1264
Στιγμιότυπο από την τρίτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ των Δελφών | Delphi Economic Forum

Τι είναι αυτό που σώζει την Ελλάδα;

Στιγμιότυπο από την τρίτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ των Δελφών
|Delphi Economic Forum

Τι είναι αυτό που σώζει την Ελλάδα;

Αν γυρίσεις την πλάτη σου στο συνεδριακό κέντρο των Δελφών, θα δεις μπροστά σου την Ιτέα και τον κόλπο της. Και απέναντι το Γαλαξίδι. Οι ορεινοί όγκοι του Παρνασσού χιονισμένοι, η θάλασσα καθαρό γυαλί και τα χαμομήλια να ανθίζουν στις πλαγιές. Μετά δεν χρειάζεται να ακούσεις τίποτα από όσα λέγονται μέσα στο Κέντρο. Δεν ανησυχείς. Τόσο όμορφη χώρα δεν μπορεί να πάει χαμένη.

Ναι, δεν γίνεται να χαθεί. Αλλωστε η ιστορία της είναι σπαρμένη από απειλές που γίνονται ευκαιρίες και μετά πάλι απειλές. Προσπάθησε να το εξηγήσει ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο Γιέιλ, περιγράφοντας πώς αυτή η χώρα καταφέρνει, με τη βοήθεια των ξένων και τις φωτεινές εκλάμψεις στην ηγεσία της, να ακολουθεί, έστω ασθμαίνουσα τον σύγχρονο κόσμο. Και ας γίνεται, όπως είπε ο καθηγητής Γιώργος Δερτιλής, πεδίο συνάντησης ανόητων και ημιμαθών που, λόγω ανεπαρκούς παιδείας, ακολουθούν δημαγωγούς. Πάντα θα υπάρχει κάτι που σώζει τα πράγματα και χορηγεί ιστορικό χρόνο στην Ελλάδα.

Προφανώς είναι αυτό που, όπως τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, κρατάει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης αν και την ίδια στιγμή η χώρα οφείλει να τρέξει, ξεκινώντας από την επανίδρυση του κράτους της. «Θα σωθούμε αν αποφασίσουμε σε αυτή τη χώρα να συνωμοτήσουμε υπέρ του καλού, όχι να κάνουμε συνέχεια μικρούς εμφυλίους» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Λίγο νωρίτερα ο Γιάννης Στουρνάρας προέβλεπε κλείσιμο αξιολόγησης, ανάπτυξη και επενδύσεις.

Ηταν, σε γενικές γραμμές, μία αισιόδοξη μέρα στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και αυτό περισσότερο είχε να κάνει με την πεποίθηση για κλείσιμο της αξιολόγησης που, υποτίθεται, θα οδηγήσει τη χώρα στο επόμενο στάδιο, στην ανάπτυξη. Επίσης έβλεπες αισιόδοξα τη μέρα αν άκουγες με σύστημα και συνέπεια ενδιαφέροντες, νέους ανθρώπους, εξωστρεφείς, με ιδέες και καινοτόμες προτάσεις. Πώς διάολο αυτή η χώρα ταλαιπωρείται όταν έχει ανθρώπους και ιδέες για να την τραβήξουν μπροστά; Προφανώς επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι λίγοι και οι ιδέες δεν βρίσκουν πολλά πρόθυμα αυτιά. Ας είναι. Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ολοκληρώνεται την Κυριακή και καλό είναι οι διοργανωτές να βρουν έναν τρόπο ανάλυσης και κωδικοποίησης όσων ακούγονται εκεί. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της ενδιαφέρουσας πληροφορίας που, τελικά, δυσκολεύεσαι να τον επεξεργαστείς.

Σταύρος Θεοδωράκης: «Δεν αρκεί ο αντιλαϊκισμός»

«Τα μεγάλα κόμματα αντιπολίτευσης δεν τολμούν να πουν σαφώς τις προτάσεις τους για έξοδο απ την κρίση. Δεν αρκεί ο αντιλαϊκισμός» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνομίλησε με τον Πάσχο Μανδραβέλη
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνομίλησε με τον Πάσχο Μανδραβέλη
Αλλες επισημάνσεις του Σταύρου Θεοδωράκη

«Η χώρα απέχει συνέχεια πολύ λίγο από την καταστροφή και πολύ λίγο από την αναγέννηση.
Ένα κακό με τους λαϊκιστές είναι ότι παρουσιάζουν τις αλλαγές όχι σαν κάτι σωτήριο αλλά σαν αναγκαίο κακό.
Τα συστημικά μέσα έχασαν αξιοπιστία γιατί η διαπλοκή δεν άφησε μη κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες να επενδύσουν στα media
O ΣΥΡΙΖΑ δίχασε την κοινωνία μέσα από τα social media. Οι μεγάλες μάχες για την αλήθεια πρέπει να δοθούν εκεί».

