348
Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας |

Βερολίνο προς Τραμπ: «Δεν υπάρχουν χρέη για την άμυνα»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2017, 20:10
Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας |

Βερολίνο προς Τραμπ: «Δεν υπάρχουν χρέη για την άμυνα»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2017, 20:10

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία οφείλει στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες «τεράστια ποσά» για την άμυνα.

«Δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ», ανέφερε αιχμηρά σε δήλωσή της η κ. φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως είναι λάθος να συνδέεται ο στόχος της Συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ισοδύναμες με 2% του ΑΕΠ αμιγώς με τη Συμμαχία.

«Αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν επίσης σε ανθρωπιστικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, στις ευρωπαϊκές αποστολές και στη συμβολή μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους», είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ισχυριστεί μέσω twitter ότι η Γερμανία οφείλει «τεράστια ποσά» στο NATO και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις για την «πολύ ακριβή» στρατιωτική προστασία που προσφέρουν στο Βερολίνο.

 

Το 2016 η Γερμανία εκτιμάται ότι δαπάνησε ποσά ισοδύναμα με το 1,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, τη στιγμή που το NATO απαιτεί από τα μέλη του να δαπανούν τουλάχιστον το 2%. Από τα 28 κράτη-μέλη της Συμμαχίας, μόλις τέσσερα υπερέβησαν πέρυσι το εν λόγω όριο, ανάμεσά τους η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους ότι οφείλουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους αντί να βασίζονται στην κάλυψη των ΗΠΑ. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αύξηση των δαπανών της μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Δεν άκουσε» για τη χειραψία

«Δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος άκουσε την καγκελάριο όταν τον ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία. Πρόκειται για παρεξήγηση» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας στα σχόλια για την άρνηση του προέδρου Τραμπ να κάνει χειραψία, μπροστά στις κάμερες, με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο πολιτικά ο Τραμπ δέχεται κριτική από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης και τους σχολιαστές των ΗΠΑ. «Απολύτως αναιδή» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ο αθρογράφος των New York Times, Ρότζερ Κοέν. «Γελοιοποιήθηκε», είπε ο παρουσιαστής του NBC Τζο Σκάρμπορο, γνωστός για τις φιλικές του σχέσεις με τον Τραμπ. Αλλά και πολλά άλλα media επεσήμαναν την ψυχρή ατμόσφαιρα της συνάντησης κι επέκριναν τον πρόεδρο για τη συμπεριφορά του έναντι της καγκελαρίου.

Το… τακτ απουσίαζε και από τη στάση του Τραμπ σχετικά με το κόστος των αμυντικών  «υπηρεσιών» του ΝΑΤΟ προς τους συμμάχους του.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...