748
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση για το ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Τώρα λέει ότι θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη... | REUTERS/Hannibal Hanschke

Σόιμπλε: «Ουδέποτε απείλησα με Grexit»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 08:50
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση για το ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Τώρα λέει ότι θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη...
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Σόιμπλε: «Ουδέποτε απείλησα με Grexit»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 08:50

Αλλαξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Μαλάκωσε ύστερα από τα πυρά που δέχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι είναι κυβερνητικοί εταίροι αλλά και βασικός αντίπαλος στις προσεχείς εκλογές; Ή είναι ένας ακόμη τακτικισμός του γερμανού υπουργού Οικονομικών εν όψει του αποψινού (Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου) Eurogroup; Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του Σόιμπλε ότι είναι αισιόδοξος για το ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορούν παρά να εκληφθούν θετικά από την Αθήνα.

Ο Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή «Bericht aus Berlin» του καναλιού ARD της δημόσιας τηλεόρασης και  έκανε αναφορές στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ.

Κατ’ αρχάς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ο ίδιος και η Ανγκελα Μέρκελ είχαν διαβεβαιώσει τους βουλευτές του CDU/CSU το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να ψηφίσουν το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Είπε ο Σόιμπλε: «Ηδη από τον περασμένο Μάιο συζητήσαμε τα πιο βασικά σημεία και το Ταμείο δεσμεύτηκε να συμμετάσχει, εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που συνδέονται με το δεύτερο πρόγραμμα, αλλά ήδη από το 2015 δεσμεύτηκε ότι θα συμμετάσχει…γι αυτό μπορώ να υποθέσω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί λύση». Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά από την άλλη απορρίπτει το αίτημά του για κούρεμα χρέους ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές συμφωνίες απαγορεύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ελάφρυνση του χρέους έχουμε ήδη κάνει, οι σχετικές συμφωνίες έγιναν ήδη το 2015 και το 2016. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υλοποιήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις για να επιτύχει η χώρα περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη και να χρηματοδοτήσει τις οικονομικές της προσδοκίες», απάντησε. Και επέμεινε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος: «Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια. Το χρέος δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά οι μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική κι αυτό είναι και το νόημα των προγραμμάτων διάσωσης».

Ο δημοσιογράφος Τόμας Μπάουμαν του ARD δεν χαρίστηκε στον Σόιμπλε. Τον στρίμωξε. Στην επισήμανσή του ότι απείλησε την Ελλάδα με Grexit, προβάλλοντας μάλιστα για του λόγου το αληθές σχετικές δηλώσεις από πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Σόιμπλε σε τοκ σόου του ARD, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών το αρνήθηκε. «Ουδέποτε απείλησα με Grexit… μόνο όταν η Αθήνα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που υποθέτω ότι δεν θα γίνει, θα υπάρχει πρόβλημα».

Και ο Σόιμπλε κατέληξε: «Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, οι εξελίξεις του περασμένου χρόνου είναι καλύτερες από τις προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ».

Την ίδια ημέρα, Δευτέρα, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σχολίασε ότι δεν αναμένεται καμία τελικά συμφωνία από το Eurgroup. «Δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φτάσουν σε συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γιούργκ Βάισγκερμπερ. «Πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου και μ’ αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», τόνισε, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έχει καλά λόγια να πει για το ελληνικό πρόγραμμα. Σε συνέντευξή του στην Bild της Δευτέρας αναφέρει ότι ενδέχεται η χώρα να χρειαστεί πολύ λιγότερα χρήματα από τον ESM από όσα είχε αρχικά υπολογιστεί. «Βρισκόμαστε στο μισό από το διάστημα των τριών χρόνων του προγράμματος και έχουν καταβληθεί στην Αθήνα κάτι λιγότερο από 32 δις ευρώ», είπε ο Ρέγκλινγκ. «Aρα, μέχρι τον Αύγουστο το 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα, ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα από το συνολικό ποσό των 86 δις ευρώ που συμφωνήθηκε από τους δανειστές». Ως λόγους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε αφενός, το ότι χρειάζονται λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφετέρου, ότι εξελίσσεται ομαλά η υλοποίηση του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση δε που το ΔΝΤ συμμετέχει και με δικούς του πόρους στον ελληνικό δανεισμό, η συμμετοχή του ESM θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, όπως επεσήμανε.

Σουλτς: «Να σταματήσει η φλυαρία για το Grexit»

Από την άλλη πλευρά, ο Μάρτιν Σουλτς, ηγέτης του SPD συνέχισε να επικρίνει τη «φλυαρία», όπως είπε, περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Οποιος στρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία την μια κατά της άλλης διαπράττει αμάρτημα ως προς το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι συνετό να έρχεται προς συζήτηση συνεχώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων οι οποίοι διχάζουν την Ευρώπη. Γι’ αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είναι επικίνδυνη», είπε ο Σουλτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

«Σε αυτούς τους καιρούς της παγκόσμιας ανησυχίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Μια λειτουργούσα Ευρώπη στην οποία οι μικροί και οι μεγάλοι συζητούν ως ίσος προς ίσον είναι επίσης η καλύτερη προστασία για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...