816
| Nick Paleologos / SOOC

Παροχές Τσίπρα προς συνταξιούχους – αντιδράσεις από τα κόμματα

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 21:36

Παροχές Τσίπρα προς συνταξιούχους – αντιδράσεις από τα κόμματα

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 21:36

Παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Εν μέσω συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, και με το πολιτικό κλίμα ήδη οξυμένο, αυτή η ξαφνική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, μέσω μάλιστα τηλεοπτικού διαγγέλματος, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ΝΔ που έκανε λόγο για «απερχόμενο και πανικόβλητο Πρωθυπουργό».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων υπέρ των ασθενέστερων, δηλαδή των χαμηλοσυνταξιούχων.  Συγκεκριμένα,  κονδύλι 617 εκατ. θα διανεμηθεί σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η διανομή δεν θα είναι ισόποση προς όλους καθώς όσο χαμηλότερη είναι η σύνταξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η παροχή. Κανένας, πάντως, δεν θα λάβει λιγότερα από 300 ευρώ. «Για χιλιάδες συνταξιούχους υλοποιούμε τη δέσμευση μας για 13η σύνταξη» είπε.

Συγκεκριμένα, η παροχή θα διατεθεί ως εξής:

Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω των προσφυγικών ροών, αναστέλλεται η αύξηση και εξομοίωση του ΦΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση του Eurogroup για το χρέος είναι σημαντική και ενισχύει την προσπάθεια της χώρας για έξοδο στις αγορές και επιστροφή στην ανάκαμψη. «Βρισκόμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθωνίου» είπε, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη της εξόδου από την κρίση θα κατευθυνθούν πρώτα σε εκείνους που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο εισόδημα και στο βιοτικό τους επίπεδο. Εσπευσε επίσης να προσθέσει ότι «τη συμφωνία με τους εταίρους θα την τηρήσουμε στο ακέραιο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει: «Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».

Ο διευθυντής του γραφείου Tύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης σχολίασε με μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter: «3 λέξεις μόνο: Τσοβόλα δώστα όλα!».

«Εμείς δεν θα πράξουμε ό,τι ο κ. Τσίπρας, που λοιδορούσε το κοινωνικό μέρισμα που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δόθηκε το 2014», σημείωσε το ΠΑΣΟΚ. «Εμείς σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη αυτών που χρειάζονται τα κατά μέσο όρο 380 ευρώ έστω και για μια φορά. Υπενθυμίζουμε όμως ότι: Οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ), πλήρωσαν σε πρόσθετα μέτρα 7,2 δισ. ευρώ λόγω του μνημονίου Τσίπρα τη διετία 2015/2016. Οτι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ (οι μισοί το 2016 και οι άλλοι το 2017). Οτι το 2017 οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι) θα πληρώσουν 2,4 δισ. περισσότερα σε φόρους και οι συνταξιούχοι θα χάσουν ακόμη 750 εκ ευρώ περίπου. Οτι με τους χειρισμούς του κ Τσίπρα έρχονται μέτρα 4,5 δις ευρώ ακόμη. Αρα οι ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ εφαρμόζουν απόλυτα τη λαϊκή ρήση: Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι. Μόνο που το άγριο κάψιμο του Λαού μας δεν θα ξεχαστεί με τις προεκλογικού και φιλανθρωπικού τύπου παροχές. Ας είναι βέβαιοι για αυτό. Οσο για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά θυμίζουμε ότι την πρότεινε πριν από έναν μήνα στη Χίο η Φώφη Γεννηματά και το επανέφεραν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 29/11/2016. Εστω και την τελευταία στιγμή μας άκουσαν».

«Μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικά διαγγέλματα που διανέμουν ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα», σχολίασε το ΚΚΕ.

Το Ποτάμι σημείωσε μέσω ανακοίνωσής του: «Λίγο πριν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει ένα νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνταξιούχους. Θα είχε αξία αν τα λεφτά αυτά προερχόντουσαν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Ετσι, θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα. Οσο για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είναι κάτι που επιβαλλόταν να γίνει όπως επιμόνως ζητούσε όλη αυτή την περίοδο το Ποτάμι».

Ως «κύκνειο άσμα» του Αλέξη Τσίπρα θεωρεί η Ενωση Κεντρώων το διάγγελμα του Πρωθυπουργού με την εξαγγελία παροχών σε χαμηλοσυνταξιούχους: «Ο κ. Τσίπρας, αφού επί διετία, όπως άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς, ξεζούμισε τον απλό κόσμο, εμφανίστηκε τώρα να μοιράζει το περίσσευμα της λιτότητας» τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος Λεβέντη. Οπως υπογραμμίζεται «πρόκειται προφανώς για το κύκνειο άσμα του καταρρέοντος που προσπαθεί να σώσει την υστεροφημία του» και η Ενωση Κεντρώων, καταλήγει: «Για εμάς, μπροστά είναι οικουμενική ή εκλογές. Ουδέν έτερον».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τέλος η αφίσα που δημοσιοποίησε η ΟΝΝΕΔ με τον κ. Τσίπρα ως Αγιο Βασίλη…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...