493
O Ράφα Ναδάλ πανηγύρισε δύο μετάλλια στο Ρίο. Και είδε το όνομά του στη λίστα των ρώσων χάκερ | Reuters

Είναι ντοπαρισμένος ο Ραφαέλ Ναδάλ;

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00
O Ράφα Ναδάλ πανηγύρισε δύο μετάλλια στο Ρίο. Και είδε το όνομά του στη λίστα των ρώσων χάκερ
|Reuters

Είναι ντοπαρισμένος ο Ραφαέλ Ναδάλ;

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00

Στις πέντε φάσεις του πένθους η πρώτη είναι η άρνηση. Είναι τέτοιο το σοκ των αποκαλύψεων των ρώσων χάκερ για τα «θετικά» σε απαγορευμένες ουσίες αλλά «νόμιμα» δείγματα αθλητών που έχει στη διάθεσή της η WADA, που ο κόσμος του αθλητισμού μοιάζει να επιλέγει να τις αγνοεί. Ναι, οι ενοχοποιητικές ουσίες ήταν στο πλαίσιο φαρμακευτικής αγωγής. Ομως πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα σε μια τέτοια αγωγή και στην άλλη; Αυτήν που βοηθάει έναν αθλητή να κερδίσει τους υπόλοιπους;

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ (WADA) απέκλεισε τους περισσότερους ρώσους αθλητές από τη διοργάνωση, με δικαιολογία τους ελλειμματικούς ελέγχους και μια σειρά από αποκαλύψεις για συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η απάντηση της Μόσχας επισήμως ήταν οργίλη -ακόμα και δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν – και αρκούντως συνωμοσιολογική. Σε δεύτερη φάση, την υποψία ότι «όλοι τα ίδια κάνουν», επιχείρησαν να επιβεβαιώσουν ρώσοι χάκερ, οι οποίοι υπέκλεψαν ιατρικούς φακέλους αθλητών που είχε στην κατοχή της η WADA – είναι φάκελοι αθλητών που εμφανίζονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών με την έγκριση της WADA «για ιατρικούς λόγους».

Αδικη στοχοποίηση; Αναμφίβολα. Αλλωστε ως γνωστόν «ντοπαρισμένος είναι αυτός που πιάνεται». Στις λίστες που δημοσιοποιούν τεχνηέντως οι Ρώσοι, συμπεριλαμβάνονται κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού, που κατά τα άλλα διέπρεψαν στο Ρίο. Τυπικά δεν είναι ντοπέ αφού τις απαγορευμένες ουσίες τις ελάμβαναν για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο η ρετσινιά μένει. Τη Δευτέρα η ομάδα των χάκερ έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του βρετανού Ολυμπιονίκη, Μο Φάρα, του ισπανού τενίστα Ράφα Ναδάλ και του κατόχου του χρυσού μεταλλίου στο τουρνουά γκολφ, Τζάστιν Ρόουζ.

Ο Μο Φάρα είναι ένας ζωντανός θρύλος του βρετανικού στίβου: τον Αύγουστο έγινε μόλις ο δεύτερος αθλητής που κατακτά χρυσά μετάλλια στα 5.000 και 10.000 μέτρα. Σύμφωνα με τον φάκελό του, ο Φάρα έχει λάβει φάρμακα το 2014, περίοδο που είχε υποστεί τραυματισμό και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν φαίνεται να έχει πάρει κάποια ουσία με την έγκριση της WADA.

2016-09-19T145826Z_636148278_S1BEUCFGWWAA_RTRMADP_3_SPORT-WADA-CYBER
Ο Μο Φάρα πανηγυρίζει με τα δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (Reuters)

O επίσης Βρετανός, Τζάστιν Ρόουζ, πήρε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο γκολφ. Σύμφωνα με τον ιατρικό του φάκελο, ο βρετανός γκόλφερ λάμβανε αντιφλεγμονώδη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2016.

2016-09-19T145821Z_2007434368_S1BEUCFGWRAB_RTRMADP_3_SPORT-WADA-CYBER
Ο Τζάστιν Ρόουζ κατέκτησε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο γκολφ ύστερα από 112 χρόνια (Reuters)

Οσο για τον Ναδάλ δεν χρειάζεται συστάσεις. Εχει κατακτήσει 14 φορές τουρνουά γκραν σλαμ και στο Ρίο πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό παρέα με τον Μαρκ Λόπεθ, και το χάλκινο στο ατομικό. Εμφανίζεται να έχει λάβει ουσίες με την έγκριση της WADA το 2009 και το 2012.

Η παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ υποστηρίζει ότι οι χάκερ, που αποκαλούνται ως «APT28» και «Fancy Bears», απόκτησαν πρόσβαση στο σύστημα διοίκησης και διαχείρισης του Οργανισμού, διαμέσου ενός λογαριασμού που δημιούργησε η ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Οι Ρώσοι δεσμεύονται πως όλα αυτά «είναι ακόμη μόνο η αρχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...