356
Ο Κίπτσογκ αμέσως μετά τον τερματισμό του | REUTERS/Alessandro Garofalo

Τρέχοντας τον μαραθώνιο σε ακριβώς δύο ώρες (και κάτι)

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 21:10
Ο Κίπτσογκ αμέσως μετά τον τερματισμό του
|REUTERS/Alessandro Garofalo

Τρέχοντας τον μαραθώνιο σε ακριβώς δύο ώρες (και κάτι)

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 21:10

Είκοσι έξι δευτερόλεπτα. Τόσο μόνο χώρισαν τον κενυάτη δρομέα Ελιούντ Κιπτσόγκ από τον να κατακτήσει άτυπα ένα ακατάρριπτο ρεκόρ, την ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου σε λιγότερο από δύο ώρες.

Ο Κιπτσόγκ έτρεξε με κορυφαίας ποιότητας παπούτσια, κάτω από ιδανικές και ελεγχόμενες συνθήκες στην πίστα της Φόρμουλα Ενα στη Μόντσα της Ιταλίας, και για το λόγο αυτό το ρεκόρ του, αν και είναι δύο ολόκληρα λεπτά κάτω από το επίσημο, δεν θα αναγνωριστεί.

Ο 32χρονος δρομέας τερμάτισε τη διαδρομή σε 2 ώρες και 25 δευτερόλεπτα έναντι των 2 ωρών, 2 λεπτών και 57 δευτερολέπτων που είναι η κορυφαία -και επίσημη- επίδοση στον κόσμο από τον Ντένις Κιμέτο.  Η δική του κορυφαία επίδοση είναι 2:03:05.

Μαζί του, όπως αναφέρει το BBC, έτρεχαν ο Ζερσενάι Ταντέζε από την Ερυθραία και ο Λελίζα Ντεζίζα από την Αιθιοπία, αλλά έμειναν πιο πίσω . Οι δρομείς έτρεχαν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της πίστας μήκους 2,4 χιλιομέτρων, συνοδεύονταν από δρομείς που δίναν σταθερό ρυθμό ενώ προστατεύονταν από τους πλευρικούς ανέμους που μπορεί να έκοβαν τη φορά τους.

2017-05-06T082731Z_76888218_RC1B07A6E2A0_RTRMADP_3_ATHLETICS-MARATHON-BREAKING2-HALFWAY
Ο Κίπτσογκ (με κόκκινη φανέλα) και οι άλλοι δύο δρομείς (με λευκή) έτρεχαν μαζί με τρεις δρομείς που έδιναν τον ρυθμό (REUTERS/Alessandro Garofalo)

Η ιδέα και η οργάνωση ανήκαν στην εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, η οποία επέλεξε τη Μόντσα για τις στροφές που ευνοούν το τρέξιμο και για το καλό της κλίμα.

Η ημέρα που επιλέχτηκε δεν ήταν και αυτή τυχαία. Σαν σήμερα το 1954 ο Βρετανός Ρότζερ Μπανιστερ ήταν ο πρώτος δρομέας που έτρεξε το μίλι σε κάτω από τέσσερα λεπτά, ένα για την εποχή του μυθικό επίτευγμα, που σήμερα πλέον είναι μια καθημερινότητα για δρομείς μέσων αποστάσεων.

Ο Κιπτσόγκ, που έτρεχε το μίλι σε 4:36 κατά μέσο όρο, ήταν εμφανώς κουρασμένος στα τελευταία χιλιόμετρα. Αλλά, έστω και έτσι, ήταν ευχαριστημένος: «Αυτό είναι ιστορία», είπε εξηγώντας ότι προετοιμαζόταν για επτά μήνες.

Για το γεγονός δεν έλειψαν και οι επικρίσεις: μπορεί μια εταιρεία να δεσμεύει κορυφαίους αθλητές (καθώς πληρώθηκαν για να μην συμμετάσχουν στους μαραθώνιους του Βερολίνου και του Λονδίνου) για ένα κλειστό γεγονός; Αλλά ακόμα και αν επρόκειτο για ένα πείραμα, ο στόχος μένει και η κατάρριψή του, σε κανονικό μαραθώνιο, μυθική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...