402
Σεπτέμβριος του 2015: ο Αλέξης Τσίπρας είναι αγκαλιά με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ | InTime News

Ιγκλέσιας, o Τσίπρας και η Ελλάδα ως «προτεκτοράτο της ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 12:30
Σεπτέμβριος του 2015: ο Αλέξης Τσίπρας είναι αγκαλιά με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
|InTime News

Ιγκλέσιας, o Τσίπρας και η Ελλάδα ως «προτεκτοράτο της ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 12:30

«Η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο της ΕΕ, η Ισπανία δεν είναι, ούτε πρόκειται να γίνει». Ποιος θα έκανε, άραγε, αυτή τη δήλωση και να μην σηκώσει κύματα άρνησης, δυσθυμίας ή εναντίωσης;

Θα μπορούσε, δε, να είναι μια δήλωση που θα «διαβαζόταν» άνετα από την ελληνική κυβέρνηση ως… casus belli. Κι όμως, είναι μια περικοπή δήλωσης του επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Φυσικά, το πλαίσιο της συνέντευξης δεν ήταν ελληνοκεντρικό. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που η Ισπανία έχει να διαχειριστεί τη δική της ακυβερνησία και οδεύει πλησίστια (την προσεχή Κυριακή) προς νέες εκλογές. Σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, ο Ιγκλέσιας, στο σημείο που αναφερόταν στην Ευρώπη του σήμερα που έχει ως επίκεντρο τις Βρυξέλλες, τόνισε για την περίπτωση της Ελλάδας: «Μιλάμε για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει χώρα χωρίς κυριαρχία στα χέρια αυτών που την κυβερνούν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ισπανίας και ούτε πρόκειται να γίνει».

Πάντως, στη συνέχεια, θέλοντας με μετριάσει την αυστηρή κριτική του για τον τρόπο που κυβερνιέται η χώρα μας αυτή τη στιγμή, έσπευσε να υποστηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Ο έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ό, τι μπορούσε», ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να «αλλάξει η κατάσταση και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

Το μάθημα από την Ελλάδα

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος επέμεινε και ρώτησε τον Ιγκλέσιας αν παίρνει μαθήματα από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από τη στιγμή που έγινε Πρωθυπουργός πήρε πίσω όλες τις μεγάλες υποσχέσεις του σε βασικά και κρίσιμα θέματα όπως είναι οι συντάξεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Ιγκλέσιας απάντησε: «Τα πράγματα είναι τελείως αλλιώς. Ο Ντε Γκίντος ήταν αποκαλυπτικός όταν είπε ότι το Eurogroup θα αποφασίσει για ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των συντάξεων. Είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο με αποτέλεσμα η κυβέρνησή της να μην μπορεί να λάβει καμία απόφαση».

Το δημοψήφισμα για την Καταλονία

Στο εσωτερικό πεδίο, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έκανε λόγο για μετατροπή της Ισπανίας σε μια χώρα σαν το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, επέμεινε πως δεν πρόκειται να θέσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν αναμένεται να είναι από την πλευρά του ένας όρος για το σχηματισμό μιας εθνικής κυβέρνησης.

«Η πρόταση μας είναι να υπάρξει δημοψήφισμα, αλλά είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για τα πάντα. Θέλουμε να προσέλθουμε στη συζήτηση δίχως κόκκινες γραμμές και να ακούσουμε τις απόψεις και των άλλων».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...