1414
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «τριτοκοσμικής» ΕΡΤ | Menelaos Myrillas / SOOC

Αντιπαράθεση Τσακνή – Ξυδάκη – ΝΔ για την «τριτοκοσμική» ΕΡΤ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2017, 14:26
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «τριτοκοσμικής» ΕΡΤ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Αντιπαράθεση Τσακνή – Ξυδάκη – ΝΔ για την «τριτοκοσμική» ΕΡΤ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2017, 14:26

Είναι η ΕΡΤ «τριτοκοσμική»; Ακόμα και αν συμφωνείς, δεν περιμένεις ότι αυτόν τον αφορισμό θα τον έκανε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός. Η ΕΡΤ, βλέπεις, υπήρξε τοτέμ αντιπολιτευτικού αγώνα ως την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ (και των ΑΝΕΛ) στην κυβέρνηση και έπειτα ένα πρώτο σύμβολο εγκαθίδρυσης της εξουσίας. Είναι δυνατόν, λοιπόν, ένας πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλεί ευθέως την ΕΡΤ (του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) «τριτοκοσμική»;

Αυτή η αναφορά του Νίκου Ξυδάκη, πρώην υπουργού Πολιτισμού και εποπτεύοντος τη δημόσια τηλεόραση την περίοδο της επανίδρυσης ως ΕΡΤ, προκάλεσε αίσθηση. Και φυσικά αντιδράσεις. Με πρώτον απ’ όλους τον πρόεδρο της ΕΡΤ –και εκλεκτό της κυβέρνησης- Διονύση Τσακνή.

Τι είπε ο κ. Ξυδάκης το Σάββατο στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου μίλησε ευθέως για «τριτοκοσμική» εικόνα της ΕΡΤ;

«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία» ανέφερε ο πρώην υπουργός (και δημοσιογράφος ο ίδιος), χαρακτηρίζοντας ακόμη το σύνολο των δημοσιογράφων «εξευτελισμένους και μισογύνηδες».

Για αυτήν την δυσμενή εξέλιξη της δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης ευθύνεται κατά τον κ. Ξυδάκη «η δημοσιογραφία του κουτσομπολιού» η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και συμπαρέσυρε τις κυριακάτικες εφημερίδες, αποβλακώνοντας τους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να πετύχουν τους στοιχειώδεις όρους αναπαραγωγής».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της ΕΡΤ απάντησε με μια μακροσκελή δήλωση στην οποία απευθύνεται στον πρώην υπουργό σε προσωπικό ύφος και του καταλογίζει ότι στη δήλωση περί ΕΡΤ δεν υπάρχει «ούτε ίχνος αυτοκριτικής».

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ αποκαλεί «φίλο(;)» τον Ξυδάκη και δηλώνει ότι ανέμενε δήλωση συγγνώμης.

Προσθέτει «ως καλλιτέχνης κυρίως (χωρίς φυσικά να απεμπολώ την ιδιότητα του προέδρου)» ότι ως υπουργός Πολιτισμού το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 ο Νίκος Ξυδάκης ήταν ένας από τους εποπτεύοντες υπουργούς και λέει ότι είχε «τεράστια ευθύνη στην περίπτωση αυτής της … κατρακύλας του οργανισμού» τον οποίον επόπτευε.

Συνεχίζει λέγοντας: «Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της… κατρακύλας της ΕΡΤ ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής “εκτροπής”».

Ερωτά ακόμη τον πρώην υπουργό: «Πόση χαρά αλήθεια προκάλεσες στους συνήθεις εχθρούς της δημόσιας τηλεόρασης με τη χθεσινή σου τοποθέτηση; Και γι’ αυτό το ερώτημα, δεν περιμένω απάντηση».

Και καταλήγει: «Με ειλικρίνεια μιλώντας, δεν ξέρω πού πραγματικά στοχεύεις. Μήπως για άλλη μια φορά (όπως πολλοί τελευταία κάνουν) χτυπάς το σαμάρι; Μήπως εκεί έξω υπάρχει ένα κάπως θολό αριστερό ακροατήριο, με το οποίο θέλεις να συναντηθείς; Πάντως, το να θέλεις να μας… διορθώσεις με τέτοιους χαρακτηρισμούς, το θεωρώ μάλλον απίθανο!»

