292
Ο Αλέξης Τσίπρας | Alexandros Michailidis / SOOC

Ανασχηματισμό κατευνασμού των δανειστών βλέπουν ξένα μέσα

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2016, 11:36
Ο Αλέξης Τσίπρας
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ανασχηματισμό κατευνασμού των δανειστών βλέπουν ξένα μέσα

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2016, 11:36

Στη σύνδεση του ανασχηματισμού με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις εκκρεμείς διαδικασίες για την αξιολόγηση εστιάζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης στα ρεπορτάζ για τον ανασχηματισμό, ενώ σχολιάζουν τις αλλαγές σε πρόσωπα και υπουργεία.

Σε εκτενές ρεπορτάζ το Reuters επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να διατηρήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας το μήνυμα ότι θα κρατήσει την ίδια πορεία στα δημοσιονομικά.

Ερμηνεύει δε την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη από τον Γιώργο Σταθάκη σαν κίνηση κατευνασμού των δανειστών που «κατηγορούν την Ελλάδα για αργοπορία στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανταπόκριση των New York Times, όπου υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέπεμψε υπουργούς «που είχαν αντιταχθεί στις αλλαγές στην οικονομία και τα μέτρα λιτότητας που είχαν ζητήσει οι δανειστές».

Το βασικό οικονομικό επιτελείο έμεινε ίδιο, γράφει η αμερικανική εφημερίδα ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνηση υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις και ότι ο ανασχηματισμός ήταν μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός την  πτώση στη δημοτικότητα.

Αντικατάσταση «σκληρών αριστερών (hard-left) υπουργών με μετριοπαθείς (moderate)» βλέπουν στον ανασχηματισμό οι Financial Times με την κυβέρνηση να στοχεύει σε καλύτερες σχέσεις με τους δανειστές. Παράλληλα σημειώνουν το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.

Στους «σκληρούς» που απομακρύνθηκαν περιλαμβάνει τους κυρίους Φίλη, Μπαλτά και Δρίτσα, ενώ σημειώνει την αλλαγή υπουργείου για τον κ. Σκουρλέτη.

Το ρεπορτάζ χαρακτηρίζει αναπάντεχο τον διορισμό του Δημήτρη Παπαδημητρίου, όπως και αυτόν της Εφης Αχτσιόγλου.

Στις μεταρρυθμίσεις, τις σχέσεις με τους δανειστές και την πτώση της δημοτικότητας του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αναφέρεται και η Wall Street Journal. Αρκετός λόγος γίνεται στο ρεπορτάζ για τον Νίκο Παππά που μετακινείται στο νεοσχηματισμένο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. «Με τον ανασχηματισμό», γράφει η εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας «έδειξε στους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι κρατά τον κ. Παππά με την φιλοδοξία να αναστατώσει το οικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...