306
Το κλαμπ «Ρέινα» στον Βόσπορο | REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Στα χέρια των τουρκικών αρχών ο εγκέφαλος του μακελειού στο «Ρέινα»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 14:27
Το κλαμπ «Ρέινα» στον Βόσπορο
|REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Στα χέρια των τουρκικών αρχών ο εγκέφαλος του μακελειού στο «Ρέινα»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 14:27

Εναν τουρκικής καταγωγής Γάλλο έχουν συλλάβει οι αρχές στην Τουρκία με την κατηγορία ότι είναι ο εγκέφαλος -ή ένας από τους εγκεφάλους- της επίθεσης στο κλαμπ «Ρέινα» την Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη κατά την οποία σκοτώθηκαν 39 άτομα.

Η Hurriyet αναφέρει ότι η σύλληψη έγινε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Τα αρχικά του ονόματος του άνδρα είναι A.S., αλλά δεν είναι για την ώρα γνωστό κάποιο άλλο στοιχείο της ταυτότητας. Φαίνεται πάντως ότι από το 2009 ζούσε στη Γαλλία.

Από την εισαγγελία αναφέρουν ότι εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα από τις αρχές στην επαρχία του Μπουρντούρ στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στα ίχνη του δράστη οι αρχές είχαν φτάσει γύρω στις 10 ημέρες μετά την επίθεση.

The alleged attacker of Reina nightclub, who is identified as Abdulgadir Masharipov, is seen after he was caught by Turkish police in Istanbul, Turkey, late January 16, 2017, in this photo provided by Dogan News Agency. Dogan News Agency (DHA)/via REUTERS
Φωτογραφία από την σύλληψη του Μασαρίποφ (Dogan News Agency via REUTERS)

Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η ISIS. Ο δράστης, o 34χρονος Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ από το Ουζμπεκιστάν, συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη μετά από ανθρωποκυνηγητό που απασχόλησε εκατοντάδες αστυνομικούς.

Οπως αποδείχτηκε, ο A.S. είχε μαζί του το συμβόλαιο ενοικίασης της κατοικίας όπου έμενε ο Μασαρίποφ πριν συλληφθεί.

Η επίθεση στο κλαμπ «Ρέινα» στις όχθες του Βοσπόρου, σε χώρο με πολλούς ξένους τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους, συγκλόνισε την Τουρκία και τον κόσμο, γιατί πέρα των άλλων, μετέφερε το μήνυμα  ότι ούτε οι χώροι διασκέδασης (σε δυτικά πρότυπα) είναι ασφαλείς. Κατά την επίθεση, 27 από τα 39 θύματα ήταν ξένοι πολίτες, κυρίως από τον Λίβανο, το Ιράκ, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία.

Ο δράστης είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της «προσπάθειας καταστροφής της συνταγματικής τάξης», «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» και «πολλαπλή δολοφονία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...