469
Ο Νίκος Φίλης και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή τους στο υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Σεπτέμβριο | Menelaos Myrillas/ SOOC

Το παρασκήνιο για το υπ. Παιδείας – Το «όχι» του Φίλη, το βέτο του Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2016, 19:45
Ο Νίκος Φίλης και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή τους στο υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Σεπτέμβριο
|Menelaos Myrillas/ SOOC

Το παρασκήνιο για το υπ. Παιδείας – Το «όχι» του Φίλη, το βέτο του Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2016, 19:45

Εντονο παρασκήνιο προηγήθηκε της αντικατάστασης του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, με τον τέως υπουργό να απορρίπτει προτάσεις που του έγιναν από τον Πρωθυπουργό.

Οπως επισημαίνει ο «Ελεύθερος Τύπος» σε ρεπορτάζ που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, η συζήτηση με τον κ. Φίλη για το ενδεχόμενο μετακίνησής του κράτησε αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βέτο στο πρόσωπο του κ. Φίλη είχε θέσει ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα από την Ινδονησία όπου βρισκόταν. Επιπλέον αναφέρεται  ότι θα παρέδιδε το υπουργείο Τουρισμού (στο οποίο παρέμεινε αναβαθμιζόμενη η Ελενα Κουντουρά) αντί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις τόσο από το κόμμα όσο και από τις ενώσεις των αστυνομικών αποφάσισε να διατηρήσει στη θέση του τον Νίκο Τόσκα.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, χρειάστηκε να γίνει τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα προς τον υπουργό, που βρισκόταν στην Κρήτη, για να του ζητήσει να αποχωρήσει από το υπουργείο.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να πρότεινε τρία υπουργεία (Πολιτισμού, Εσωτερικών και Εργασίας), ωστόσο ο κ. Φίλης απάντησε αρνητικά σε όλες τις προτάσεις ενώ τόνιζε ότι είτε θα παραμείνει στο υπουργείο του είτε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Πρέπει να παραμείνεις στην κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ να σε κρατήσω στο υπουργείο Παιδείας. Πρέπει να κλείσουμε το μέτωπο με την Εκκλησία σε αυτήν την φάση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απάντηση του υπουργού ήταν: «Με εμφανίζεις ως αποτυχημένο υπουργό με αυτή σου την κίνηση και δείχνεις ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στα αιτήματα της Εκκλησίας. Λυπάμαι δεν μπορώ παρά να παραμείνω βουλευτής αν δεν είμαι στο υπουργείο Παιδείας».

Νέος υπουργός Παιδείας ορίστηκε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Εν τω μεταξύ, με τη ανακοίνωση του ονόματος του νέου υπουργού,  η τέως αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει καθώς δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει με την νέα πολιτική ηγεσία, κάτι που έκανε γνωστό στον Πρωθυπουργό. Αργά την Παρασκευή, μιλώντας στην ιστοσελίδα tempo24.gr, είπε: «Εγώ έκανα ότι μπορούσα για να προωθήσω τα θέματα της παιδείας. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που με τίμησε εντάσσοντας με δυο φορές στο Κυβερνητικό σχήμα. Εγώ θα βοηθήσω είτε ως απλός Βουλευτής, είτε μέσω της θέσης μου στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιδράσεις και για την Εφη Αχτσιόγλου

Μια άλλη ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια  έφερε η υπουργοποίηση της Εφης Αχτσιόγλου στο Εργασίας, πράγμα που φαίνεται να προκάλεσε την αντίδραση της Θεανώς Φωτίου, την οποία διαρροές έφεραν να καταλαμβάνει αυτή την θέση της υπουργού Εργασίας.

Κατά τον «Ελεύθερο Τύπο» κομματικά στελέχη αργά την Παρασκευή, μετά τις  ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό σχήμα, «ασκούσαν έντονη κριτική στον ανασχηματισμό κυρίως για την τοποθέτηση της επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας κάνοντας λόγο για απουσία σεβασμού προς την Θεανώ Φωτίου και την Ράνια Αντωνοπούλου ενώ παράλληλα καυτηρίασαν το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν άπειροι βουλευτές σε θέσεις κλειδιά όπως η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Σωκράτης Φάμελος στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...