1611
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής του «Βήματος της Κυριακής» | Nick Paleologos / SOOC

Κόντρα για τους «καναλάρχες του κ. Παππά»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2016, 22:08
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής του «Βήματος της Κυριακής»
|Nick Paleologos / SOOC

Κόντρα για τους «καναλάρχες του κ. Παππά»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2016, 22:08

Είναι κάτι σαν ρουτίνα του Σαββατόβραδου: «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί, ένα ρεπορτάζ του ενοχλεί το Μαξίμου, εκείνο σπεύδει γρήγορα να απαντήσει και να καταγγείλει γενικώς «συμφέροντα» που πολεμούν την κυβέρνηση. Ετσι και αυτό το Σάββατο, το θέμα ήταν οι τηλεοπτικές άδειες, τα σχέδια του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και το τι ανέφερε ένα ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής».

Σε άλλες χώρες δεν γίνεται κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν συνηθίζει να επιτίθεται στον Τύπο – παρά μόνο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας – αλλά εδώ είναι Ελλάδα και θεωρείται λογικό ο κυβερνητικός μηχανισμός, είτε μέσω non papers είτε μέσω ανακοινώσεων του κυβερνώντος κόμματος, να ασχολείται (σχεδόν αποκλειστικά) με το τι γράφουν οι εφημερίδες σχετικά με το κυβερνητικό έργο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ευφάνταστα σενάρια και λάσπη»

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Μαξίμου είχε επιτεθεί στη συγκεκριμένη εφημερίδα για το ρεπορτάζ με τίτλο «Στήνουν καθεστώς Τσίπρα», ενώ ακόμα δεν έχουν ξεχαστεί οι αντιπαραθέσεις για την περιβόητη «γάτα Ιμαλαΐων».

Τώρα είναι το πρωτοσέλιδο «Οι καναλάρχες του κ. Παππά». Το πολυσέλιδο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ-έρευνα της συγκεκριμένης εφημερίδας, με τίτλους όπως «Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση άλωσης των τηλεοπτικών σταθμών», «Οι υπόγειες διαδρομές και οι δεσμοί των επίδοξων διεκδικητών της TV με τη νέα εξουσία» και «Με διαδικασίες φαστ τρακ θέλουν να επιβάλουν τους εκλεκτούς τους», προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο Τύπου του οποίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πλανώνται πλάνην οικτρά, όσοι θεωρούν ότι μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις, τα ευφάνταστα σενάρια και τη λάσπη, μπορούν να φοβίσουν τον οποιονδήποτε. Το μόνο που μαρτυρούν όλα αυτά είναι τον πανικό τους. Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών θα προχωρήσει ως μια συνταγματική επιταγή δημοκρατίας και διαφάνειας. Οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό, όπως γνωρίζουν και τον διαχρονικό ρόλο και τα συμφέροντα αυτών που πολεμούν με όλα τα μέσα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

«Ο άνθρωπος του ημίφωτος»

Τι γράφει «Το Βήμα»; Σε ένα ρεπορτάζ που καλύπτει πέντε σελίδες της έκδοσης, αποκαλύπτει τόσο το ιδεολογικοπολιτικό παρασκήνιο που οδήγησε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το παιχνίδι με τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και τις ασάφειες και γκρίζες περιοχές του επίμαχου διαγωνισμού. Παράλληλα σκιαγραφεί το προφίλ των φιλόδοξων νέων «παικτών» στο τηλεοπτικό τοπίο: τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, τον ρώσο ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, αλλά και – κυρίως αυτόν – τον Χρήστο Καλογρίτσα, έναν παράγοντα που η εφημερίδα χαρακτηρίζει «άνθρωπο του ημίφωτος» και υπενθυμίζει ότι η πορεία του ακολούθησε την εξής γραμμή: «Από τη συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Φλωράκη και τα κανάλια επαφής με το περιβάλλον του Παπανδρέου, έως τις προσοδοφόρες κουμπαριές με τους σημερινούς υπουργούς». Επιπλέον για τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος εμφανίζεται ως προτιμώμενος από την κυβέρνηση ακριβώς λόγω τόσο του παρελθόντος του (βλ. εφημερίδα «Πρώτη») όσο και του παρόντος του (βλ. κουμπαριές με Πάνο Καμμένο και Χρήστο Σπίρτζη), δημοσιεύεται και μια παλαιά αλλά χαρακτηριστική ιστορία με τίτλο «ο εργολάβος που αγαπούσε τον βαρυποινίτη»…

«Σκοτεινά βάθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας»

