354
Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών |

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2017, 20:37
Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών
|

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2017, 20:37

Με το Γάλλο ομόλογό τους Μισέλ Σαπέν συναντήθηκαν στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΟΙΚ, «οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης».

Όπως αναφέρει το υπουργείο, «υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα». «Μείνετε προσηλωμένοι στη συμφωνία και τους κανόνες» διαμηνύει στο μεταξύ προς την Αθήνα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Eurogroup ενόψει της επανεκκίνησης των «κατεψυγμένων» διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στον ευρωπαίο αξιωματούχο απάντησε έλληνας αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, σενάριο που προβλέπει την ένταξη στη διαδικασία του «κόφτη» των μέτρων της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί ο επιθυμητός συμβιβασμός με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν προβλέπει ούτε την ποσοτικοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων, ούτε την εκ των προτέρων νομοθέτησή τους, όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ» λέει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών

«H Ευρωζώνη θα συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, με ή χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» τόνισε την Τετάρτη ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ στο Reuters. Ο Βαν Όβερτβελντ τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ – το οποίο έχει διαμηνύσει ότι θα μετάσχει μόνο με ουσιαστική απομείωση του χρέους – θα ήταν προτιμότερη, αλλά αποσαφήνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν ακόμη και χωρίς αυτό.

«Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε ούτως ή άλλως. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε όπως και να έχει», δήλωσε. «Εάν το ΔΝΤ όντως επιμείνει σε άλλα θέματα από αυτά που θεωρούμε σημαντικά στο Eurogroup, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι από κάθε άποψη πολύ επιθυμητή και είναι ιδιαίτερα αποδοτικό να την έχουμε» διευκρίνισε ο Βαν Όβερτβελντ. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως θα βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...