407
Οι επιλογές του Πρωθυπουργού εκπλήσσουν, αλλά συνάμα περιορίζονται | intimenews

Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, μπερδευόμαστε με το παλιότερο…

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 29 Οκτωβρίου 2016, 22:48
Οι επιλογές του Πρωθυπουργού εκπλήσσουν, αλλά συνάμα περιορίζονται
|intimenews

Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, μπερδευόμαστε με το παλιότερο…

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 29 Οκτωβρίου 2016, 22:48

Κάπου μεταξύ αναζήτησης ισορροπιών εν όψει ανασχηματισμού και νέων τεχνασμάτων  έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συμβολή του Νίκου Βούτση, κατέληξε σε μία απόφαση που… επιβεβαιώνει το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Προτείνοντας τον Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ δείχνει ότι πράγματι «ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Πλην όμως, καταφεύγουν στο παλαιότερο… Η προσπάθεια επίτευξης μίας δήθεν συναίνεσης φαίνεται ότι καταβάλλεται σε συνθήκες πολιτικής αμνησίας. Ή καταφανούς περιφρόνησης της μνήμης των υπολοίπων.

Πέραν των ιστορικών αποφθεγμάτων του κ. Πολύδωρα, ή της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει τα προνόμια του Προέδρου της Βουλής με θητεία μόλις μίας ημέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ λησμονεί δηλώσεις σαν και αυτήν , με την οποία ο κ. Πολύδωρας εξάγνιζε πολιτικά την Χρυσή Αυγή. Και δεν διστάζει να επιβεβαιώσει και τους πιο δύσπιστους για τις σχέσεις της «Αριστεράς» με το σύστημα Καραμανλή.

Επειτα από αυτά, μάλλον θα πρέπει να εξεταστούν υπό διαφορετικό πρίσμα οι  απόπειρες του κ. Τσίπρα να κάνει πολιτικά ανοίγματα και να ανανεώσει το πρόσωπο της κυβέρνησης και του κόμματός του.  Αυτές περιλαμβάνουν πέραν του κ. Πολύδωρα, τον Φώτη Κουβέλη, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Στέφανο Τζουμάκα και διάφορα άλλα πρόσωπα με γνωστή πορεία.

Εν αναμονή της εξέλιξης στην διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Δευτέρα (και με την ΝΔ να έχει ήδη απορρίψει την «λύση» Πολύδωρα για το ΕΣΡ), η επόμενη έκπληξη της ομάδας Τσίπρα θα πρέπει να αναμένεται στην σύνθεση της κυβέρνησης και στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Τι περιθώρια έχει ο Πρωθυπουργός για μαγικές κινήσεις σαν και αυτήν του Σαββάτου; Η ουσία της διακυβέρνησης δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξει. Αλλαγές σε κομβικά υπουργεία όπως το Οικονομικών, το Μεταφορών ή το Υγείας δεν θεωρούνται πιθανές και πάντως δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποφασίζει πλέον μόνος.

Οι εσωκομματικοί συσχετισμοί τον έχουν καταστήσει όμηρο μίας νέας ισορροπίας και οι διαθέσεις της δήθεν αριστερής πτέρυγας των 53+ τον δεσμεύουν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, και ενώ οι πιέσεις από την τρόικα φαίνεται πως εντείνονται και το θέμα του χρέους μπαίνει στο «ψυγείο», το ερώτημα είναι τι θα επιδιώξει ο Τσίπρας με τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει. Μία φυγή προς τα εμπρός φαίνεται πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί, καθώς η πολιτική ζημιά της κυβέρνησης από την βαθύτερη βουτιά στο μνημόνιο προκαλεί πανικό.Ενας ανασχηματισμός εκλογικού σχεδιασμού θεωρείται υπό αυτές τις συνθήκες η μοναδική δυνατότητα και επιδίωξη του κ. Τσίπρα. Και πιθανώς μόνο ένας τέτοιος ανασχηματισμός μπορεί να προσφέρει χαριτωμένες εκπλήξεις σαν και αυτήν που επιφύλασσε η ανακοίνωση του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...