344
| REUTERS/Hannibal Hanschke

Γερμανικά ΜΜΕ: Η «γενναιοδωρία» Τσίπρα σπάει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 11:27

Γερμανικά ΜΜΕ: Η «γενναιοδωρία» Τσίπρα σπάει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 11:27

«Αιφνιδιαστικό» και «κρίσιμο» χαρακτήρισαν οι γερμανικές εφημερίδες το διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκων των νησιών με πολυάριθμους πρόσφυγες. Ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με αγώνα δρόμου για τη δεύτερη αξιολόγηση και έντονες αντιπαραθέσεις στα εσωτερικά μέτωπα, αρκετοί αρθρογράφοι εκφράζουν την έκπληξή τους για την κίνηση του κ. Τσίπρα.

H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολίασε πως, παρά το υψηλό κρατικό χρέος, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, χρήματα που προέρχονται από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά με τους περισσότερους πρόσφυγες, μέτρο που, όπως εκτιμάται, ισοδυναμεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ολα αυτά την εποχή που δανειστές και ΔΝΤ ερίζουν για την ελάφρυνση του χρέους, κίνηση που ο κ. Τσίπρας θεωρεί αναγκαία για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Οι παροχές του είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν έντονη ευρωπαϊκή κριτική, σχολιάζει η εφημερίδα, ενώ εσωτερικά η κατάσταση χειροτερεύει με τους πολίτες να είναι όλο και πιο δυσαρεστημένοι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι «αν γίνονταν εκλογές, θα τις κέρδιζε η ΝΔ».

Η εφημερίδα Bild διαπιστώνει παραβίαση των συμφωνιών που αφορούν τα προγράμματα διάσωσης. Οπως σχολιάζει σε δημοσίευμά της, ο Πρωθυπουργός «αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλει προσλήψεις στα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για τους συνταξιούχους και πάγωμα ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου – όλα αυτά συνιστούν καθαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της περασμένης Δευτέρας, ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Στη δημοσκοπική κατάρρευση αποδίδει το γερμανικό περιοδικό Focus τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα καθώς, όπως επισημαίνει σε σημερινό του άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας κατά 8-15 μονάδες. Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καθυστέρηση σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα και πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους δηλώνουν αιφνιδιασμένες από τις εξαγγελίες Τσίπρα και «άγνοια» για το πακέτο παροχών, ενώ τονίζουν πως η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ελληνας πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...