Η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΡΤ

Αξιότιμε κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ,

Φίλε (;) Νίκο,

Δεν απάντησα χτες στη δήλωσή σου περί τριτοκοσμικής ΕΡΤ, περιμένοντας σήμερα, μια διορθωτική δήλωση συγγνώμης εκ μέρους σου. Δεν το έκανες!

Θλίψη, προσωπική απογοήτευση και πλήθος ερωτηματικών μου προκάλεσε η στάση σου! Χωρίς περιστροφές λοιπόν και σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, ως καλλιτέχνης κυρίως, (χωρίς φυσικά να απεμπολώ την ιδιότητα του προέδρου) εξηγούμαι:

Όπως καλά γνωρίζεις, οι εποπτεύοντες την ΕΡΤ υπουργοί, είναι τρεις:

Ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο υπουργός Πολιτισμού. Υπήρξες υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου λοιπόν στην περίπτωση αυτής της … κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση.

Ακολούθως και μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατείχες τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού των Εξωτερικών. Καμία αιχμή δεν άφησες ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, δημόσια ή στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην ΕΡΤ.

Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της… κατρακύλας της ΕΡΤ ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής «εκτροπής».

Προς τι λοιπόν η τόσο συχνή παρουσία σου, ως εκπροσώπου του «Πρώτου Κόσμου», στα τηλεοπτικά πάνελ αυτού του τριτοκοσμικού καναλιού; Ρητορικό το ερώτημα. Δεν περιμένω απάντηση.

Ας είναι! Πόση χαρά, αλήθεια, προκάλεσες στους συνήθεις εχθρούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με τη χτεσινή σου τοποθέτηση; Και γι’ αυτό το ερώτημα, δεν περιμένω απάντηση.

Ένας σχολιαστής, φίλε (;) Νίκο, δικαιούται (το «δικαιούται» για την οικονομία της συζήτησης) να κάνει την οποιαδήποτε κρίση-κριτική, έστω και χωρίς να ζυγίσει την κάθε του λέξη. Ένας πολιτικός και μάλιστα πρώτης γραμμής όμως οφείλει μια πιο υπεύθυνη στάση.

Πριν από 20 περίπου μέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, αποκάλεσε την ΕΡΤ «τηλεόραση της Βόρειας Κορέας».

Την ίδια μέρα, εκπροσώπησες την κυβέρνηση στην εκπομπή έρευνας του Πάνου Χαρίτου (όσο και αν ισχυρίζεσαι πως δεν γίνονται τέτοιες εκπομπές στην ΕΡΤ) για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Χάρηκα την ευρυμάθειά σου και τις νηφάλιες απόψεις σου και σε παρακολούθησα να μιλάς επί ένα τρίωρο, μιας και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δεν μας έκανε την τιμή (υπό το βάρος της κατηγορίας, μάλλον, του κυρίου Λαζαρίδη) να παρουσιαστεί στο Ραδιομέγαρο.

Όχι Νίκο, η ΕΡΤ δεν βρίσκεται στο σημείο που ονειρευόμαστε, όσοι αγωνιστήκαμε να ανοίξει ξανά. Υπάρχουν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και ελλείψεις. Αυτά παλεύουμε να διορθώσουμε και θα συμφωνήσω με τον κάθε καλόπιστο πολίτη, πως η κοινωνία και απαιτητική είναι και βιαστική.

Και πίστεψέ με, το παλεύουμε. Δεν βγαίνουμε κάθε μέρα νικητές. Δεν είμαστε όμως και απαθείς θεατές. Εσύ, που ξέρεις από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, έπρεπε να είσαι ουσιαστικά κριτικός απέναντί μας και όχι άκριτα αφοριστικός. Δημιουργείς ερωτήματα με τη στάση σου!

Με ειλικρίνεια μιλώντας, δεν ξέρω πού πραγματικά στοχεύεις. Μήπως για άλλη μια φορά (όπως πολλοί τελευταία κάνουν) χτυπάς το σαμάρι; Μήπως εκεί έξω, υπάρχει ένα κάπως θολό αριστερό ακροατήριο, με το οποίο θέλεις να συναντηθείς; Πάντως, το να θέλεις να μας… διορθώσεις με τέτοιους χαρακτηρισμούς, το θεωρώ μάλλον απίθανο!

