488
Γιώργος Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή τους το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή | Nick Paleologos / SOOC

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιώργος Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2017, 18:02
Γιώργος Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή τους το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή
|Nick Paleologos / SOOC

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιώργος Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2017, 18:02

Ούτε 60 λεπτά της ώρας. Δεν χρειάστηκαν ούτε μια ώρα η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμφωνήσουν την ένταξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης.

Το ΚΙΔΗΣΟ θα διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική αυτονομία του, όπως ακριβώς και η ΔΗΜΑΡ.

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κοινή συνάντηση των τεσσάρων επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στο σχήμα (Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Τούντας και Γιώργος Παπανδρέου), προκειμένου να εξετάσουν πώς θα προχωρήσει η συνεργασία, αλλά και πώς θα συμμετάσχουν τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τα οποία θα χρειαστεί να διευρυνθούν.

Η συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το βράδυ της Τετάρτης αλλά δεν μπορεί παρά να προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή. Ο κ. Βενιζέλος είχε χρεώσει προσωπικά στον κ. Παπανδρέου την ιστορική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει αν επέστρεφε ο προκάτοχός του στο ΠΑΣΟΚ. Τεχνικά βέβαια, ο κ. Παπανδρέου δεν «επιστρέφει» στο ΠΑΣΟΚ, αλλά εντάσσεται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και άλλωστε η κυρία Γεννηματά προτού ανακοινώσει το ραντεβού με τον πρώην Πρωθυπουργό είχε ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης στη Βουλή η κυρία Γεννηματά και ο κ. Παπανδρέου προχώρησαν σε κοινή δήλωση:

«Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

» Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

» Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.

» Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

» Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.

» Το Κίνημα θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

» Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News