351
| ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μισθωτοί χωρίς έσοδα από μπλοκάκι «δεν θα πληρώνουν τίποτα»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2017, 13:15

Μισθωτοί χωρίς έσοδα από μπλοκάκι «δεν θα πληρώνουν τίποτα»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2017, 13:15

Διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια και τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, επιχείρησε να δώσει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Η παρέμβαση έρχεται μάλιστα μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, η οποία επίσης προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση.

Οπως δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος την Τετάρτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία χωρίς να έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει τίποτα. Πρόσθεσε δε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ». Υποστήριξε, παράλληλα ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Σε ό,τι αφορά τα μπλοκάκια, διευκρίνισε ότι για τους κατόχους δελτίου παροχής υπηρεσιών που έχουν δυο εργοδότες η εισφορά θα επιμερίζεται ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη (13,3% από τους εργοδότες και 6,67% από τους εργαζόμενους).

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός είπε ότι θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις 15 Ιανουαρίου μετά τη μεταφορά όλων των αρχείων. Προανήγγειλε δε ότι, μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος, οι συντάξεις θα βγαίνουν σε ελάχιστες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο γύρω από τις εισφορές, τα μπλοκάκια και τον νέο υπερφορέα ήταν θολό, ενώ έχει ήδη αρχίσει και τυπικά η λειτουργία του από την 1 Ιανουαρίου.

Η «Καθημερινή» σημειώνει ότι ο νέος φορέας ξεκινά με αρκετές εκκρεμότητες και ελλείμματα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδοθούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι για κάποια ζητήματα όπως οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι και δύο εργοδότες, ωστόσο άλλα, όπως το οργανόγραμμα, θα καθυστερήσουν κάπως.

Και πάλι, σημειώνει το δημοσίευμα ότι υπάρχουν λεπτά σημεία που μπορεί να μην διασαφηνιστούν από την εγκύκλιο, όπως το πώς θα πείσει ο εργαζόμενος για τον επιμερισμό των εισφορών, πώς θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες αλλά και πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας ή μια «διαρκής σχέση παροχής υπηρεσιών», όπως λέει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα πάντως με όσα είπε στη συνέντευξη η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, θα θεσπιστεί μία ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας προσλήψεων με μπλοκάκι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...