429
Τα πυραυλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας όπως παρουσιάστηκαν στην παρέλαση του Σαββάτου | REUTERS/Damir Sagolj

Είναι η αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2017, 11:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/04/2017, 15:30
Τα πυραυλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας όπως παρουσιάστηκαν στην παρέλαση του Σαββάτου
|REUTERS/Damir Sagolj

Είναι η αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2017, 11:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/04/2017, 15:30

Η άτυπη παράδοση που θέλει τη Βόρεια Κορέα να προχωρά σε σημαντικές δοκιμές οπλικών συστημάτων κοντά στις εθνικές της εορτές, για επίδειξη ισχύος και τόνωση του φρονήματος, επιβεβαιώθηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μετά από μία ημέρα λαμπρών παρελάσεων, η Βόρεια Κορέα προχώρησε το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, αργά μετά τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα) σε πυραυλική δοκιμή, η οποία κατέληξε άδοξα με την καταστροφή του πυραύλου λίγο μετά από την εκτόξευση. «Ο πύραυλος εξερράγη σχεδόν αμέσως», επιβεβαίωσε ο Ντέιβ Μπέναμ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πραγματοποιήθηκε, δηλαδή, την επομένη της γιγάντιας στρατιωτικής παρέλασης που οργανώθηκε από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ για την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Στη διάρκεια της παρέλασης παρουσιάσθηκαν περίπου εξήντα πύραυλοι και κυρίως ένας που μοιάζει να είναι ένας νέος τύπος διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Οι Times του Λονδίνου θέτουν μια διαφορετική διάσταση στο ζήτημα της αποτυχημένης πυραυλικής δοκιμής.

Είναι πιθανό, όπως γράφουν, η αποτυχία να οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ εκ του μακρόθεν, η οποία αποσυντονίζει τα ηλεκτρονικά συστήματος του πυραύλου ή σε κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητική επίθεση, που πλήττει τον πύραυλο τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα της ανόδου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ υποστήριξε στο BBC ότι, πέρα από την πιθανότητα η αποτυχία να είναι τεχνική,  αυτή να οφείλεται σε παρέμβαση των ΗΠΑ. Εξήγησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ «ήταν επιτυχημένη σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις στην παρέμβαση και την αποτυχία τέτοιων δοκιμών».

Οπως προσθέτει η εφημερίδα, το 2014 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει την εντολή να επεκταθούν αυτές οι προσπάθειες κυβερνοπαράμβασης σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Εκεί μπορεί να οφείλεται η σειρά αποτυχημένων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ με τελευταία τον περασμένο Μάρτιο.

«Το περιμέναμε»

Η εκτόξευση αυτή πραγματοποιήθηκε εξάλλου μερικές μόνο ώρες πριν από την άφιξη στη Νότια Κορέα του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στη βορειοκορεατική απειλή.

«Δεν εκπλαγήκαμε, το είχαμε προβλέψει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τον Μάικ Πενς, προσθέτοντας πως αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ήταν ένας μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος και ότι εξερράγη τέσσερα με πέντε δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για αποτυχία για την Πιονγιάνγκ, κυρίως σε επίπεδο γοήτρου, τη στιγμή μάλιστα που οι εντάσεις στη χερσόνησο έχουν ενισχυθεί με τις πολεμοχαρείς δηλώσεις της Βόρειας Κορέας και τα μηνύματα που στέλνει η Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έστειλε στην περιοχή ισχυρή αεροναυτική δύναμη, είχε εκφράσει την Πέμπτη τη βούλησή του να «αντιμετωπίσει το πρόβλημα» των απαγορευμένων βορειοκορεατικών προγραμμάτων κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών. Η Βόρεια Κορέα απάντησε δηλώνοντας έτοιμη να απαντήσει με πυρηνικά σε οποιαδήποτε ατομική επίθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...