Για το «Βήμα της Κυριακής», του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι και μέτοχος του Mega, δεν χωρά αμφιβολία ότι με το νέο σκηνικό που στήνει η κυβέρνηση με τις άδειες των καναλιών, το μέλλον της ενημέρωσης είναι σκοτεινό. Τούτο διότι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ «τσαβίζει» σε σχέση με τον έλεγχο της τηλεόρασης – μια φράση που παραπέμπει στο καθεστώς ανελευθερίας του Τύπου που εγκαθιδρύθηκε επί Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα -, η κυβέρνηση θέλει τα ΜΜΕ παραδομένα στο κόμμα και «οι υποψήφιοι νέοι καναλάρχες μοιάζουν βγαλμένοι από τα σκοτεινά βάθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

«Αν επικρατήσουν τα σχέδια του Νίκου Παππά η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία θα δεινοπαθήσουν, η υποκουλτούρα, ο φανατισμός και η προπαγάνδα θα θριαμβεύσουν» προειδοποιεί η εφημερίδα.

Το σχετικό εισαγωγικό σημείωμα του πολυσέλιδου ρεπορτάζ περιγράφει το σκηνικό:

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκροτήσει εξαρχής ένα ιδεολόγημα εναντίον των μέσων ενημέρωσης. Στηριζόταν στο πολυδιαφημισμένο από την εποχή του Νίκου Κωνσταντόπουλου εφεύρημα της διαπλοκής και στην υποτιθέμενη προτίμηση των μέσων προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αν και πάντα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολιορκούσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα, για να μην πούμε ότι οι περισσότεροι, του αρχηγού συμπεριλαμβανομένου, έχτισαν πολιτικές καριέρες πιάνοντας στασίδι μπροστά στις κάμερες των καναλιών που σήμερα θέλουν να κατακτήσουν και να τα μετατρέψουν σε εστίες μονολιθικής προπαγάνδας».

Στη συνέχεια το κείμενο υπενθυμίζει την κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ, ιδίως με τηλεοπτικά δίκτυα και τις παραδοσιακές αστικές εφημερίδες, ένας πόλεμος που διεξήχθη κατα τις διπλές εκλογές του 2012 όταν ΜΜΕ αντιμετωπίστηκαν ως βάσεις της «προπαγάνδας του φόβου», επειδή υπερτόνιζαν τους οικονομικούς κινδύνους που πήγαζαν από τις δραχμικής εμπνεύσεως πολιτικές της νέας Αριστεράς. Αλλά υπενθυμίζει το «Βήμα της Κυριακής» και την απόπειρα προσεταιρισμού των ΜΜΕ, παραπέμποντας προφανώς στις αποκαλύψεις της ίδιας εφημερίδας για τα αλλεπάλληλα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον εκδότη της Σταύρο Ψυχάρη.

«Μετά τις νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωεκλογές του 2014 η διεκδίκηση έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις. Η ηγεσία του προέβαλε τις ηγεμονικές διαθέσεις της, ήθελε τα μέσα δικά της, παραδομένα στο κόμμα και στον αρχηγό, με διευθυντές και αρθρογράφους της επιλογής τους. Οταν τα μέσα αντιστάθηκαν και δεν αποδέχθηκαν τις παράλογες και αντιδημοκρατικές απαιτήσεις τους, κήρυξαν στην κυριολεξία τον πόλεμο» γράφει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει: «Τον χειμώνα του 2014, παραμονές των εθνικών εκλογών, όταν εφημερίδες και κανάλια προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην περίπτωση που εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα, νυν υπουργοί μετέδιδαν απειλητικά ‘προσέξτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ Τσαβίζει’, παραπέμποντας στα καθεστώτα ανελευθερίας που είχαν επικρατήσει στην παραπαίουσα σήμερα Βενεζουέλα».

«Η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία θα δεινοπαθήσουν»

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το Μαξίμου «θέλει να υποκαταστήσει τα αντιπολιτευόμενα κανάλια και λοιπά μέσα ενημέρωσης με δικά της, απολύτως ελεγχόμενα. Εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη, τις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες προκειμένου να ακινητοποιήσει τις δοκιμαζόμενες επί πολλά έτη από την οικονομική κρίση επιχειρήσεις του Τύπου και απέναντι ‘στήνει’ καινούργια σχήματα που μόνο την έξωθεν καλή μαρτυρία δεν έχουν. Οι υποψήφιοι νέοι καναλάρχες μοιάζουν βγαλμένοι από τα σκοτεινά βάθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, οι περισσότεροι έχουν αν μη τι άλλο ποινικές δικαστικές εκκρεμότητες, δεν μεταφέρουν κανένα αίσθημα εμπιστοσύνης και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν την ελευθεροτυπία και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης. Αν όντως επιβεβαιωθούν τα σχέδια του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία θα δεινοπαθήσουν, η υποκουλτούρα, ο φανατισμός και η προπαγάνδα θα θριαμβεύσουν και το όποιο όραμα της νέας Αριστεράς θα καταπέσει σε βούρκο ανυποληψίας και απόλυτης παρακμής».

