550
Γιάννης Βαρουφάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του στον «Παρνασσό» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Βαρουφάκης: «Ο Σόιμπλε έριξε τον Σαμαρά γιατί δεν του έκανε πλέον»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 08:53
Γιάννης Βαρουφάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του στον «Παρνασσό»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Βαρουφάκης: «Ο Σόιμπλε έριξε τον Σαμαρά γιατί δεν του έκανε πλέον»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 08:53

Ηταν σαν μια αντήχηση των πρώτων μηνών του 2015, της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης, των ουρλιαχτών του «Οχι», της τραγωδίας των capital controls. Μόνο ο συντηρητικός χώρος του «Παρνασσού» στην πλ. Καρύτση, στην καρδιά της Αθήνας, έμοιαζε παράταιρος, αν και στον χυλό αυτής της νέας εποχής τίποτα δεν πρέπει πια να εκπλήσσει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το νέο του βιβλίο, «Η Αρπαγή της Ευρώπης». Δίπλα του είχε τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη που βγάζει τώρα το «Documentο». Παραδίπλα στεκόταν ο Θάνος Μικρούτσικος. Απέναντί του ο Γιάνης είχε να βλέπει στο κοινό την πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Σαν να ταξίδεψες στον χωροχρόνο και να προσγειώθηκες στον χειμώνα του 2015, προτού ο ΣΥΡΙΖΑ κλείσει τις τράπεζες και υπογράψει τρίτο μνημόνιο (με οψιόν για ένα τέταρτο).

188188
Νάντια Βαλαβάνη σε πρώτο πλάνο, Βασίλης Βασιλικός σε δεύτερο (INTIMENEWS)

Ανάλογου ύφους και τα όσα ειπώθηκαν. Ο συγγραφέας αποκάλεσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Μέτερνιχ». Κατηγόρησε δε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών: «Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Είδε (ο Σόιμπλε) την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους ευρωπαίους ηγέτες», είπε στο ακροατήριό του ο κ. Βαρουφάκης για να συμπληρώσει:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν είχα καμία όρεξη να γίνω υπουργός Οικονομικών, αλλά είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή. Να έχει ελπίδες ο λαός. Αυτό ήθελα», σημείωσε σε άλλο μέρος της ομιλίας του.

188185
Ο συγγραφέας με τον Κώστα Βαξεβάνη (INTIMENEWS)

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ο κ. Βαρουφάκης με τον ισχυρισμό του ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2014 είχε «είχε ριφθεί ο κύβος» για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά με απόφαση του Βερολίνου. «Ο Σόιμπλε έριξε τον Σαμαρά γιατί δεν του έκανε πλέον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος προσέθεσε πως «το τρίτο μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013-2014»· ήταν μια σαφής αιχμή από μέρους του για την επιλογή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να υποχωρήσει τελικά στις απαιτήσεις της τρόικας και να υπογράψει το 3ο μνημόνιο. Από τη στιγμή που στο Βερολίνο δεν έκανε πια ο Σαμαράς, σημαίνει, κατά την ανάλυση του κ. Βαρουφάκη, ότι «έκανε» ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον οποίο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και εκείνος ένα προβεβλημένο στέλεχος, άρα και εκλεκτός του Σόιμπλε, αλλά αυτό δεν φαίνεται να το δέχεται ο κ. Βαορυφάκης.

Εσπευσε άλλωστε να πάρει αποστάσεις από το περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης –άλλος ένας που το κάνει μετά τον Γιάννη Μηλιό που τα είπε και διορίστηκε πρόεδρος στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Γιάνης θύμισε με νόημα πως είχε τονίσει «ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε». 

188182 (1)
O Θάνος Μικρούτσικος (αριστερά) με τον συγγραφέα (INTIMENEWS)

Κατά τα άλλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα έπρεπε να επιμείνει στο «όχι» μετά από το δημοψήφισμα. «Το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο. Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες. Δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας. Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού», πρόσθεσε. Το «αν» θα μέναμε ζωντανοί ήταν βέβαια το μέγα εθνικό ερώτημα τότε…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...