444
Ο τούρκος πρόεδρος πριν από συνέντευξη στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο | REUTERS/Brendan McDermid

Νέα πρόκληση Ερντογάν για τη σημαία της Κύπρου!

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 19:37
Ο τούρκος πρόεδρος πριν από συνέντευξη στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο
|REUTERS/Brendan McDermid

Νέα πρόκληση Ερντογάν για τη σημαία της Κύπρου!

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 19:37

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει σχεδόν καθημερινά αφορμές για να επιτίθεται στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά επιτέθηκε στην Κύπρο και η αφορμή ήταν η σημαία της. Μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, την Τρίτη, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Κύπρο ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ” (σ.σ. έτσι αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος). Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία, αυτό θα το δείτε. Είναι ασέβεια. Ετσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Στην ίδια ομιλία, όπου βρισκόταν και ο τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιτζί, ο κ. Ερντογάν σχολίασε με σκωπτικό ύφος τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το Κυπριακό. «Συνέχεια υπάρχει ροκάνισμα του χρόνου. Αυτή είναι η τακτική. Τί γίνεται; Ξέρετε; Μας λένε “εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα”. Αυτός είναι ο στόχος. Για σταθείτε. Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τί θα δώσεις;».

Προσέθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση. «Δεν πρέπει να σέρνεται αυτή η υπόθεση πια. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει», τόνισε

«Αυτοί κάνουν όπως το πεινασμένο κοτόπουλο που νομίζει ότι βρίσκεται στην αποθήκη με το σιτάρι», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Αμεσα απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς».

«Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε άμεσες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση καθώς και την παρέμβαση ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας ολόκληρης της περιοχής», προειδοποίησε. «Ο Ερντογάν κλιμακώνει συνεχώς την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά του, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τώρα δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο τους».

Δηλώσεις έσπευσε να κάνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι ο κ. Ερντογάν «βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο μεταπραξικοπηματικό “παραλήρημα μεγαλείου”». Κάλεσε την κυβέρνηση να καθορίσει με μεγάλη προσοχή τη στάση της και να επιτείνει τη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ.

«Η στάση της Αγκυρας προβληματίζει και ως προς τα πάσης φύσης ενδεχόμενα πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως η ΕΕ αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...