431
Τα σκίτσα του Charlie Hebdo που εξόργισαν τους Ιταλούς | CharlieHebdoOfficiel/Facebook

Το Αματρίτσε, τo Charlie Hebdo και τα Ρίχτερ της σάτιρας…

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2016, 17:25
Τα σκίτσα του Charlie Hebdo που εξόργισαν τους Ιταλούς
|CharlieHebdoOfficiel/Facebook

Το Αματρίτσε, τo Charlie Hebdo και τα Ρίχτερ της σάτιρας…

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2016, 17:25

Περίπου μία εβδομάδα πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου, οι Ιταλοί εμφανίστηκαν εξοργισμένοι με το σατιρικό γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, καθώς σε σκίτσο του παρουσίαζε τα θύματα του φονικού σεισμού της 24ης Αυγούστου στην Ιταλία με παραδοσιακά πιάτα της χώρας, από σάλτσα και ζυμαρικά.

Η γελοιογραφία έφερε τον τίτλο «Σεισμός αλά Ιταλικά». Στα αριστερά παρουσίαζε έναν ματωμένο φαλακρό άνδρα, με την ένδειξη «πένες με σάλτσα ντομάτας» και δίπλα του μια επίσης τραυματισμένη γυναίκα με την ένδειξη «πένες ογκρατέν». Στα δεξιά, κάτω από τη λέξη «λαζάνια» εικονίζονταν πόδια νεκρών να προεξέχουν από τα χαλάσματα ενός γκρεμισμένου κτιρίου.

Το Αματρίτσε, η πόλη που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό, φημίζεται για την ονομαστή του μακαρονάδα, την αματριτσιάνα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Σέρτζιο Πιρότσι, εμφανίστηκε αγανακτισμένος από το σκίτσο. «Πώς διάολο σχεδιάζεις ένα καρτούν για τους νεκρούς! Είμαι βέβαιος ότι αυτή η δυσάρεστη και στενάχωρη σάτιρα δεν αντικατοπτρίζει τα αισθήματα των Γάλλων», δήλωσε ο Πιρότσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

Η γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της και στο Twitter, τόνισε τότε ότι το σκίτσο σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τη στάση της Γαλλίας και είναι «μια καρικατούρα του Τύπου και οι απόψεις που εκφράζονται ελεύθερα είναι εκείνες των δημοσιογράφων».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι δεν σχολίασε το θέμα, όμως άλλοι πολιτικοί δεν δίστασαν να εκφραστούν. Η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του κεντροδεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» σχολίασε πως «Αυτό δεν είναι σάτιρα, είναι σκουπίδια!».


Το Charlie Hebdo απάντησε δημοσιεύοντας άλλο ένα σκίτσο στη σελίδα του στο Facebook, το οποίο αναφέρεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν το οργανωμένο έγκλημα είχε υπό τον έλεγχό του πολλές κατασκευαστικές εταιρείες στην Ιταλία. Στη γελοιογραφία διακρίνεται μια γυναίκα μισοθαμένη στα ερείπια ενώ η λεζάντα γράφει: «Ιταλοί, δεν έχτισε το Charlie Hebdo τα σπίτια σας, τα έχτισε η μαφία».

Λίγες ημέρες μετά, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ο δήμος του σεισμόπληκτου Αματρίτσε αποφάσισε τελικά να καταθέσει μήνυση για δυσφήμιση στην εισαγγελία της πόλης Ριέτι κατά του περιοδικού.

«Πρόκειται για ασύλληπτη προσβολή των θυμάτων μιας φυσικής καταστροφής», δήλωσε ο συνήγορος του Δήμου, Μάριο Τσικέτι. «Η ελεύθερη έκφραση και κριτική είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Γαλλία, αλλά δεν μπορούν όλα να θεωρούνται σάτιρα. Σε αυτή την περίπτωση προσβάλλεται η μνήμη των θυμάτων του σεισμού», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

«Η απόφασή μας να μηνύσουμε το Charlie Hebdo είναι απόλυτα ορθή. Προσπαθούμε τώρα να εξακριβώσουμε αν μπορούμε να καταθέσουμε ανάλογη μήνυση και στη Γαλλία», δήλωσε από την μεριά του ο δήμαρχος Πιρότσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...