Δεν ξέρω! Και εκεί ακριβώς οφείλεται η θλίψη και η απογοήτευσή μου.

Θα ζητήσω λοιπόν από τον Διευθυντή ενημερωτικών εκπομπών, (αν και η σωστή διατύπωση για έναν Πρόεδρο τριτοκοσμικής ή «Βορειοκορεάτικης Ραδιοτηλεόρασης, είναι «Θα διατάξω») να σε καλέσει αύριο στην… τριτοκοσμική (το ΕΡΤ για λόγους συντομίας παραλείπεται) να στοιχειοθετήσεις την κατηγορία σου, παρουσία δημοσιογράφων που εργάζονται και μοχθούν καθημερινά. Αν το θέλεις και με παρουσία της Διοίκησης.

Πάντως στο φτωχό και σαστισμένο (από τη στάση σου) μυαλό μου, κυριαρχεί μια ανακοίνωση ποδοσφαιρικού αποτελέσματος (μιας και η ΕΡΤ σκοπεύει να μπει για τα καλά στη διεκδίκηση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων):

«Μακάριος – Νίκος, σημειώσατε χι».

Στο πιο ποιητικό θα έλεγα: «Μακάριος ο Νίκος εν τη αφελεία αυτού.»

Και συμπληρώνω: Περιμένοντας, τον επόμενο πλειοδότη σε χαρακτηρισμούς. Και αυτός σίγουρα θα έρθει. Όχι όπως ο Γκοντό…

Διονύσης Τσακνής

(και για την ομοιοκαταληξία)

Πρόεδρος Τριτοκοσμικής

ΥΓ: Πάντως, την ΕΡΤ των 1000 χορηγιών (μέσα σε ενάμιση χρόνο) σε θέατρα, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, και δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΕΡΤ με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια ευρώ (τη μόνη από τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια) που στηρίζει την οπτικοακουστική βιομηχανία της χώρας, την ΕΡΤ των εκατοντάδων συναυλιών σε όλη την Ελλάδα από τα τρία Μουσικά της Σύνολα με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο, την ΕΡΤ που με τους περιφερειακούς σταθμούς της βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους, την ΕΡΤ του Αρχείου που καταγράφει την ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό, την ΕΡΤ που μεταφέρει τη Φωνή της Ελλάδας, σε όλες τις γειτονιές του κόσμου, την ΕΡΤ των μεγάλων πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων, ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΔΕΝ ΤΗ ΛΕΣ!!!

ΝΔ: «Μας δικαιώνει ο κ. Ξυδάκης»

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι «ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκης ομολόγησε, στους Δελφούς, την καθεστωτική αντίληψη της Κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ότι “η Ε.Ρ.Τ. είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτήν τη στιγμή”.

Δικαίωσε έτσι απόλυτα τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και τις καταγγελίες της για τις πρακτικές που ακολουθεί η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. και την απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης από τους κ. Τσίπρα και Παππά.

Διέπραξε, όμως, και βαρύ ατόπημα, εκτοξεύοντας απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για το σύνολο των δημοσιογράφων.

Εμπλεξε τις αυταπόδεικτες αλήθειες για την Ε.Ρ.Τ. με ανοίκειες ύβρεις».

Ξυδάκης: «Ας αναλογιστεί η ΝΔ τις τεράστιες ευθύνες της για την ΕΡΤ»

«Να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της για το μαύρο στην ΕΡΤ», κάλεσε τη ΝΔ ο κ. Ξυδάκης, απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πριν παίξουν το παιχνίδι της παραπληροφόρησης, ας αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για το μαύρο στην ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013, το πάρτι των θαλασσοδανείων εις βάρος των μετόχων των τραπεζών και της επιχειρηματικότητας, την απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης και την συμβολή τους, έμμεση και άμεση, στην κρίση που μαστίζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. «Τα δάκρυα τους για την ΕΡΤ, που παλεύει να σταθεί στα πόδια της, δεν τα πιστεύει κανείς», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι «η δική μας αγωνία ταυτίζεται με την αγωνία όλων των άλλων, των πολλών πραγματικών δημοσιογράφων στα ΜΜΕ, για την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, τους όρους υγιούς αναπαραγωγής των ειδήσεων και τη συμβολή τους στη λειτουργία της Δημοκρατίας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News