Aδωνις Γεωργιάδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξίζει συναίνεση»

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αξίζει, ούτε δικαιούται συναίνεσης υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τομεάρχης Άμυνας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης . «Δεν είναι άξιοι οι άνθρωποι αυτοί για συναίνεση. Όταν το καλοκαίρι του 2015 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με προσωπικό κόστος για τον ίδιο και πρόβλημα για τη ΝΔ, γιατί υπήρχαν πολλές φωνές ανάμεσα σε αυτές και εγώ που λέγαμε να απέχουμε από την ψηφοφορία, αποφάσισε ότι πρέπει να δώσει η ΝΔ στην Ελλάδα την ευκαιρία να γίνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αυτή τη μεγαλόκαρδη πρόταση Μεϊμαράκη με κόστος για τον ίδιο και το κόμμα, ο Τσίπρας την έκανε εκλογές με σύνθημα ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν.»

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις μεγάλες τομές που απαιτούνται: «Χρειαζόμαστε μία μεταρρύθμιση, στην οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις, η οποία να αφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση’ πρότεινε, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα ονόμαζε αριστερό ή δεξιό, χωρίς να είναι βέβαια ουδέτερο».

Ο σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης, νομπελίστας, καθηγητής του London School of Economics και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, επισήμανε ότι το μεγάλο λάθος που έκαναν οι μεταρρυθμιστές στην Ελλάδα ήταν ότι επέμειναν στην αγορά εργασίας και όχι στην αγορά προϊόντων.

«Το να ανοίξει κανείς την αγορά εργασίας, όταν υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά προϊόντων, μονοπώλια κλπ δεν έχει αποτέλεσμα», εξήγησε.

Ξυδάκης: «Η ΕΡΤ είναι τραγική και τριτοκοσμική»

Την πλήρη αντίθεσή του με την σημερινή εικόνα της κρατικής τηλεόρασης μετά την «ανάστασή» της από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά γενικεύοντας ακόμα περισσότερο με το να αποκαλέσει το σύνολο των δημοσιογράφων «εξευτελισμένους και μισογύνηδες».

Αιτία για την δυσμενή αυτή εξέλιξη της δημοσιογραφίας και των μέσων, κατά τον κύριο Ξυδάκη είναι «η δημοσιογραφία του κουτσομπολιού» η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και συμπαρέσυρε τις κυριακάτικες εφημερίδες αποβλακώνοντας τους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να πετύχουν τους στοιχειώδεις όρους αναπαραγωγής».

Στη συζήτηση για τα media ο κ. Ξυδάκης χαρακτήρισε την ΕΡΤ τριτοκοσμική
Στη συζήτηση για τα media ο κ. Ξυδάκης χαρακτήρισε την ΕΡΤ τριτοκοσμική
Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία

Πολυάριθμους χαρακτήρισε τους λόγους που επιβάλλουν τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση τέσσερις είναι οι τομείς που απαιτούν αλλαγή: η υποχρεωτική παρουσία στην εκπαίδευση, το εθνικό απολυτήριο, η εισαγωγή αλλά και αυτή καθεαυτή η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος, σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να είναι η δημιουργία πολυμορφικών, διασυνδεδεμένων, ερευνητικών, πολυγλωσσικών και πολυδομικών πανεπιστημίων.

Εξίσου απαραίτητο κρίνεται βέβαια κι ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο εθνικής ανάπτυξης, και λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά κι ένας κοινός κώδικας δεοντολογίας, ώστε «να φύγουν επιτέλους τα πανεπιστήμια από τον μετέωρο βηματισμό που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια».

Με το παράδειγμα των αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων άνοιξε την ομιλία του ο Χάρις Παστίδης, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας-ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όπως είπε το πανεπιστήμιό του χρηματοδοτείται από το κράτος μόνο κατά 10% ενώ το υπόλοιπο 90% προκύπτει από συμβόλαια χρηματοδότησης από δωρεές και γενικά από ιδιωτική πρωτοβουλία. Για το λόγο αυτό άλλωστε κάθε μεγάλο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ έχει αντιπρόεδρο οικονομικής ανάπτυξης.

Οι νέες τεχνολογίες

Ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πολιτικές, να καταστήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοιχτή και δικαιότερη ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ικανά και αξιόπιστα δίκτυα για να καταστεί η Ελλάδα κόμβος τηλεπικοινωνιών, η οποία καταλαμβάνει την 26η θέση ως προς τη διείσδυση στην Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για τα σχέδια εκσυγχρονισμου του δημοσίου τομέα
Ο Νίκος Παππάς μίλησε για τα σχέδια εκσυγχρονισμου του δημοσίου τομέα

Ο κ. Παππάς διέκρινε ότι υφίσταται πρόβλημα στην εξοικείωση του πληθυσμού με τις νέες τεχνολογίες παρά την μεγάλη χρήση έξυπνων κινητών. «Τίθεται και το ζήτημα του δημοσίου τομέα, το οποίο αποτελεί κορυφαίο ερώτημα πολιτικής και για τη δική μας διακυβέρνηση. Δυστυχώς ο δημόσιος τομέας ανέπτυξε τις νέες τεχνολογίες με τρόπο αποσπασματικό. Δαπανήθηκαν ποσά που δεν παρήγαγαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αποτέλεσε ευθύνη του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο έργο, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα και η συγκρότηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αναδεικνύει ότι αυτό είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες» τόνισε.

Διαβάστε αναλυτικά για τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ στον επίσημο κόμβο της διοργάνωσης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...