1491
| Nikos Libertas / SOOC

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους για το ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2016, 10:50

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους για το ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2016, 10:50

Το ενδεχόμενο παραίτησής του άφησε «ανοιχτό» ο Βύρων Πολύδωρας, εν όψει της αυριανής Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υποψήφιος για την προεδρία του Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι γαντζωμένος από καμία θέση, ενώ σημείωσε ότι δεν θέλει να «φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό». «Έχω την εντιμότητα να παραιτηθώ αύριο ή ακόμη και σήμερα» έσπευσε να συμπληρώσει.

«Στενοχωρήθηκα πολύ με τη στάση της ΝΔ. Τι θέλουν να εξορίσουν; Να με σκοτώσουν δια φυσικού θανάτου; Ένιωσαν σαν να έπεσε πάνω μου σεισμός χειρότερος κι από αυτόν της Ιταλίας» είπε στην στάση της ΝΔ. «Η ηγετική ομάδα της ΝΔ με συκοφαντεί»

«Μετά τη σημερινή παρουσία του κ. Πολύδωρα στην ΕΡΤ, όλοι κατάλαβαν γιατί τον πρότεινε ο κ. Τσίπρας και ποια ακριβώς είναι τα προσόντα του» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενη στις δηλώσεις του προτεινόμενου για την προεδρία του ΕΣΡ στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Μακάριος Λαζαρίδης, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση της ΕΡΤ, σημείωσε ότι «ο τρόπος που έγινε η συνέντευξη Πολύδωρα αποτελεί ντροπή». «Οι ευθύνες Ταγματάρχη, Ταλαμάγκα, είναι μεγάλες» έσπευσε να συμπληρώσει, σε σχόλιό του στο Twitter.

Αργότερα, σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ διασαφήνισε ότι «δεν πρόκειται να απολογηθούμε για τους καλεσμένους στις εκπομπές μας και τις ερωτήσεις που τους θέτουμε».

«Οποιος θέλει να του υποβάλουμε λίστες με καλεσμένους ή ερωτήσεις, ας το δηλώσει ευθέως…» επεσήμανε. «Είναι ή δεν είναι δημοσιογραφικό θέμα ο κ. Πολύδωρας, πολλώ δε μάλλον όταν στη συνέντευξη αυτή ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί; Σε ποιον αρνήθηκε ποτέ η ΕΡΤ δημόσιο βήμα για να εκθέσει τις απόψεις του;».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους λίγο πριν τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοπεύει να προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη. Ωστόσο οι προτάσεις έχουν ήδη απορριφθεί από την αντιπολίτευση που ζητεί αλλαγή του νόμου Παππά, ενώ ενστάσεις εγείρονται και για την επιλογή Πολύδωρα.

Την αναγκαιότητα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και τονίζει ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παππάς αναφέρει:
«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο νόμος 4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα το πρωί θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ.

Και ο Ροδόλφος Μορώνης για αντιπρόεδρος
Την ελπίδα η επικείμενη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να οδηγήσει σε νέο ΕΣΡ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με δήλωσή του. Ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη και πως την πρότασή του αυτή γνωστοποίησε σήμερα στα κόμματα προκειμένου να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί ενόψει της Διάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας..

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για Πολύδωρα, αποστάσεις Καραμανλή
«Πολύ δεξιό» χαρακτήρισε τον Βύρωνα Πολύδωρα ο Δημήτρης Παπαδημούλη, επισημαίνοντας ότι μία επιλογή που δεν αρέσει στο αριστερό ακροατήριο. Αποστάσεις, μέσω κύκλων, πήγε και ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι έχει να μιλήσει τέσσερα χρόνια μαζί του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιλογή Πολύδωρα προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός διότι δεν υπήρχε περίπτωση να στηριχθεί από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ, αφετέρου λόγω του παρελθόντος του πρώην στελέχους της ΝΔ. Ήδη το στέλεχος των «53+», Χρήστος Καραγιαννίδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε λόγο για «ξεφτίλα». «Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως», έγραψε. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, μέλος και αυτή των «53+» πάλι μέσω Facebook.. Η κα Κατριβάνου μιλά για άνοιγμα στη Δεξιά και δηλώνει ότι η επιλογή Πολύδωρα δείχνει ότι «ενσυναίσθηση δεν υπάρχει»

Πώς έφτασε ο Πρωθυπουργός στην επιλογή Πολύδωρα
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Πολύδωρας επισκέφθηκε το Μαξίμου και συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα, αποδεχόμενος την πρόταση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συνομίλησαν για πάρα πολλά θέματα της πολιτικής. Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε διαθέσιμος να συμβάλει με τον τρόπο που μπορεί σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας και το θέμα της αντιμετώπισης της διαπλοκής και της νομιμότητας του τηλεοπτικού τοπίου είναι από αυτά που θεωρεί και ο ίδιος μείζονος σημασίας.

Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Πολύδωρας χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «βραχυκύκλωμα». Απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια και ούτε είδα στο πνεύμα με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είδα τάση για συναίνεση». Ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί τόσο με τους προέδρους των κομμάτων, όσο και με τον Πρόδρο της Δημοκρατίας για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Απορρίπτει την πρόταση η ΝΔ
«Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια» σχολιάζει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, αρνούμενη να συζητήσει επί προσώπων. «Τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» επισημαίνεται. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  δεν  πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί»

«Οχι» και από Δημοκρατική Συμπαράταξη
«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τον «υπουργό της ζαρντινιέρας» και αυτόν που πρότεινε τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου με τη Χρυσή Αυγή» καθιστά σαφές η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και του ΕΣΡ. «Ο προτεινόμενος ως υποψήφιος πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει» αναφέρει ενδεικτικά, και επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πρόταση εξυπηρετεί τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αρνητικός ο Σταύρος Θεοδωράκης
«Οταν ξεκινάς με Καμμένο είναι λογικό να τελειώνεις με Πολύδωρα. Η ελπίδα…το ‘βαλε στα πόδια», δήλωσε μέσω ανάρτησής του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του ΕΣΡ. Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει: «αύριο τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Σήμερα 60 χρόνια πίσω, όπως λέει και ο σοφός Αρκάς».

Το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει έναν «κομματικό παράγοντα»

Τη στάση του ΠΑΣΟΚ διασαφήνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στο προτεινόμενο όνομα, τόνισε ότι «πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δε μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο».

«Χρειάζεται, με διάταξη Νόμου να επιστρέφουν στο ΕΣΡ οι πλήρεις αρμοδιότητες των τηλεοπτικών αδειών. Τίποτα άλλο δε μπορεί να γίνε αποδεκτό», διαμήνυσε.

Χαιρετίζουν την πρόταση οι ΑΝΕΛ
Με ανακοίνωση της εκπροσώπου τους, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, χαιρετίζουν την πρόταση του Πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι ο κ. Πολύδωρας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αυτή τη θέση. «Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει ανάμεσα στην ψυχή του καραμανλισμού, στον Βύρωνα Πολύδωρα ή στους θιασώτες του Παττακού και στους βιβλιοπώλες των ρατσιστικών και αντισημιτικών βιβλίων που έχει επιλέξει σήμερα ως αντιπρόεδρο και στελέχη του», αναφέρει ο κ. Καμμένος, ενώ την ίδια ώρα εκφράζει τη στήριξη του κόμματός του προς την υποψηφιότητα του κ. Πολύδωρα.

«Ντέρμπι» τη Δευτέρα στη Βουλή
Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκινά τις διαδικασίες για τη συγκρότηση ΕΣΡ και όλα δείχνουν ότι το κλίμα θα είναι εκρηκτικό.

Τι ακριβώς θα γίνει τη Δευτέρα; Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συγκληθεί προκειμένου να συζητήσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ καθώς, όπως αποφάσισε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου.

Για ποιο λόγο δεν υπάρχει ΕΣΡ; Το ΕΣΡ είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Τα μέλη του επιλέγονται από τη Βουλή, συνεπώς είναι απαραίτητη και η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη σχετική διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να συναινέσει στην επιλογή μελών, καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Θα συναινέσει τώρα η ΝΔ στη συγκρότηση ΕΣΡ; Προϋπόθεση για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ είναι η κατάργηση του νόμου Παππά, κάτι που θα προβλέπει άλλωστε η δική της πρόταση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναφέρει το σύνολο των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι θα καθορίσει τη στάση του όταν εξετάσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν για την αδειοδότηση των καναλιών.

Τι απαντά η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση απαντά πώς το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση, ορίζονται από την ίδια. Και επιμένει πως ο νόμος Παππά είναι «ζωντανός», με εξαίρεση το σημείο για το ΕΣΡ. Συνεπώς το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να επιμείνει στη στάση της: τέσσερις άδειες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Τι λέει η Ευρώπη για αυτό; Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανάλαβε ότι πρόκειται για θέμα που άπτεται του εθνικού δικαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...