ακόμη περισσσότερο την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο, αν μια τέτοια επικύρωση κριθεί αναγκαία», επισήμανε ο υπουργός.
Η τρίτη μεταρρύθμιση αφορά στη διαχείρηση των κόκκινων δανείων. «Οι στοχευμένες τροποποιήσεις του νόμου αποσαφηνίζουν το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείρηση των δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, με γνώμονα τη θεσμική προστασία των δανειοληπτών με την ταυτόχρονη διευκόλυνση των πιστωτικών ιδρρυμάτων να διαχειριστούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, που είναι η τέταρτη μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι πρόκειται για υλοποίηση της δέσμευσης την οποία είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και τόνισε πως «παρά το ότι δεν αποδεχόμαστε την αισιοδοξία για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της ρύθμισης, προσπαθούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων».

Κουκουλοφόροι εναντίον αστυνομικών...
Κουκουλοφόροι εναντίον αστυνομικών…

«Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το νέο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα, δεν θα στηρίξουμε τη φαρσοκωμωδία των μέτρων και των αντιμέτρων» δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, διευκρίνισε ωστόσο πως το Ποτάμι θα ψηφίσει τη διαχρονική του, όπως σημείωσε, πρόταση να μην έχουν φορολογική ασυλία οι βουλευτές. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει «και τη μερική, έστω, μείωση των φορολογικών βαρών των αγροτών μας».

«Από Ρομπέν των φτωχών, η κυβέρνησή σας έγινε η κυβέρνηση που εξαθλιώνει τους φτωχούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. «Προσβάλετε τους Έλληνες πολίτες με τους πανηγυρισμούς σας και κυρίως τους φτωχούς ανθρώπους που σας πίστεψαν», τόνισε. «Εσείς οι πιο αντιμνημονιακοί από όλους, υιοθετείτε σήμερα το τέταρτο μνημόνιο, έχοντας ψηφίσει προηγουμένως το τρίτο» είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

«Πανηγυρικά ενταφιάζεται ο αντιμνημονιακός σας λόγος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντί να πενθεί, σήμερα πανηγυρίζει». Μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι «η χώρα αποκτά τέταρτο μνημόνιο και σήμερα αναδεικνύεται ότι υπήρξατε άδικοι στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δηλητηριάσατε με μίσος τον ελληνικό λαό και τον διχάσατε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...