Σαθρό είναι και το τεχνικό υπόβαθρο της όλης υπόθεσης καθώς μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οι αρμόδιοι καλούνται να αξιολογήσουν φακέλους με απίστευτο αριθμό στοιχείων και ενστάσεων. Ολα θα πρέπει να κριθούν μέχρι την προσεχή Τρίτη, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο προσφυγής των υφιστάμενων καναλιών στα δικαστήρια για μια σειρά από λόγους που περιγράφονται στο ρεπορτάζ του Βήματος.

Τα κανάλια που διεκδικούν τις τέσσερις άδειες είναι τα εξής: ΑΝΤ1, MEGA, ALPHA, STAR, ΣΚΑΪ, ΕΨΙΛΟΝ, DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ALTER EGO ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επιτραπεί και στους 10 υποψηφίους (μετά τον αποκλεισμό του ΑΡΤ TV λόγω του ότι δεν είχε κατατεθεί το παράβολο των 30 χιλιάδων ευρώ) να έχουν πρόσβαση στους φακέλους έτσι ώστε να διατυπώσουν ενστάσεις ή παρατηρήσεις για τις υποψηφιότητες των άλλων.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Αφροδίτης Γραμμέλη, «ήδη την Παρασκευή εστάλη μέσω mail διευκρινιστική οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης προς όλους τους υποψηφίους για τον ορισμό βαρδιών, ώστε να μην παρουσιαστούν συμπτώσεις και να διευκολυνθεί η διαδικασία. Επιπλέον, μετά και τη σύγκρουση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των εκπροσώπων της πλευράς Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη και του ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου είναι σαφές ότι θα γίνει ένας πρώτος διαχωρισμός ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα».

Η διαδικασία της εξέτασης των φακέλων θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης. Θα είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «διαδικασία φυλλομέτρησης αφού υπάρχουν φάκελοι – όπως αυτοί του Mega και του ΑΝΤ1 που αριθμούν 10 και πλέον χαρτοκιβώτια».

Στη συνέχεια η Επιτροπή θα πρέπει σε ένα 24ωρο να εξετάσει όλες τις ενστάσεις, τις παρατηρήσεις και θα δεχθεί τα συμπληρωματικά έγγραφα έτσι ώστε να καταλήξει στο πρώτο επίσημο πρακτικό προεπιλογής για το ποιοι προκρίνονται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που αφορά τη δημοπρασία των αδειών. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, και θα ακολουθήσουν, όπως αναμένεται, οι ενστάσεις και οι προσφυγές όσων θα έχουν αποκλειστεί προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν και αυτοί στην επόμενη φάση.

«Τα ερωτηματικά που γεννώνται είναι φυσικά το πώς θα κατορθώσουν οι αρμόδιοι, μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, να εξετάσουν όλες τις ενστάσεις, τις παρατηρήσεις αλλά και τα υπομνήματα των υποψηφίων ώστε να καταλήξουν στο επίσημο πόρισμα» σημειώνει το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής».

Και συνεχίζει: «Ουσιαστικά η διαδικασία που θα μεσολαβήσει στο υπόλοιπο Ιουλίου και ως την έναρξη της δημοπρασίας θα έχει χαρακτήρα ‘δικαστικό΄ καθώς πρόκειται για το διάστημα στο οποίο θα γίνουν όλες οι προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα των αποκλεισμένων. Εν τω μεταξύ εκκρεμούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

» Ενα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά τα κανάλια που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και θα προσφύγουν, σε περίπτωση αποκλεισμού τους, στα δικαστήρια με ισχυρό επιχείρημα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει σαφής διατύπωση βάσει της οποίας να ορίζεται σαφώς η διακοπή λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών για το διάστημα που θα αποκλειστούν από την προεπιλογή (14 Ιουλίου ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας). Σύμφωνα με νομικούς κύκλους αυτό συνιστά μία ακόμη ‘γκρίζα ζώνη δικαίου’ στον νόμο ο οποίος δεν έχει καν προβλέψει μεταβατική φάση για τη λειτουργία αυτών των καναλιών. Ουσιαστικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να θεωρηθεί περατωμένη, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κανάλι. Ωστόσο, δεδομένου ότι παρά τις ενστάσεις και τις πολλαπλές προσφυγές των υποψηφίων ο διαγωνισμός δεν σταματά αλλά αντιθέτως επισπεύδεται, αυξάνεται η πίεση προς την πλευρά των υποψηφίων που έχουν ήδη κανάλια σε λειτουργία.

» Το ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι, λοιπόν, θα συνεχιστεί καθώς όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για κάθε διαδικασία θα διατυπώνονται ενστάσεις και θα κατατίθενται ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να προστατευθούν τα εν λειτουργία κανάλια και το ανθρώπινο δυναμικό τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...